Je moet het zelf doen en je kunt het niet alleen
14 november 2013 

Je moet het zelf doen en je kunt het niet alleen

Loopbaanadvies helpt je als je vastloopt in je carrière  en even niet meer weet hoe het verder moet. Soms is de koek gewoon op in je baan. Je mag dat misschien zelf nog niet altijd zo ervaren, maar alles heeft zijn houdbaarheidsdatum. Ook je baan. Misschien ben je daar zelf nog niet aan toe, omdat je bang bent voor wat er gebeurt als je het hardop zegt. Want als je dat doet, dan moet je daar ook consequenties aan verbinden voor jezelf. En daar schiet je meestal in de paniek. Want wat dan? Als je niet heel goed voor ogen hebt wat je wel wilt, maar alleen nog maar weet wat je niet wilt, dan voelt het verrekte onveilig om toe te geven dat je huidige baan het niet meer is voor je.

Ik zeg mijn baan op

Dat geldt overigens niet voor iedereen. Sommige mensen boeit dat niet zo. Die besluiten gewoon: dit is het niet, dus ik zeg mijn baan op. En ik zie wel wat er dan weer op mijn pad komt. Beide scenario’s ken ik uit mijn eigen arbeidsverleden. Ooit in een grijs verleden heb ik mijn vaste baan opgezegd om voor een uitzendbureau te gaan werken en ik had iets van: Ik zie wel. En dat kwam helemaal goed. Ik vond het geweldig om steeds op plekken te komen waar ik hard nodig was. Bovendien kon ik bij diverse bedrijven in de keuken kijken wat ontzettend leerzaam was. Hoe fijn is het trouwens niet als mensen vervolgens zo blij met je zijn dat ze je graag willen houden….

Outplacementtraject

Maar er waren ook momenten dat ik het even niet meer wist. Momenten waarop de houdbaarheidsdatum van mijn werk ruimschoots verlopen was, alleen zag ik dat zelf nog even niet. Maar mijn baas wel. Het resultaat was een conflict, veel gedoe en een outplacementtraject. Niks an, als je er in zit. Maar achteraf zo ontzettend leerzaam en waardevol. Ik leerde langzamerhand mezelf beter kennen en ontdekken wat ik leuk vond en wat bij mij paste. Het was alsof ik met mijn trein op de juiste rails ging rijden, waardoor wat ik deed ook steeds gemakkelijker ging. Alles gaat dan min of meer in een bepaalde flow. Je gaat vanzelf de juiste kant op. Op het juiste spoor terechtkomen is wat loopbaanbegeleiding of loopbaanadvies je brengen kan. Het brengt je dichter bij jezelf en bij wat jij uit jouw leven en werk wilt halen. Van reactief en dingen ondergaan naar proactief creëren. Niet meer achterin de trein, maar voorin aan de knuppel en zelf de koers uitzetten.

Doen wat je altijd deed

Daarin kom  je jezelf wel tegen. En dat is bij tijd en wijle best spannend. Want dat wat je als kind over jezelf hebt geleerd dat doe je als volwassene nog steeds. Maar dat past lang niet altijd meer bij je en hoeft niet te zijn wie jij ‘in wezen’ bent. Toch blijf je omdat je dat nou eenmaal zo hebt geleerd, vaak doen wat je altijd al deed. Als jouw vader vroeger net als de mijne tegen je zei dat je beter niet voor jezelf kon beginnen, ‘want dan ben je altijd aan het werk’, dan heb je een negatieve associatie en betekenis leren geven aan het starten van een eigen bedrijf.

Paplepel

Of juist andersom: Als je kind bent van ouders die altijd een eigen bedrijf hebben gehad, dan is ondernemerschap je met de paplepel ingegoten. Dit soort conditionering is vaak zeer bepalend voor wat je doet in je leven en je loopbaan. In je loopbaantraject ontdek je vervolgens wie jij wilt zijn, los van je conditionering. Wie je bent als je de beste versie van jezelf kunt zijn. Want dan krijg je energie van de dingen die je doet. En ook al maak je misschien dan lange dagen, dan maakt dat niet uit. Maar voor het zover is, zul je wel eerst je eigen tijger in de ogen moeten zien. Je loopbaanadviseur helpt je het geweer te richten en die tijger te verjagen. Hij verjaagt hem niet voor je. Dat moet je zelf doen en je kunt het niet alleen. Is jouw baan over de houdbaarheidsdatum heen?

Toe aan een volgende stap in  je loopbaan?

Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk  niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? Loop je vast? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom loopbaancoaching een goede optie voor je is. Meld je daarom vandaag nog aan!

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Website-reacties op dit artikel

Anneke op maandag 18 november 2013 om 10:25
Ook ik ben geconfronteerd met het vastlopen in mijn baan.
Mijn situatie was dat ik een Burn-out heb opgelopen door een scheiding, mijn twee kinderen niet meer kon zien, dit trok mij erg naar beneden.
Ik had succes in mijn baan, was na een half jaar part time te hebben gewerkt bedrijfsleidster en werd hierin goed ondersteund.
Maar toen ik ziek werd was ik niet meer productief en mijn contract liep af en was het keihard einde verhaal. Wat nu, veel pijn en veel te verwerken. Maatschappelijk werker en een psycholoog had ik als steun en dan opnieuw je leven proberen op te bouwen zonder kinderen en iemand naast je die je alles toevertrouwt. Ook ontmoete ik nieuwe mensen die vrienden zijn geworden en waar ik veel mee kon delen.
Na een tijd wilde ik mij nuttig maken en ben vrijwilligerswerk gaan doen als activiteiten begeleidster in de zorg met verstandelijk en of lichamelijk beperkte mensen. Een hele andere situatie met een nieuwe opening. Ik denk er zelfs serieus over om hier op mijn 50 e levensjaar nog een opleiding in te gaan volgen. Zo kan uiteindelijk na een erg negatieve situatie iets heel moois ontstaan. De weg loopt gewoon door.

Mark C Hoogenboom op maandag 18 november 2013 om 09:38
In je baan zit je meestal gevangen in een systeem: wat jij wilt zijn en doen is ondergeschikt aan wat de organisatie of de baas wil dat er gedaan wordt. Als je in dat laatste erg goed wordt, ben je een prima medewerker maar ben je niet erg bezig voor jezelf of met jezelf. Maar als je wel bezig gaat met jezelf, lijkt dat op het loslaten van je loyaliteit naar je baan. Raar systeem. Eigenlijk zou iedereen voor max 50% max in een baan moeten mogen werken en de rest verplicht in een eigen bedrijf (of omgekeerd). Zodat je beiden kunt. Zelf.

Conchita Willems op maandag 18 november 2013 om 08:44
Als je een goed mens wilt zijn, als je de maatschappij wilt dienen, als je hulpbehoevenden in nood wilt helpen en blijk wilt geven van medeleven, is goed gezelschap belangrijk! Wat is goed gezelschap? Waarheid is de vader. Liefde is de moeder. Kennis is de zoon. Vrede is de dochter. Mensen van goede wil zijn familieleden. Deel je intentie met goed gezelschap. Samen positief verantwoordelijkheden delen, samen levenslessen ervaren, je eigen denkproces en eye-openers delen en die van anderen horen. Wat is het fijn als je in goed gezelschap bent!

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen