Geduld, geduld, geduld....

Mindful leren leven is net zo’n schone zaak als geduld. Het is ook geduld dat je gaat helpen om je een mindfulle levensstijl vol innerlijke rust eigen te maken.  Geduld is daarin een soort van zaadje dat je plant waarvan innerlijke rust de oogst is. Naast geduld zijn er meer kwaliteiten die je kunnen helpen om een mindfulle levensstijl tot de jouwe te maken. Je kunt dan bijvoorbeeld ook denken aan doorzettingsvermogen en discipline. Door bewust te investeren in deze kwaliteiten geef je je geest als het ware een flinke dosis mest met helderheid, compassie en de juiste acties als gevolg.

Geduld laat zich niet afdwingen

Het zijn geen eigenschappen die iemand anders je op kan leggen door middel van wetten of regels. Je kunt je je die kwaliteiten alleen maar in jezelf ontwikkelen als je een keer op het punt bent gekomen dat je jezelf realiseert wat het je brengt als je dat doet. Of je moet zoveel last hebben van je huidige situatie dat die je als het ware genoeg motivatie oplevert om in beweging te komen en iets in jezelf en je leven te veranderen.

Voor wie doe je het?

Mindful leven en het ontwikkelen van versterkende eigenschappen in jezelf doe je vooral en misschien wel alleen voor jezelf. Niet dat anderen er niet van mee profiteren, maar ze kunnen en zullen nooit de ware reden zijn waarom je ze in jezelf wilt ontwikkelen. Ook als het misschien op het eerste gezicht lijkt alsof je het voor een ander doet, dan nog zul je moeten constateren als je er een slagje dieper over nadenkt dat je het toch voor jezelf doet. Want in de praktijk heb jij ergens last van. Misschien zeg je nu wel: Nee het is juist mijn partner, vriend of collega of…. die er last van heeft. Maar dat is slechts aan de oppervlakte.

Wie heeft er 'last' van?

Kennelijk heb jij er weer last van dat die ander er last van heeft. En dat is de reden dat jij bereid bent om in actie, in beweging te komen. Wat het ook is dat je doet, alles wat je doet doe je om een bepaald gevoel in jezelf te vermijden. Ook als je voor de lieve vrede toegeeft aan de ander, doe je dat niet voor de ander, maar omdat jij er zelf last van hebt als die lieve vrede is verbroken. Dat is een soort verantwoordelijkheid voor jezelf en voor je eigen gevoelens die je als je mindful leeft bereid bent te nemen. Je weet dan ook dat het niet de ander is die jou een bepaald gevoel bezorgt. Dat doe je zelf door de betekenis die je aan een bepaalde situatie geeft. Terug naar geduld.

Trekken aan gras

Geduld is een van de fundamentele kwaliteiten voor het ontwikkelen van een mindfulle houding. Je meditaties worden er langzamerhand ook meer volwassen door. Als je uiteindelijk niet meer bezig bent om ergens anders te willen zijn dan je hier en nu bent, dan zorgt geduld voor zichzelf. Het is niets meer en niets minder dan een bewustwording van het gegeven dat alles in je leven zich op het juiste moment en om de juiste manier ontvouwt. Een ja zeggen tegen dat wat er nu in jouw leven aanwezig wil zijn. Het gras gaat ook niet sneller groeien als je eraan trekt. In de natuur ontvouwt ook alles zich zoals het zich ontvouwt. Of jij je daar nu druk over maakt of niets, verandert daar niets aan. Net zoals jouw ongeduld niets aan jouw situatie gaat veranderen. Er is niks mis met je daadkracht (de kwaliteit die hoort bij zijn vervorming: Ongeduld), mits je haar gepaard laat gaan met een flinke dosis geduld. De zon gaat niet eerder schijnen omdat jij het wilt.  Jouw ongeduld daarover kan wel een hoop lijden bij jezelf en anderen veroorzaken.

Geduldig haasten

Geduld is ook de tegenhanger voor je rusteloze en ongeduldige gedachten. Ongeduld is ook een gemaskeerde emotie. Ongeduld staat symbool voor een onderliggende boosheid. Een boosheid en verzet dat jouw werkelijkheid niet is zoals jij wilt dat hij is. Oftewel: je brengt een NEE in je leven of situatie. En boosheid is een behoorlijk sterke energie die bepaalde effecten heeft op hoe je jezelf voelt en op hoe anderen op jou en jouw boosheid reageren. Ik bedoel daar niet mee te zeggen dat je je niet zou mogen of kunnen haasten waar dat nodig is. Zelfs haasten kun je op een geduldige en daadkrachtige manier doen. Snel maar geduldig, zonder innerlijk verzet en met acceptatie van de situatie zoals hij is.

Boos op een arm?

Als je kijkt vanuit het perspectief van de wet van oorzaak en gevolg, dan weet je dat alles actie en reactie is. Er is geen allesomvattende oorzaak van alles. Als jij een steen tegen je hoofd krijgt, word je niet boos op de steen en ook niet op de arm die de steen naar jou gooide. Je wordt boos op de persoon die aan de arm vast zit. Maar daar is ook weer een oorzaak. Degene die de steen gooide weet misschien wel niet goed wat hij aan het doen was. Wie zou je dan de schuld moeten geven? Zijn ouders? Omdat ze hem niet goed hebben opgevoed en hem hebben geleerd zich zo te gedragen zoals hij het doet? Maar die hebben dat ook weer niet beter geleerd. Of de wereld omdat ze niet beter zorgen voor een hulpeloos kind? Uiteindelijk doet iedereen zo goed mogelijk wat hij kan. En dat is inderdaad niet altijd in alle opzichten effectief in iedere situatie. Herken je in jezelf niet net zo goed momenten dat je jezelf niet in de hand hebt en dingen doet, die je achteraf liever niet had gedaan?

Je innerlijke rust weggeven

Als je jezelf toestaat dat de ander jou boos of ongeduldig kan maken dan geef je geestkracht en jezelf weg aan de ander. En daarmee ook je innerlijke rust. En je innerlijke rust vind je door je steeds te richten op wat voor jou het meest belangrijk is. Ben jij bereid je innerlijke rust op te geven en aan een ander te geven? Je kunt alleen maar vrede in jezelf ervaren als je bereid bent geduldig te zijn als je word uitgedaagd en er pijn in je leven is. Door geduldig te zijn en door het ontwikkelen van een andere cruciale kwaliteit: Compassie.  Compassie voor zowel jezelf, voor je vrienden, maar ook voor al je vijanden. Dat zal niet altijd meevallen. Maar het is wel je weg naar innerlijke vrede. Naar rust en balans in jezelf. En om daar te komen is het ontwikkelen van geduld onmisbaar.

Mediteren helpt

Mediteren helpt je om geduld te ontwikkelen en geduld, discipline en doorzettingsvermogen zijn nodig om je dagelijks mediteren eigen te maken. Dat ga je pas doen als je er aan toe bent. Of als het je zoveel brengt dat je het om die reden blijft doen. Net als zoveel mensen ben ik toen ik het leerde toen ik in de shit zat, weer gestopt toen het weer beter met me ging. Om het jaren later toen ik opnieuw in de shit zat weer op te pakken en toen genoeg motivatie had om er nooit meer mee te willen stoppen. Het is nu onderdeel van mijn dagelijks levenspatroon en brengt me zoveel dat ik dat altijd zal blijven doen. Maar dat is net als voor mij voor de meeste mensen een proces van vallen en opstaan. En iets waar je met compassie naar jezelf naar kunt kijken. En waar je je geduld in kunt brengen om jezelf deze nieuwe levenswijze en eigenschappen aan te leren.

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Website-reacties op dit artikel

Randy op zaterdag 11 januari 2014 om 09:38
"Wat het ook is dat je doet, alles wat je doet doe je om een bepaald gevoel in jezelf te vermijden. Ook als je voor de lieve vrede toegeeft aan de ander, doe je dat niet voor de ander, maar omdat jij er zelf last van hebt, als die lieve vrede is verbroken. Dat is een soort verantwoordelijkheid voor jezelf en voor je eigen gevoelens die je, als je mindful leeft, bereid bent te nemen. Je weet dan ook dat het niet de ander is, die jou een bepaald gevoel bezorgt. Dat doe je zelf door de betekenis die je aan een bepaalde situatie geeft."
Wat in dit stukje staat, gaf mij zo'n 14 jaar geleden zóveel ver-licht-in-g en op-lucht-ing, dat ik een voor mij heel grote stap durfde te nemen, nl. scheiden van iemand, van wie ik wist dat het hem heel veel pijn zou doen. Maar ik was doodongelukkig geworden, zat er helemaal doorheen en wou zelfs niet meer verder leven.
Het inzicht dat ik niet verantwoordelijk was voor wat hij voelde, gaf mij de moed. Dat ik zélf verantwoordelijk was voor mijn diepe wanhoop, gaf mij de kracht om er weer bovenop te komen, omdat ik er dus zélf wat aan kon doen. Sindsdien is mijn leven totaal veranderd en ben ik een veel blijer mens, weliswaar nog steeds met pieken en dalen en met vallen en weer opstaan.
Ik zeg het telkens weer tegen anderen, als ik hoor dat ze iets doen of juist niet doen, omdat ze die ander geen pijn willen doen. Nog steeds stap ik wel eens in die valkuil van ongeduld, maar zodra ik me daarvan bewust word "ontkoppel ik mijn versnelling" en ik denk: "Er is wat er is en het is goed. Anders was het wel anders". ☺

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen