Geloof jij je buik?

Om succesvol in zaken of op je werk te zijn hoef je echt niet tien keer zo goed te zijn als je concurrent of je collega. Zelfs niet twee keer zo goed. In de paardenrennen bijvoorbeeld hoeft een paard maar net een fractie van een seconde sneller te lopen om de hoofdprijs te winnen. Die hoofdprijs is vaak vele malen groter dan de tweede en de derde prijs. Meestal wel een veelvoud ervan en vaak nog meer. Toch hoeft het paard om de hoofdprijs te winnen niet tig keer beter te zijn dan nummer twee. Een heel klein beetje beter, een neuslengte verschil is al genoeg om die hoofdprijs te winnen.

Honderd meter extra

Een heel klein beetje beter dan je concurrent of collega zijn is veel minder moeilijk dan veeeel beter dan je concurrent of collega zijn. Je hoeft in feite alleen maar net een klein beetje meer je best te doen. Vaak betekent dat: Net dat beetje extra doen, wat de ander niet doet. Of: gewoon zonder mokken of klagen die honderd meter extra lopen. Of en soms: misschien nog wel veel handiger: Net een heel klein beetje sneller en slimmer zijn.  Dat betekent niet dat je allerlei feitenkennis of boekjes wijsheid nodig hebt. Je hoeft niet honderd meer boeken gelezen te hebben. Hoewel één boek, kan soms wel net het verschil maken… En toch: leren vertrouwen op je intuïtie, op je buikgevoel, op je onbewuste kan in sommige situaties een veel groter verschil maken. In veel gevallen zit ons denken ons in de weg als het gaat om het bereiken van onze doelen en het waarmaken van onze wensen.

Op je buik vertrouwen

Ab Dijksterhuis schrijft er in zijn boekje: Het slimme onbewuste over. Bij complexe beslissingen kun je beter op je onbewuste vertrouwen. Want je hoofd, je denken, kan niet zoveel factoren meewegen als je onbewuste kan. En vaak doen we het tegenovergestelde. We vertrouwen niet op ons onbewuste. We vertrouwen niet op die eerste ingeving. Nee, we gaan eerst nadenken over die ingeving. Om vervolgens tot een andere uitkomst te komen. We geloven ons hoofd eerder dan onze buik. We hebben meer vertrouwen in ons denken dan in ons lichaam. Handig? Misschien… Maar misschien ook niet… Jan vertrouwt er in ieder geval niet op. Die gebruikt zijn hoofd. Maar Piet… Piet is misschien iets minder geleerd dan Jan. Maar als het nodig is vertrouwt ie wel op zijn buik:

Poema op de savanne:

Jan loopt met zijn niet zo getalenteerde buurman Kees over de Afrikaanse Savanne. Plotseling staan Jan en Kees oog in oog met een poema. Ze schrikken zich beiden te pletter en sluipen zo snel ze kunnen weg. Maar dat heeft weinig zin. Ze zijn gewoon te laat. De poema heeft hen al gezien en rent enthousiast op hen af.

Jan zegt tegen Kees: Oei dit is niet zo best. Dit komt zo niet goed.

Kees houdt zich stil en pakt zijn gympen uit zijn rugzak en trekt deze zo snel als hij kan aan.

Jan vraagt verbaasd aan Kees: Waarom doe je nu ineens je gympen aan? Wat heeft dat nou voor zin? Die poema loopt minstens drie keer zo snel als jij. Die gympen gaan je daar echt niet bij helpen.

Nee, zegt Kees. Daar heb je gelijk in. Maar met mijn gympen aan loop ik wel altijd nog een stuk sneller dan jij!

Vertrouw jij al op je buik?

En jij? Durf jij al te vertrouwen op je buik? Of zit je zo in je hoofd, dat je niet eens voelt dat je buik je wat te zeggen heeft? En wat heeft als je wel naar je buik luistert dat jou opgeleverd? Laat je het me hieronder weten?

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen