Waar ben ik? Bij mezelf in het hier en nu?
05 december 2016 

Waar ben ik? Bij mezelf in het hier en nu?

Als je jezelf de vraag stelt: Waar ben ik? Dan zijn er twee voor de hand liggende opties als antwoord. De ene is: Ik ben hier. De tweede: Ik ben ‘gevolgd door de plaats waar je je bevindt. Toch durf ik het aan om beide antwoorden te betwisten. Waarom? Omdat je lichaam, je lijf, misschien wel op de plaats is waar je je bevindt, maar het is maar zeer de vraag of je geest, je denken dat ook is. Vraag jezelf maar eens af of je op dit moment bent waar je denkt dat je bent?

In gedachten ergens anders

Vaak en misschien zelfs wel heel vaak is ons denken, onze geest ergens anders dan ons lichaam is. We zijn met ons hoofd vaak heel ergens anders. Vaak ergens in het verleden. In een verhaal over dat verleden. Of we zitten in de toekomst, en bedenken wat we wel of niet willen dat er daar gaat gebeuren. Maar ‘hier’ zijn we niet zo vaak.

Niet verbonden

Dat betekent dat geest en lichaam op die momenten niet met elkaar verbonden zijn. Je lichaam is hier wel, maar je geest is ergens anders. Dat niet verbonden zijn van je lichaam en je geest heeft een aantal gevolgen. Een van die gevolgen is dat je je hier en nu niet echt beleeft. Je zit misschien een broodje te eten en leest onderwijl de krant. Waar ben je dan? Je lijf is aanwezig bij het eten, maar jij bent met je aandacht bij de krant. En je proeft je eten daardoor nauwelijks. Je eet ook veel meer door met je aandacht bij andere dingen dan het eten te zijn. Je mist het signaal van je lichaam dat zegt: Ik heb genoeg gehad. En je eet lekker door. Zonder er echt van te genieten.

Identificatie

Of misschien zit je op de bank televisie te kijken. Televisie kijken betekent in het verhaal van iemand anders stappen. Je gaat mee in de beleving of misschien ook wel jouw beleving van iets wat iemand anders zegt of doet. Meestal doen we dat ook volkomen onbewust. Er gebeurt iets op het scherm in een of andere soapserie en je geest identificeert zich volkomen met wat er in het verhaal gebeurt. Je oordeelt over een of meerdere personages en vindt daar van alles van… Je hebt dan mogelijk helemaal niet eens meer in de gaten dat het maar een gespeeld verhaal is. Je zit met je hoofd, je geest in het verhaal. Maar bent op dat moment niet meer verbonden met wat er in je lichaam gebeurt.

Is dat fout?

Is dat fout of verkeerd? Maakt het wat uit dat je lichaam en je geest als je de vraag Waar ben ik stelt niet op dezelfde plek zijn? In mijn werkelijkheid is het niet fout of verkeerd. Want ook fout en verkeerd zijn begrippen die alleen maar in je hoofd, in je denken bestaan. Het is gewoon wat je denken doet als je je er niet van bewust bent. Het is nu eenmaal zoals we hier collectief geconditioneerd zijn. Dit niet verbonden zijn van lichaam en geest ligt in onze blauwdruk opgeslagen. We doen dat zo, omdat we dat nu eenmaal zo hebben geleerd. Toch zijn er wel consequenties aan die je wellicht liever niet wilt. Want dat niet verbonden zijn van je lijf en je geest zorgt er wel voor dat je lijf onrustiger wordt. En het maakt ook dat je bepaalde waarschuwingssignalen van je lichaam ‘mist’. Gewoon omdat je met je geest niet in je lichaam aanwezig bent, maar bij die vergadering of dat stuk dat je nog moet schrijven.

Je lichaam als een roepende in de woestijn

En het missen van die signalen zorgt er uiteindelijk ook voor dat je lichaam steeds harder en luider van zich moet laten spreken om tot je door te dringen. Veel van de klanten die bij mij langskomen hebben burn-out achtige klachten. Maar dat zijn ze zich totaal niet bewust. Hun lichaam laat al langere tijd weten in de vorm van bijvoorbeeld moeheid en infecties weten dat ze roofbouw plegen. En dat ze niet verbonden zijn met hun lijf. Ze wonen teveel in hun hoofd. En dat maakt ze niet gelukkig. Hun geest is niet echt aanwezig in hun lijf. Ze zijn er niet werkelijk als het ware…

Ik luister naar de boodschappen van mijn lichaam

Je geest terug brengen bij je lichaam

Als je echt aanwezig wilt zijn, is het belangrijk en nodig om je geest weer terug te brengen bij je lijf. Om ‘heel’ te zijn en in balans te zijn en te blijven is het nodig dat er eenheid van lijf en geest ontstaat. In plaats van dat je lijf en je geest elk hun eigen kant op gaan, is het nodig om ze weer bij elkaar te brengen.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Dat bij elkaar brengen lijkt voor sommige mensen misschien lastig, maar er zijn vrij simpele manieren om dat voor elkaar te krijgen.  Het is namelijk je ademhaling die een soort van brugfunctie vervult tussen je lijf en je geest. Je ademhaling samen met je aandacht. Je ademhaling is een niet statische  functie, waardoor het ook gemakkelijker is om je aandacht erbij te houden. En van aandacht kun je zeggen, dat alles waar je aandacht of energie in steekt de neiging heeft om groter te worden. Dus als je meer aandacht hebt voor je lichaam, en in dit geval heel specifiek: je ademhaling, dan groeit de verbinding tussen je lijf en geest.

Affirmaties gebruiken

Om dat voor elkaar te krijgen, wat veel minder moeilijk is dan het misschien zo op het eerste oog lijkt, kun je verschillende oefeningen gebruiken. Een oefening die ik zelf heel fijn vind is er een van Thich Nhat Hanh.  Je gebruikt dan een affirmatie bij het richten van je aandacht op je ademhaling. Lees meer over het gebruik maken van affirmaties in het artikel: Affirmaties


Terug naar het hier en nu

De affirmatie die je kunt gebruiken om je aandacht terug naar het hier en nu te brengen is: Ik adem in, mijn aandacht is bij mijn ademhaling. Ik adem uit en ik kom thuis bij mezelf. De eerste zin trekt de aandacht naar de ademhaling en de tweede zin zorgt er voor dat je aandacht verder naar binnen wordt gericht.

Ik adem in en ik kalmeer mijn lichaam

Waar ben ik?

Je hoeft deze oefening maar heel kort te doen om direct te ervaren dat je je geest weer terug brengt bij je lijf. Als je nu de vraag stelt: Waar ben ik? Dan ben je als het goed is in jezelf. Verbonden. Aandachtig. Thuis.

Simpele oefening

Deze simpele oefening kan iedereen doen. Je kunt het zelfs je kinderen leren als ze druk zijn of moeite hebben met inslapen. Richt gewoon je aandacht op je ademhaling en zeg de affirmatie: Ik adem in, mijn aandacht is bij mijn ademhaling op. Je kunt ook gewoon steeds deze affirmatie blijven herhalen en de tweede laten vervallen. Of alleen de tweede en de eerste laten vervallen. Je kunt ook andere ademhalingsoefeningen doen om thuis bij jezelf te komen. Lees er meer over in het artikel: Ademhalingsontspanning


Je zorgen verdwijnen

Door deze oefening te doen zul je ontdekken dat je zorgen over morgen en gisteren als sneeuw voor de zon verdwijnen. En dat klopt ook, want in het hier en nu is er zelden reden om je ergens druk over te maken. Als je thuis bent bij jezelf, zul je in contact komen met je innerlijke rust. Met het stilte punt in jezelf. Met die plek waar het ondanks alle uiterlijke stormen diep van binnen gewoon heel rustig is.

Leren genieten

De kunst is te leren genieten van de innerlijke rust die het richten van je aandacht op je ademhaling je kan brengen. Hoe langer je de oefening doet en hoe vaker je hem doet, des te meer profijt je er van zult hebben. Zelf heb ik ook het bijzondere ervaren dat terwijl ik vroeger een grootverbruiker was van neusdruppels, dat het doen van een simpele ademhalingsoefening mijn verstopping als sneeuw voor de zon deed verdwijnen…

Ik kom thuis bij mezelf

Thuis bij jezelf

In feite kom je door je aandacht te richten op je ademhaling bij iedere ademhaling thuis bij jezelf. Je komt aan in het huidige moment. In het hier en nu. Het hier en nu is de plek waar het leven plaatsvindt. De plek waar je voelt dat je leeft. Iedere inademing keer je met je aandacht bewust terug naar dit moment. Je kunt dat zittend of liggend doen, maar je kunt er ook een loopmeditatie van maken. Als je er een loopmeditatie van maakt brengt iedere stap die je zet je met je aandacht weer terug naar je lichaam en naar het hier en nu.

Rust en vrede in jezelf

In de verbinding die je daarin ervaart kom je in contact met de rust en de vrede in jezelf. Maar niet alleen dat. Het is ook de plek waarin je voelt wat er gevoeld wil worden. En door je in het hier en nu open te stellen voor wat er in je lichaam gevoeld wil worden zorg je er ook voor emoties zich niet vast zetten in je lichaam.

Emoties voelen

Emoties willen nu eenmaal gevoeld worden en als je uit contact met jezelf gaat, wat je doet door met je geest ergens anders te zijn dan je lichaam is, geef je je emoties niet de gelegenheid om van zich te laten spreken.

Spanning 

Je verzet je er als het ware tegen. En het niet voelen van wat wel gevoeld wil worden creëert spanning in je lijf. En je systeem raakt dan uit balans. Maar je systeem wil niet uit balans zijn, dus gaat ze ervoor zorgen dat je (onbewust) situaties creëert, waarin je de emotie die niet gevoeld is, alsnog gaat voelen. Je herhaalt ze steeds opnieuw als het ware. Terwijl je als je jezelf kunt toestaan om te voelen wat gevoeld wil worden, je geen nieuwe spanning aan dit systeem toevoegt.

Voel wat je voelt 

Als je mindful aanwezig bent als je je aandacht op je ademhaling richt en je merkt dat er spanning is en er nog emoties zijn die gevoeld willen worden, wees dan lief voor jezelf en sta jezelf toe te voelen. Te voelen en te ervaren. Wees zacht en lief voor het kleine meisje of jongetje in jezelf. Vrijwel altijd zijn er kind ervaringen en kind emoties die nog geuit willen worden. Laat ze gewoon zijn. Voel ze, leef ze, ervaar ze en laat ze vrij. Het volgende gedichtje kan je hierbij helpen

Gedichtje: Thuis

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen