Tien geheimen van succesvolle mensen
24 juli 2018 
in Succes

Tien geheimen van succesvolle mensen

Succesvolle mensen doen een aantal dingen anders dan mensen die niet succesvol en vaak ook onzeker zijn. De resultaten van succesvolle mensen zijn in ieder geval anders doordat ze aan de kant van de oorzaak staan en niet aan de kant van het gevolg. Aan de kant van de oorzaak staan betekent, dat je zelf je leven ter hand neemt, en datgene wat je wilt bewust creëert. Succesvolle mensen weten dat hun uitkomst wordt bepaald door hun daden. Ze weten ook dat hun daden worden bepaald door hun gevoelens en hun gevoelens weer bepaald door hun gedachten. Ze weten dat zij hun succes en hun leven creëren. Meer over dit proces kun je lezen in het artikel: De kracht van je gedachten

Opnieuw opbouwen

Een succesvolle miljonair of miljardair kan dan ook zijn vermogen kwijtraken maar het ook weer opbouwen omdat hij weet wat hij doen moet om succesvol te zijn. Succesvolle mensen vol zelfvertrouwen hebben ook de overtuigingen die daarbij horen. Terwijl veel andere, meer onzekere mensen op een bepaald niveau waar ze zich comfortabel bij voelen blijven hangen. Als je weinig zelfvertrouwen hebt en gelooft over jezelf dat je het niet waard bent om succesvol te zijn, dan zullen je acties daarmee in lijn zijn. Je creëert dan als het ware precies datgene wat je niet wilt.

Mopperen en anderen de schuld geven

Zolang je je daar goed bij voelt is dat natuurlijk helemaal prima. Maar ik hoor nogal wat mensen mopperen op hun bestaan, op hun omgeving, op wat ze overkomt. En daarmee verklaren ze zichzelf onbewust tot slachtoffer van hun omgeving. En door dat te doen, zul je nooit, echt nooit succesvol worden. Dat is niet helemaal waar, want je zult wel succesvol slachtoffer zijn. Maar is dat nou wat je wilt? Dat kan echt anders. Je hoeft niet een heel zwaar leven te hebben, zoals Brigitte Kaandorp dat zo mooi vertolkt. Niet dat ik daarmee bedoel dat er geen nare dingen gebeuren in het leven van succesvolle mensen. Die ervaringen hebben zij ook. Maar zij gaan daar op een andere manier mee om. Op een meer productieve manier. Ze kijken in die situaties wat de winst is van het verlies, in plaats van te hangen in slachtofferschap.

Mindset

Succesvolle mensen hebben duidelijk een andere mindset dan niet succesvolle mensen. Ze denken en doen andere dingen dan niet succesvolle mensen. Ze denken positief en als er wat mis gaat hebben ze weer wat geleerd. Succesvolle mensen hebben wat Carol Dweck in haar boek mindset schrijft, een growth-mindset, waar de meer onzekere en meer passieve mensen een fixed mindset hebben. Meer hierover lees je in het artikel: Wat voor mindset heb jij?

De geheimen van succesvolle mensen:

1.  Succesvolle mensen weten wat ze willen

Om te bereiken wat je bereiken wilt is het werken met doelen cruciaal. Onzekere mensen weten vaak beter wat ze niet willen dan wat ze wel willen. En wat denk je dat er gebeurt als een timmerman een stoel wil maken, maar hij weet niet precies hoe die stoel er uit moet zien…
Ver beeld je doelen. Maak plaatjes van jouw ideale uitkomst. Zie het letterlijk voor je. En als zien iets is waar je je niet gemakkelijk mee verbindt, voel dan het gevoel of hoor wat je hoort. Maar maak er wel een zintuiglijke waarneming van. Misschien dat je ook nog iets ruiken kunt of iets proeven.  Je kunt jezelf daarnaast bevestigen door gebruik te maken van affirmaties en geleide visualisaties. En maak ook een moodboard van je doelen.

2.  Succesvolle mensen weten waarom ze willen wat ze willen

Naast dat je weten moet wat je wilt moet je ook genoeg reden hebben om te willen bereiken wat je bereiken wilt. Als je niet genoeg redenen hebt, zul je geneigd zijn bij de eerste tegenwind af te haken. Door zoveel mogelijk redenen op te schrijven of te verbeelden kun je jezelf ook als het even tegenzit gemotiveerd houden. Die redenen kunnen overigens zowel positief als negatief zijn. Ze kunnen ingegeven zijn door het vermijden van pijn, maar ook door het krijgen van plezier. Pijn en plezier zijn in alles wat we doen onze drijvende krachten.

3.  Succesvolle mensen hebben een goede strategie

Naast dat je moet weten wat je wilt en dat je genoeg redenen moet hebben om te willen wat je wilt, heb je ook een goede strategie nodig. Een groter plan.  Een plan waarin je voor jezelf de stappen beschrijft die je te zetten hebt om je wens tot werkelijkheid te maken.  Als je een eigen bedrijf wilt starten kom je nergens zonder plan. Als je blijvend af wilt vallen gaat het je niet lukken zonder plan. Als je een andere baan wilt vinden of je relatie wilt verbeteren, enzovoorts, wat het ook is: Je hebt een goed plan nodig. Een plan waarin niet alleen de stappen staan, maar waarin ook staat wat je gaat doen als het even tegen zit. Een goede voorbereiding is het halve werk. De combinatie van het hebben van een doel, genoeg reden om dat te willen bereiken en een goede strategie leidt vaak tot een gevoel van passie voor wat je wilt. Die passie wordt dan je drijvende kracht die je gaat helpen te bereiken wat je wilt.

4.  Succesvolle mensen weten dat ze moeten oefenen om iets te leren

Succes ontstaat niet zomaar. Het is niet iets wat je achteroverleunend op de bank kunt gaan zitten ervaren. Voor de meeste mensen is succesvol zijn het hard werken. Maar dat hard werken hoeft in principe dan weer niet perse veel energie te kosten. Als je gaat voor wat je wilt en je hebt het besluit genomen en niets of niemand gaat je tegenhouden, dan zul je vaak de moeiteloosheid aan je zij ervaren. Ja, je moet wel moeite doen, maar vaak levert het je ook veel energie op. Leren lopen ging ook niet vanzelf. Je rijbewijs halen voor de meesten van ons ook niet. Je moet oefenen, oefenen, oefenen.

5.   Succesvolle mensen zijn niet bang om fouten te maken

Je zou het misschien niet denken. Maar fouten maken is een belangrijke voorwaarde voor succes. Als je bereid bent om vaak en veel fouten te maken, dan leer je sneller en word je snel beter in wat je doet. Plannen maken is onderdeel van het succes, maar uiteindelijk wordt succes altijd door te doen behaald. Net even eerder in stappen, niet bang zijn voor wat er komen gaat en veel doen, doen en nog eens doen, maakt de succesvolle mens succesvol. Dus eerst denken en dan doen, gaat voor de succesvolle mens niet altijd op. Soms doen ze en nemen ze een risico dat mensen zonder zelfvertrouwen niet durven te nemen. En denken doen ze dan terwijl ze doen. Denken hoe het beter, sneller, mooier kan. Om vervolgens hun strategie daar weer op aan te passen.

6.   Succesvolle mensen focussen hun tijd en aandacht

Een heel belangrijke factor in het behalen van successen is je vermogen om gefocust te blijven. Om steeds hoofd en bijzaken te scheiden en je aandacht en energie consistent en consequent te blijven richten op waar jij naar toe wilt. En door eerst af te maken waar je aan bent begonnen. Je steeds af laten leiden door nieuwe andere leuke dingen is voor sommige mensen (waaronder ik) ook een valkuil. Ze raken dan hun focus kwijt omdat er weer andere nieuwe dingen lonken. Maar dat leidt er toe dat uiteindelijk veel zaken niet worden afgemaakt en je daarmee niet zo succesvol wordt als mogelijk is. Dus bij je doel en het plan blijven is belangrijk.

7.   Succesvolle mensen vertrouwen op hun onderbuik

Onderzoek bevestigt het, kun je lezen in het boek: Het slimme onbewuste van professor Ab Dijksterhuis. Je bij gecompliceerde beslissingen laten leiden door je onbewuste of je intuïtie loont. Je onbewuste is in staat om veel meer factoren mee te wegen dan waartoe je ooit bewust in staat zult zijn. Als je daarnaast je je intuïtie op een lijn brengt met je verstand, dan ontstaat er iets als flow. Een zekere moeiteloosheid treedt op. Dat wat jij graag wilt, komt je dan als het ware halverwege tegemoet. Niet dat je er niks meer voor hoeft te doen, want zo werkt het niet. Maar de juiste dingen vallen op het juiste moment naar je toe.

8.   Succesvolle mensen communiceren effectief

We leven niet in een cocon, niet in een afgesloten wereld, maar in een open gemeenschap. Mensen zijn voor hun overleving ook afhankelijk van andere mensen. We zijn met zijn allen sociale wezens en hebben elkaar nodig. Wil je echt effectief zijn in wat je wilt, dan is om die reden ook een effectieve communicatie belangrijk. Succesvolle mensen weten dat ze niet alleen verantwoordelijk zijn voor wat ze zenden, maar ook voor wat ontvangen wordt. Ze geven niet een ander de schuld, maar nemen verantwoordelijkheid voor hun daden. En zien missers daarin als kansen om van te leren.

9.   Succesvolle mensen zijn congruent

Succesvolle mensen zijn wie ze zijn en zijn authentiek. Ze vertrouwen op hun eigen intuïtie, hun onderbuik. Ze luisteren naar zichzelf en nemen zichzelf en anderen serieus. Ze hebben respect voor wie zij zijn, maar ook voor wie de ander is. Ze weten dat we allemaal gevormd zijn door wat we hebben ervaren in onze werkelijkheid en weten dat die uiteen kan lopen. Acceptatie van wat er in hun werkelijkheid is en daarmee en van daaruit werken is wat ze doen. Ze verzetten zich niet tegen wat de werkelijkheid hen aanbiedt. Ze passen hun strategie aan op wat ze tegen komen.

10.   Succesvolle mensen denken groot

Succesvolle mensen richten op de zon en weten dat als het tegen zit, ze toch tussen de sterren zullen landen. Ze zijn als kind hun dromen niet kwijt geraakt, maar weten juist dat het die dromen zijn die hen op andere plekken brengt dan waar de meeste mensen naar toe gaan. Ze denken groot, zonder daarbij de details uit het oog te verliezen. Succesvolle mensen doen ook bepaalde dingen niet. Wat ze niet doen lees je in: Wat zul je succesvolle mensen niet zien doen

Hoe succesvol mag jij zijn?

Hoe succesvol mag jij van jezelf zijn? Heb je voldoende zelfvertrouwen en en mag je zijn wie je bent? Heb je een doel in je leven? Als je wilt leren hoe je beter voor jezelf kunt zorgen, en daarnaast hoe je je doelen kunt bereiken, dan kan mijn online cursus Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen!) je helpen. Wil je er meer over weten?

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Je levensdoel vinden?

Wereldbol en tekst: missiegenerator

Net als iedereen heb jij ook een doel in jouw leven en heeft het leven een doel met jou. Misschien realiseer je je nog niet wat jouw missie is, maar bewust of onbewust werk je er elke dag aan, door wat je denkt, doet en droomt. De Persoonlijke Missie-generator helpt jou bij het vinden van de juiste woorden om jouw levensmissie aan het papier toe te vertrouwen.
Naar de Missiegenerator

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen