Een aanval van te weinig zelfvertrouwen
13 maart 2014 

Een aanval van te weinig zelfvertrouwen

Van: Ik weet het niet, ik kan het niet.
NaarOp welke voorwaarden wil ik dit?

Ze kwam nogal zwaar op de hand binnen. Het was wel goed dat ze een gesprek had, zei ze, want ze had het gevoel dat ze wat aan het wegzakken was. Op de vlucht noemde ze het zelf. Ze was zich er wel van bewust, maar kon er de afgelopen tijd nog niet zo gemakkelijk uitstappen.

Keuze

Vlak voor de zomer is ze door de crisis haar baan kwijt geraakt en hebben we aan de hand van een geleid zelf onderzoek gekeken naar alternatieven op de arbeidsmarkt. Onlangs kwamen we tot de conclusie dat er een keus voorlag: Ga ik voor mezelf beginnen of zoek ik weer een baan.

Voordelen en nadelen

Aan beide keuzes zaten zoals aan iedere keus, voordelen en nadelen. Ik heb haar toen de huiswerkopdracht mee gegeven: Schrijf die voor en nadelen voor jezelf eens op en ga dan met je hart naar beide keuzes en laat je hart beslissen. Je hebt dan zowel hoofd als hart bij je keus betrokken.Dat vond ze wel een goed idee, maar het was er nog niet van gekomen. Daardoor kon het ook ontstaan dat ze omdat iemand haar had getipt op een vacature waarvoor ze volgende week een sollicitatiegesprek heeft.

Ik wil niet...

Maar toen ze binnenkwam straalde ze echt uit dat ze het niet wilde. Toen ik haar die vraag stelde, gaf ze dat ook toe. Het was te hoog gegrepen voor haar. En dat had ze ook aan haar omgeving verteld. Haar man was boos op haar geworden omdat ze zichzelf er zo mee naar beneden had gehaald. Ik zei haar: Als jij die baan niet wilt, met welk doel ga je dan naar dat gesprek toe, vroeg ik haar. Nou ja, omdat iemand haar die vacature had gegeven, maar het was niet haar droombaan.

Ik voldoe niet aan alle eisen

Dat is interessant zei ik. Je solliciteert op iets dat je niet leuk vindt alleen omdat iemand anders je een vacature geeft. Nou ja, die persoon vond dat ik daar wel geschikt voor was en dan heb ik in ieder geval weer een vaste baan. En jij dan, vroeg ik. Vind jij jezelf er wel geschikt voor? Nee, deze baan was meer iets voor haar directeur zei ze. Oh, zei ik, waarom dan? Vervolgens geeft ze aan, dat ze gewoon niet aan de eisen voldoet.

Een aanval van te weinig zelfvertrouwen

Waar voldoe je dan niet aan, vraag ik haar? Ze geeft een voorbeeld, wat ik met een tegenvraag heel gemakkelijk kan weerleggen. En zo heeft ze nog meer voorbeelden die net zo gemakkelijk onderuit te halen waren. Ze had gewoon last van een aanval van te weinig zelfvertrouwen. En het is ook een bekend fenomeen dat vrouwen als ze niet 100% aan alle eisen voldoen, direct de conclusie trekken dat ze dan wel niet geschikt zullen zijn. Mannen staan daar over het algemeen anders in. Zij denken vaak: Oh, dat weet ik wel, dat kan ik wel en daar heb ik wel eens van gehoord, dus ik ben de meest geschikte persoon voor die functie.

Is het wat voor mij?

Uiteindelijk zei ze: Je hebt ook eigenlijk wel gelijk. Als  je er zo naar kijkt, is het heel anders. Ik moet het gewoon zien als een gesprek waarin ik voor mezelf kijk of die baan wat voor mij is? Ik moet gewoon in dat gesprek nagaan of wat ze mij te bieden hebben wel datgene is wat ik wil? Ja, precies, zei ik. Je hebt 'm.

Eind van het verhaal?

Ze heeft de baan. Ze is het gesprek na onze zorgvuldige voorbereiding met heel wat meer vertrouwen in gestapt en werd tijdens het gesprek enthousiast door de inhoud van de functie en de plezierige sfeer. Ze had zichzelf goed voor het voetlicht gebracht. Zichzelf niet beter voorgedaan, maar gewoon als zichzelf het gesprek in gegaan. En kennelijk was dat precies wat er nodig was.

En jij?

Laat jij je ook wel eens weerhouden om te solliciteren omdat je niet aan alle eisen voldoet? Of hoor je meer bij degenen die denken: Wat heb ik te verliezen? Ik zie wel, als je niet helemaal aan de eisen voldoet?

Toe aan een volgende stap in  je loopbaan?

Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk  niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? Loop je vast? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom loopbaancoaching een goede optie voor je is. Meld je daarom vandaag nog aan!

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen