Onderstaande oefeningen tegen onrust en stress helpen je balans te vinden en te houden in je dagelijkse bestaan. Net als jij heb ik ook zo af en toe mijn onrustige en stressmomenten. Er zijn nog altijd wel bepaalde situaties waarin ik me uit mijn balans laat halen. Van die momenten die me in een emotie doen schieten. Gelukkig ben ik me tegenwoordig tijdens dat soort momenten wel steeds bewuster van wat er gebeurt. Dat bewustzijn is ook de eerste en meest belangrijke stap om er überhaupt iets aan te kunnen doen zoals je ook kunt lezen in het artikel over de fasen in een veranderingsproces. En zodra ik me bewust ben van mijn onrust kan ik het besluit nemen iets te veranderen in mijn innerlijke staat. Hoe ik dat doe? Dat kan op veel verschillende manieren zijn. En de ene keer wil de ene oefening beter en de andere keer een andere oefening. Daarom deel ik graag wat verschillende oefeningen die je kunnen helpen je stress, onrust en spanning los te laten.
Meer rust in je dagelijkse bestaan
Hieronder vind je tien oefeningen die ik af en toe doe als ik onrustig ben. Het succes van de oefeningen ervaar ik zelf als verschillend. De ene keer heb ik meer baat bij een ademhalingsoefening, de andere keer werkt iets meer fysieks beter. Wat werkt is daarom ook afhankelijk van de situatie waar je in zit. Niet elke keer werkt dezelfde oefening even goed. Maar er zit er altijd één tussen die wel werkt. Elke dag minstens één keer een dergelijke oefening doen zorgt er ook voor dat je sowieso meer rust ervaart in je dagelijkse bestaan. Het zorgt ervoor dat je je langzamerhand steeds bewuster wordt hoe je je voelt, waardoor je steeds beter voor jezelf kunt zorgen.
10 Oefeningen voor rust in jezelf in je dagelijkse bestaan
Oefening 1 Je adem volgen
Volg met je aandacht je ademhaling. Ga lekker en makkelijk zitten. Met een rechte rug en je voeten plat op de grond. Leg je handen als een kommetje in je schoot. Je hoeft je ademhaling niet te veranderen, maar word je gewoon gewaar hoe je ademhaling gaat. Word je bewust of je ademhaling hoog of laag in je buik zit. Is ze diep of juist wat oppervlakkiger. Telkens als je gedachten afdwalen en je word je daar bewust van, dan breng je je aandacht weer terug naar je ademhaling. Zonder er een oordeel over te vormen. Neem het maar gewoon waar en breng je aandacht weer terug naar je ademhaling. Vind je het nog moeilijk om dit gewoon voor jezelf te doen, download dan mijn gratis ademmeditatie
Oefening 2 Aandachtig koken
Doe wat je doet met aandacht. Als je een paprika (ui of whatever) snijdt, doe dat dan eens met de volle 100% aandacht. Neem even rustig de tijd om je voor te stellen hoe de paprika gegroeid is. En hoe hij hier en nu voor jou klaar ligt om verwerkt te worden in het voedsel dat je tot je neemt. Blijf er zo goed als je kunt met je volledige aandacht bij en als je merkt dat je gedachten afdwalen, breng je je aandacht mild en rustig weer terug naar wat je aan het doen bent. Focus je aandacht volledig op je hier en nu. Op wat je hier en nu aan het doen bent.
Oefening 3 Lopen met aandacht
De volgende keer dat je naar het kopieerapparaat loopt (of naar de wc, etc.) loop dan eens mindful en in alle rust, terwijl je met je aandacht in je voeten aanwezig bent. Voel maar bij iedere stap hoe je voeten op de vloer neerkomen en weer opgetild worden en weer neergezet. En zeg maar hardop of in jezelf bij ieder fase van het lopen: loslaten, uitstrekken, onderzoeken, neerzetten, en blijven. Steeds opnieuw bij iedere stap herhaal je die woorden, bij de bijpassende fase van wat je voeten doen tijdens het lopen. Je zult merken dat je tempo enorm vertraagt.
Oefening 4 Hoe gaat het nu met mij?
Neem zo'n drie tot tien keer per dag even de tijd om jezelf te vragen hoe het met je gaat. Hoe voel ik me nu? En wat heb ik nu nodig? Wat voel ik waar in mijn lichaam? Wat vertelt mijn lichaam me? Voel ik me plezierig of juist onplezierig? Schrijf dat op in een klein zakboekje. Oordeel er niet over, maar neem het alleen maar waar, zodat je je steeds bewuster wordt van wat er in jouw lichaam gebeurt. En je je ook steeds bewuster wordt van hoe het met je gaat. Het gevolg daarvan is dat je als je dit op regelmatige basis doet, je in een steeds eerder stadium kunt gaan bijsturen. Bijsturen omdat je sneller merkt bij jezelf dat je je in bepaalde situaties onplezierig voelt. Hoe kleiner het gevoel dan nog is, hoe gemakkelijker je nog kunt bijsturen.
Oefening 5 Wat hoor je nu?
Luister eens een minuutje (meer mag ook) naar alle geluiden die je waarneemt in je omgeving. Geef geen betekenis aan het geluid, maar neem ze alleen maar waar als geluid. Het is dus niet interessant of je het geluid mooi of niet mooi vindt. Of je het hard of juist zacht waarneemt. Neem het gewoon alleen maar waar. Let ook eens op of je de stilte tussen de geluiden kunt waarnemen. En voel bij jezelf wat die stilte met je doet. Voel je je daar goed bij? Of merk je dat je denken heel snel weer bij die stilte vandaan wil?
Oefening 6 Zing
Neurie op verschillende klinkers en voel het verschil tussen de verschillende klinkers. Het bekende ohm zingen kan natuurlijk ook. Voel in je lijf hoe de verschillende klinkers voelen. Zingen heeft sowieso een heilzame werking. En ook hier geldt dat het er niet om gaat of je mooi zingt of niet. Laat de klanken gewoon ontstaan en vibreer mee met de trilling van het geluid. Als je dat een tijdje hebt gedaan voel je vanzelf welke klinkers het meest/best bij jou resoneren. Je voelt dan een bepaalde trilling in je lichaam die anders is dan bij andere klanken. Dat is een klinker die op dat moment dan ook voor jou en je lichaam meer doet dan andere klanken.
Oefening 7 Stap uit je patronen en doe eens iets anders
Doe eens iets anders dan je gewoonlijk doet. Neem eens een andere route naar huis. Koop eens een andere krant of tijdschrift. Eet eens iets wat je nog nooit gegeten hebt, etc. Kom eens uit je comfortzone op een ontspannen manier en ontdek nieuwe dingen. Leer een andere taal, ga op een kookcursus of wat dan ook maar. Kies intuïtief iets dat je leuk lijkt en gun jezelf het plezier van het ontdekken van nieuwe dingen en de energie die dat brengt. Nieuwe dingen doen is belangrijk omdat je jezelf anders in oude patronen vastzet. Je herleeft dan als het ware steeds opnieuw je verleden, omdat je dan volkomen automatisch je oude patronen leeft. Het wordt daardoor steeds lastiger je aan te passen aan nieuwe omstandigheden die zich of je het nu wilt of niet aandienen in je leven.
Oefening 8 Aandachtig kijken tijdens het wachten
Als je ergens moet wachten gebruik die tijd dan om je bewust te worden van het moment. In plaats van je druk te maken over het feit dat je wachten moet, kun je dat moment ook nemen als een moment voor bewustwording van jezelf. Zeg maar tegen jezelf: Ik ben hier en nu en dit moment is precies zoals het moet zijn. Je kunt het moment ook gebruiken om eens heel goed om je heen te kijken en eens heel bewust te zien wat je ziet. Is het licht in de ruimte waar je je bevindt of juist wat donkerder? Wat zie je allemaal? Staan er nog meer mensen in de rij? Neem eens waar hoe ze staan te wachten. Welke vormen neem je waar? Welke kleuren? En ook hier weer: je hoeft er verder geen enkele betekenis aan te geven. Misschien word je je wel bewust dat je denken dat wel graag doen wil. Gelukkig ben je je denken niet. Je hebt gedachten en je kunt denken, maar je hoeft je met die gedachten niet te identificeren. Je kunt vanuit je bewuste is je gedachten waarnemen.
Oefening 9 Gebruik de affirmatie: Ik ben wie ik ben
Iedere keer als je opstaat van je stoel denk je bewust de volgende affirmatie: Ik ben wie ik ben en dat is helemaal goed. Of: Er is wat er is en dit is wat er is. Of combineer ze beiden tot: Ik ben wie ik ben en er is wat er is. Sta er even heel bewust bij stil en laat het bijbehorende gevoel goed tot je doordringen. Voel de acceptatie van wie jij bent en dat jij precies degene bent die je op dit moment in de tijd moet zijn. Of voel de acceptatie van de situatie en het moment als je voor de tweede affirmatie kiest.
Oefening 10 Lach om je zelfgecreëerde ergernis
Zodra je je bewust wordt van de een of andere ergernis of irritatie trek je mondhoeken omhoog en realiseer je dat niemand anders dan jij verantwoordelijk is voor jouw gevoel. Lach of, als dat nog een brug te ver is, glimlach… Een dagelijkse portie lachen is supergezond! Als gewoon lachen nog teveel weerstand oproept kun je ook tegen jezelf zeggen: Ik adem in en ik kalmeer mijn lichaam. Ik adem uit en ik glimlach. Weerstand bieden leeft veel zwaarder dan een geleider zijn. Dus realiseer je ook dat als je je bewust wordt dat je in de weerstand schiet je daarmee ook iets wint: Namelijk de mogelijkheid er iets aan te doen!
Prijs jezelf omdat je onderweg bent!
Als het je niet direct lukt om je overal even gemakkelijk en ontspannen bij te voelen, stap dan niet in je oude valkuil van jezelf bekritiseren omdat het je nog niet lukt. Maar prijs jezelf omdat je onderweg bent en realiseer je dat alle nieuwe vaardigheden oefening vragen. Veel succes en laat je me weten welke oefening voor jou het beste werkt?
Rust en vrede in jezelf vinden?
Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.
Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.
Geleide meditaties - visualisaties
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?