Mindfulness: Frustratie als motivatie
18 juni 2019 

Mindfulness: Frustratie als motivatie

Frustratie is een gevoel van onvrede over iets of iemand in een bepaalde situatie dat een bepaalde periode aanhoudt. Frustratie verdwijnt over het algemeen genomen niet vanzelf. Pas als de situatie ophoudt te bestaan of als de aanleiding voor je frustratie er niet meer is, verdwijnt het bijbehorende gevoel. Frustratie gaat over verwachtingen die je had over een bepaald persoon of bepaalde situatie.

Frustratie als boodschap

Frustratie is soms ook een signaal van je onbewuste dat je niet alles uit de kast hebt gehaald om te bereiken wat je bereiken wilde. Er zit in die zin een boodschap voor je in. Het kan je vertellen dat je je meer energie moet steken in het bereiken wat je wilt bereiken. En je vooral ook bewust worden van de energie die je steekt of hebt gestoken in het negatieve tegendeel. Oftewel: Datgene waar je bang voor bent of wat je niet wilt, maar waar je wel veel energie in hebt gestoken creëer je ook.

Drie keuzes bij frustratie

Als je gefrustreerd bent, heb je in principe drie koninklijke keuzes:

  1. Je accepteert dat het is zoals het is,
  2. Je trekt je terug uit die situatie,
  3. Je doet er wat aan

Meer over de koninklijke keuzes lees je in het artikel: Je baas de baas

Een rood figuur die boven een wit figuur staat

Frustratie als motivatie

Als je voor de laatste optie kiest dan kan je frustratie ook dienen als prikkel, als motivatie om je leven te veranderen. En daar wordt je frustratie dan weer positief van. Want als je frustratie gebruikt om je situatie te veranderen, te verbeteren, dan gaan je gedachten op zoek naar die ene creatieve gedachte die je gaat helpen om je situatie te verbeteren.

Frustratie als bron van creativiteit

Natuurlijk heb je geen zin om continu gefrustreerd te zijn, maar het zijn juist de mindere periodes in je leven die ervoor zorgen dat je creativiteit zich ontvouwt. Denk ook maar eens aan de meeste hoogstandjes van schilders, schrijvers, componisten, ontwerpers etcetera. Die zijn vrijwel zonder uitzondering allemaal ontstaan in tijden van narigheid. Maar het is ook een periode waarin je jezelf opnieuw kunt ontdekken, jezelf beter kunt leren kennen. Als alles voor de wind gaat leer je meestal geen grote dingen over jezelf bij.

Terugkerende cycli

Daarnaast bestaat het leven, ons leven nu eenmaal uit zich steeds weerkerende cycli. Hoogtepunten worden nu eenmaal afgewisseld door dieptepunten. Die cycli horen gewoon bij het leven. En vooral als vrouw  zul je die cycli nog beter herkennen omdat die cycli zich ook in je lichaam weerspiegelen in de vorm van maandelijkse hormoonschommelingen.

Verzet vergroot de frustratie

Daar kun je je natuurlijk tegen verzetten, maar dat levert je alleen maar weer meer frustratie op. Ze zijn er toch. Of het nu die maandelijkse schommelingen zijn of gewoon de dagelijkse hoogtepunten en dieptepunten. Je hebt je er op de een of andere manier mee te verhouden. Als je je dan realiseert dat, waar je je tegen verzet, blijft, en dat, wat je accepteert, kan worden losgelaten, is de keuze niet zo moeilijk, toch? Door je verzet op te geven en te accepteren dat het leven nu eenmaal teleurstellingen brengt omdat ze je wat te vertellen hebben, dan wordt te teleurstelling en daarmee de frustratie vanzelf anders.

Waar je je tegen verzet, blijft

Ik zeg dat nu misschien wel zo makkelijk, maar er is heel wat verzet, weerstand en frustratie in mijn leven geweest. Ik wilde vooral veel dingen níet in mijn leven. En ik heb heel sterk ervaren hoe waar het is, dat, waar ik me tegen verzette, bleef. Juist toen ik steeds beter kon zien wat het me ook bracht, veranderde mijn situatie. Dat betekent niet dat ik nooit meer gefrustreerd ben. Ik ben nog niet 'verlicht' :-) en heb ook al weet ik van nogal wat dingen hoe ze werken, nog steeds zo mijn eigen issues.

Tegendelen horen bij elkaar

We hebben allemaal zo onze periodes dat het minder gaat in ons leven. Net zoals groot niet zonder klein kan, warm niet zonder koud, mooi niet zonder lelijk, zo kunnen hoogtepunten niet zonder dieptepunten bestaan. Ze zijn een intrinsiek onderdeel van ons leven. Dus hoe sneller je accepteert dat er ook mindere tijden in je leven zullen zijn, hoe minder last je ervan zult ervaren en hoe meer die periodes je ook aan creativiteit zullen brengen. En hoe minder frustratie je zult ervaren. Als ik soms zie hoe (meestal mannen) zich in het verkeer kunnen irriteren aan andere medeweggebruikers, dan gaat er heel wat levensvreugde verloren in nutteloze frustratie...

Terug naar jezelf

Als je bij jezelf herkent dat je in een periode zit van frustratie en misschien ook een lagere productiviteit, realiseer je dan dat het een uitnodiging voor je is om naar binnen te keren. Terug naar jezelf en jezelf even een moment van rust en stilte te gunnen. Even een paar dagen ontspannen en je werk even laten voor wat het is. Als het kan, is verandering van omgeving ook heel heilzaam. Wanneer je dan terugkomt, kijk je meestal heel anders naar diezelfde situatie. Gebruik als het even kan zo’n periode om lekker wat extra te slapen, te lezen, te knutselen, of wat dan ook maar te doen waarvan jij bijtankt en waar je jezelf meestal te weinig tijd voor gunt.

Wat doe jij met wat het leven met jou doet?

Niet alles wat je in je leven meemaakt ervaar je als positief, maar je kunt de minder positieve periodes of situaties wel gebruiken om positieve doelen te bereiken. Uiteindelijk kun je alle situaties in je leven positief of negatief gebruiken om dat, wat jij uit het leven wilt halen, te bereiken. Want het gaat niet om de ervaring zelf, maar om wat jij doet met wat het leven jou aanreikt. Je kunt energie steken in de gedachte dat het je gefrustreerd maakt. Maar dat is wat het is: Een gedachte. Je kunt ook kiezen energie te steken in een andere gedachte. En besluiten je niet door wat er in je leven is te laten frustreren. De keus is aan jou. Maar die keus kunt je pas maken als je er bewustzijn over hebt dat je die keuze hebt. Tot die tijd ben je onbewust onbekwaam en geloof je dat het leven je overkomt. Zodra je begrijpt zoals in de kwantumfysica is aangetoond dat alles energie en informatie is, begrijp je ook dat je frustratie een vorm van energie en informatie is waarmee je je werkelijkheid creëert. En meestal creëer je er niet de werkelijkheid mee, die je zegt dat je wilt.

Wat zijn jouw grootste frustraties?

Maak een lijst van je grootste frustraties en ga voor jezelf na hoe je die frustraties gebruiken kunt om een hoger doel te bereiken.  Wees creatief en gebruik je verbeelding om nieuwe wegen te vinden. In plaats van je partner, baas of kennis te haten omdat ze jouw intenties niet op waarde schatten, richt je je aandacht op het steeds beter leren communiceren. Zodat je je energie richt op waar jouw situatie beter van wordt en op wat jou vooruit helpt. Laat je me weten wat je hebt bereikt?

Je boosheid de baas worden? Lees het in: Boosheid de baas

Man en vrouw boos negeren

Anders leren kijken naar negatieve emoties? Lees dan verder in het artikel: Angst en andere negatieve emoties

Vrouw bang

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen