Emotional Freedom Technique (EFT) Wat is het en waar helpt het bij?
13 oktober 2019 
in Emoties

Emotional Freedom Technique (EFT) Wat is het en waar helpt het bij?

EFT is een vorm van energie psychologie of meridiaan therapie. Je zou het kunnen zien als een vorm van accupunctuur maar dan zonder naalden. In plaats van naalden te gebruiken klop je op de acupunctuurpunten of ook wel meridianen genoemd. Het is een combinatie van een klinische techniek en een zelfhulpmethode om je denkpatronen, acties en emoties om te buigen.

Oude wijsheid tradities

EFT is een techniek die is overgenomen uit oude wijsheid tradities zoals de yoga en de accupunctuur en die is omgevormd tot een degelijke en modernere manier van werken.  De meridianen waarmee wordt gewerkt staan symbool voor hoe de energie in je lichaam stroomt. Binnen de kwantumfysica, de nieuwe natuurkunde is in de vorige eeuw ontdekt dat alles in onze werkelijkheid uit energie en informatie bestaat. Als je die energie ziet als een rivier, dan kan de rivier geblokkeerd raken door bijvoorbeeld rotsen of stenen in de rivier. Maar hij kan ook overstromen. De energie kan dus geblokkeerd zijn of je kunt van bepaalde energie teveel hebben.

Waar komt EFT vandaan?

EFT heeft zijn oorsprong in China en werd al zo’n 5000 jaar geleden gebuikt in de kloosters waarin de leer van de Tao te King werd aangehangen. Daar werd voor het eerst met de energiestromen in ons lichaam gewerkt. Het gebruik ervan in de setting waar het hier over gaat is toe te schrijven aan Gary Graig. Graig stelde een protocol waarbij ongeacht het probleem steeds dezelfde meridiaan punten worden gebruikt, zodat het juiste punt er altijd bij zit. Het is ook een soort standaardprotocol waardoor het zo gemakkelijk aan te leren en te gebruiken is voor allerlei uiteenlopende situaties.

De essentie van EFT

EFT is een techniek die de balans tussen geest en lichaam herstelt, doordat het de fysieke punten uit de meridiaan therapie combineert met de mentale effecten door te focussen op het mentale probleem. Op de pijn, de stress, de spanning of wat dan ook maar. EFT is in staat om je te bevrijden van allerlei fysieke klachten. Uitgangspunt daarbij is dat negatieve emoties een gevolg zijn van een verstoring in ons energetische systeem. Als je een traumatische ervaring meemaakt en je kunt op dat moment die emotie niet vrij uiten en laten stromen bijvoorbeeld omdat het op dat moment te onveilig is, dan slaat de energie vast in je lichaam. Die energie die wil stromen raakt daar geblokkeerd en die komt in elke vergelijkbare situatie opnieuw als emotie naar boven. Lees hierover meer in het artikel: De boodschap van emoties

Neuroplasticiteit

Onderzoek toont steeds vaker aan dat het vermogen van onze hersenen om hersenverbindingen te veranderen de oorzaak is van allerlei psychologische aandoeningen. Dit in tegenstelling tot wat lang werd gedacht. De neuroplasticiteit van onze hersenen, zoals dat wordt genoemd is het vermogen dus om nieuwe verbindingen aan te leggen. Neuroplasticiteit werkt veel breder en is uitgebreider dan lang voor mogelijk werd gehouden. Oftewel: Je hoeft niet te geloven dat wat er nu in je werkelijkheid is ook altijd in je werkelijkheid zal blijven. Je hersenen hebben een groot vermogen om zich te vernieuwen en te veranderen. En mocht je meteen in de overtuiging schieten dat jij daar al te oud voor bent, dan zit je ook mis! Want dit mechanisme werkt gewoon tot op hoge leeftijd door. Er is dus nog hoop voor iedereen :-)

Hoe werkt EFT?

Wat de essentie van EFT is, is dat je klopt op bepaalde acupunctuurpunten. Tegelijkertijd haal je datgene wat spanning in jezelf oplevert voor de geest en doorloop je een proces van bevestiging van het gevoel en de sensaties die je ervaart in je lichaam, die je langzaam ombuigt naar iets wat beter voor je werkt. Wat tot gevolg heeft dat je lichaam zich ondanks de voor jou spannende situatie zich kan leren ontspannen. Door te kloppen stimuleer je de gevoelsenergie om te gaan stromen met als gevolg dat daar waar blokkades zijn, die worden opgeheven zodat de energie weer vrij kan gaan stromen. Door het kloppen gaat de energie in het systeem op weg door de blokkades. Ze doet dat door negatieve emoties te verwijderen.

EFT herstelt het evenwicht

Het kloppen is bedoeld om het evenwicht in de energiemeridianen opnieuw te herstellen. Zodra je aan de emotie of negatieve pijnlijke situatie denkt raakt de balans in je lichaam verstoord doordat je systeem dat koppelt aan de negatieve fysieke sensaties die je daar en toen had toen je voor de eerste keer dit gevoel ervoer. EFT koppelt de negatieve gevoelens en sensaties los van de gebeurtenis. Je kunt je nadien dus nog wel herinneren wat er is gebeurd, maar ervaart de emoties niet meer die daaraan gekoppeld waren.

Waar helpt EFT bij?

EFT kan bij allerlei verschillende en uiteenlopende problemen effectief zijn. Je kunt daarbij denken aan angst, verdriet, chronische pijn, boosheid, schuldgevoel, slapeloosheid, ziekte, fobieën, posttraumatisch stresssyndroom (PTSS), onzekerheid, verslavingen, allergieën, etc. Ook kan het je helpen om in bepaalde situaties topprestaties te leveren bij het behalen van je doelen.

Waar kun je EFT leren?

EFT kun je leren bij gecertificeerde professionals als psychologen, psychiaters, coaches en andere hulpverleners in de zorg, maar er is ook een simpele doe het zelf variant die ik je hier met je ga delen. EFT heeft een paar broertjes en zusjes, zoals TFT (Thought Field Therapy) en TAT (Tapas Acupuncture Technique) en andere.

Hoe zit dat nou met EFT in je hersenen?

Energiepsychologie of meridiaan therapie werkt doordat het de energiepunten stimuleert via de huid gekoppeld aan verschillende psychologische procedures. Daardoor worden er signalen naar je hersenen gestuurd die veranderingen aanbrengen in je hormoonsysteem. Met name stresshormonen zoals cortisol en DHEA worden verlaagd waardoor ze het openstaan voor impulsen uit de buitenwereld van het limbische systeem verminderd. Als je erg gestrest bent, dan sta je als het ware op scherp. Dat gevoel van op scherp staan wordt door deze methode verminderd, waardoor je je beter kunt ontspannen en van daaruit ook effectiever kunt reageren op wat zich op dat moment in jouw werkelijkheid voordoet. Ze veranderen de neurologische verbindingen in je systeem, waardoor je niet oude reactiepatronen blijft herhalen.  

EFT werkt

EFT is voor sommigen nog omstreden. Persoonlijk kijk ik naar wat werkt voor mij en voor mijn klanten. En of het al of niet 100% bewezen is, is voor mij van ondergeschikt belang. Lang voor dat in de vorige eeuw ‘ontdekt’ werd dat mediteren en mindfulness effectief is in allerlei verschillende situaties wisten de boeddhistische monniken al hoe effectief deze technieken waren. Onze huidige wetenschap loopt in dit soort situaties vaak achter op de ontwikkelingen. In alle gevallen waarin ik EFT heb gebruikt heeft EFT gewerkt. En met mij hebben vele andere hulpverleners vergelijkbare ervaringen.

Wat is de procedure bij EFT?

Voordat je begint met kloppen of tikken stel je jezelf eerst de vraag wat de intensiteit van de emotie of het gevoel is op een schaal van 0 tot 10. Waarbij 0 is helemaal geen gevoel en 10 kan niet erger is. Stel je voelt je enorm gespannen en die spanning kan bijna niet erger, dan geef je je spanning een 8 of een 9. Wanneer je een rondje ‘geklopt’ hebt, stel je jezelf opnieuw die vraag om voor jezelf te monitoren wat het effect van het kloppen is geweest. Daar kun je ook meteen uit afleiden dat deze techniek met name of vooral werkt als je de emotie op dat moment voelt of ervaart. Als je niet in contact bent met de emotie, zal het effect niet zo groot zijn.

Standaardprotocol

Het standaard recept bij EFT is dat je drie keer hardop herhaalt wat je pijnervaring of probleem is. Bijvoorbeeld: Ook al voel ik me op dit moment gespannen omdat ik die presentatie moet geven en voelt het alsof mijn keel wordt dichtgeknepen, toch accepteer ik mezelf volledig en houd ik van mezelf. Of: Ook als heb ik pijn in mijn knie, toch accepteer ik mezelf volkomen en voor 100%. Of: Ook al voel ik me op dit moment onzeker en voel ik spanning in mijn borst, ik accepteer mezelf en ik houd van mezelf.

Kloppen op acupunctuurpunten

Terwijl je dit drie keer hardop voor jezelf herhaalt klopt je tegelijkertijd op de meridianen of acupunctuurpunten. Ongeveer zeven keer per punt is voldoende. Het helpt daarbij om door in verkorte vorm je probleem te herhalen, je aandacht te houden bij waar je probleem zit. Dit is belangrijk omdat het ook belangrijk is om in contact met het onderliggende gevoel te blijven om het te kunnen oplossen. De verkorte zin zou dan voor de eerder genoemde voorbeelden kunnen zijn: De spanning, De pijn in mijn knie, deze onzekerheid.

Meerdere kloprondjes indien nodig

Op deze manier kloppen of tikken lost vaak het probleem al in een rondje op. Maar mocht dat niet zo zijn, dan klopt je gewoon door. Wat je vervolgens kunt doen is dat je in plaats van je eerste beginzin een aangepaste variant gebruikt: Ook al voel ik nog steeds wat gespannen en voel ik dat in mijn keel, toch accepteer ik mezelf volledig en houd ik van mezelf. Of: Ook al voel ik nog steeds wat pijn in mijn knie, toch accepteer ik mezelf volkomen en voor 100%. Of: ook al voel ik me nog steeds wel wat onzeker en is er nog een beetje spanning in mijn borst, ik accepteer mezelf en ik houd van mezelf. Je 'start' zin wordt dan: Dit of deze resterende: spanning, pijn in mijn knie en onzekerheid. De bedoeling is dat je door gaat met kloppen net zolang tot de intensiteit 0 is.

Maar waar moet je nu precies kloppen?

Waar je moet kloppen kun je in het onderstaande filmpje zien, maar ook in de onderstaande foto.

Meridiaanpunten accupunctuurpunten EFT

Karateslagpunt

Waar je begint is met het karateslagpunt, dat niet op de afbeelding staat. Maar het is de zijkant van je hand waarmee je met karate een plankje doorslaat. Het zachte gedeelte onder je pink. Zorg er vooral voor dat je zo specifiek mogelijk bent in het benoemen van je probleem en je gevoel. Hoe specifieker hoe beter. Dus niet alleen maar zeggen dat je bang bent, maar ook waarom je precies bang bent in deze specifieke situatie en waar je dat precies voelt in je lichaam.

Meerdere problemen tegelijk

Mocht je probleem nu uit meerdere lagen of issues bestaan, doe dan voor alle onderdelen apart zo’n kloprondje. Net zolang tot je geen enkele emotie meer voelt ten aanzien van het probleem. Als je een rondje gedaan hebt en je denkt dat het bij jou niet werkt, kijk dan eens goed naar je probleemzin. De kans is vrij groot dat je daar niet specifiek genoeg bent. Of het kan ook zijn dat je de emotie die je ervaart ook echt in moet brengen. Als je erge pijn ervaart schreeuw die pijn er dan gewoon uit. Geef je emoties en je gevoelens bestaansrecht. Want dat is wat nodig is.

Loslaten

Door je gevoelens en emoties bestaansrecht te geven en ze te voelen en te laten zijn, gaan ze jou loslaten. Jij hoeft ze niet los te laten, ze laten jou los, als ze er van jou mogen zijn. Soms kan het nodig zijn om de procedure meerdere keren per dag te herhalen. Elke keer als je de emotie of fysieke sensaties ervaart doe je gewoon de procedure opnieuw. Denk niet dat het niet werkt, want dat is niet zo. Maar sommige problemen zitten diep in het lichaam verankerd en hebben wat extra tijd en oefening nodig om losgelaten te kunnen worden.

EFT helpt emoties te reguleren

Voor alle duidelijkheid: Het maakt niet uit met welke hand je klopt of tikt. En je mag ook van hand wisselen tijdens de procedure. Of zelfs met twee handen tegelijk kloppen. Liefst minimaal zeven klopjes per punt, maar meer mag en is beter. En als je denkt dat je dit moet geloven om het laten werken: Dat is niet zo. Je hoeft er niet in te geloven. Ik zou zeggen: Give it a try. Je hebt niets te verliezen. Het is een snelle en effectieve manier om je emoties te reguleren. En degenen die in staat zijn hun emoties te reguleren die zijn in het voordeel in onze maatschappij. Want uiteindelijk draait alles wat we doen om hoe we onze gevoelens en behoeften reguleren.

Pijn en plezier

Alles wat we doen, doen we om bepaalde dingen of gevoelens, zoals pijn te vermijden of we doen ze omdat we er een goed gevoel (plezier) van krijgen. Vervolgens gebruiken we ons hoofd om te rechtvaardigen wat we eerder al of niet onbewust al besloten hadden. Dus ja je emoties kunnen reguleren is verrekte handig. Het maakt ook niet uit of je probleem groot of klein is, lang bestaat of nog maar net. Je kunt voor alles precies dezelfde, maar wel aan het probleem aangepaste procedure gebruiken.

EFT bij stress en spanning

In het onderstaande filmpje heb ik een procedure voor angst en spanning opgenomen. Dan heb je een voorbeeld en richtlijn voor hoe het zou kunnen. Veel succes en laat me vooral weten wat het voor je heeft gedaan!

Wil je de tekst van het filmpje downloaden om hem aan te kunnen passen aan jouw eigen specifieke probleem? Dat kan hier.

Of luister je liever via je mp3 of telefoon zonder beeld? Dan kan via deze link: EFT bij angst en spanning  

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie


Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen