Bewustzijn in balans

Bewustzijn is het sleutelwoord gebleken in het vinden van balans in mijn leven. Lang heb ik zo ongeveer geheel onbewust geleefd. Ik deed maar wat. En daar was ook lang oké mee. Ik dacht ook dat het zo ‘hoorde’. Had wel eens wat gelezen hier en daar over bewustzijn en persoonlijke ontwikkeling, maar dat beklijfde destijds nooit lang. Ik had 35 jaar geleden ook wel eens gelezen over dat er alleen een eeuwigdurend nu bestond en over thuis komen bij jezelf, maar wat dat dan precies betekende ontging me.

Bijgeleerd

Inmiddels ziet mijn werkelijkheid er totaal anders uit. Ik zal niet zeggen dat ik volledig bewust leef. Dat zou een beetje hooghartig en niet waar zijn. Wel ben ik vele malen bewuster dan destijds. Ik heb het een en ander bijgeleerd om het zo maar te zeggen…

Vier bestaansniveaus

En ik weet nu dat er verschillende manieren zijn om naar hetzelfde te kijken. Er zijn allerlei modellen ontwikkeld waarin mensen worden gedefinieerd of in hokjes gestopt. Maar hoeveel modellen en hokjes er ook zijn. Het zullen er nooit genoeg zijn. Want de werkelijkheid valt niet in hokjes te verdelen. In de NLP zeggen ze wel: De kaart is niet het gebied. Om weer te geven dat je op de kaart een weerspiegeling ziet van de werkelijkheid, maar het is die werkelijkheid niet. Zo is het ook met die modellen en hokjes. Toch wil ik zo’n model met je delen, want ondanks dat de kaart het gebied niet is, helpt het ons mensen vaak wel om onszelf beter te leren kennen en beter te leren begrijpen. De onderverdeling die ik maak is die van het transformatiemodel. Daarin worden vier bestaansniveaus onderscheiden. Te weten: Zijn, voelen, denken en doen.

Zijn

Het eerste niveau is het niveau waarop je gewoon bent wie je bent. Degene die je tegenkomt als je diep in meditatie bent. Degene die je was toen je net geboren was en er nog geen filters en betekenissen in gestopt waren. Toen je gewoon huilde als je honger had of als je behoefte aan aandacht had. Omdat je gewoon was wie je was. Het is die plek in jezelf waar je te midden van alle gekte en hectiek thuis kunt komen bij jezelf. De plek die je vindt in de stilte tussen twee gedachten. Of die je vindt als je contact maakt met de vrede in jezelf. Als je bijvoorbeeld denkt aan iets of aan iemand waar je zielsveel van houdt. Het is voor het vinden van balans in jezelf en in je buitenwereld vraagt dat je in staat bent in contact te komen met dat stilte punt in jezelf. Voor mij is meditatie daarin de beste en snelste manier. Niet zweverig op een matje, maar gewoon op de bank of in bed en even tijd nemen voor mezelf. Met behulp van een geleide meditatie of gewoon door middel van ademmeditaties.

Voelen

Dit tweede niveau van bestaan vertelt je in hoeverre je geworteld bent in jezelf. In hoeverre je je eigen emoties kent en herkent en er los van kunt zijn. Het is het niveau waarin je als je in balans bent weet dat je en niet je emoties bent. Dat je gevoel hebt, maar je bent niet je gevoel. Je doet je gevoel. Door de betekenis die je geeft aan wat er in je leven is. En dat betekenis geven doe je weer met je denken. Daar waar het voelen in balans is zorg je goed voor jezelf en voor je gevoelens en behoeften. Je laat je niet door negatieve emoties leiden. Je neemt ze waar. Waar nodig verwerk je wat verwerkt wil worden. Het is het niveau waar je intentie geboren wordt. Alles wat je doet in je leven doe je om een bepaald gevoel te krijgen of om een bepaald gevoel te vermijden. En vanuit die behoeften en verlangens ontstaat een bepaalde intentie. Als je in contact bent met je emotionele bewustzijn, dan zal je intentie in balans zijn met je emoties. Het is ook het niveau waarop je niet meer bezig bent met het halen van je gelijk. Met het strijden om wie het meest belangrijk is. Want op dit niveau weet je dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. En weet je ook dat als je de ander pijn doet, dat je uiteindelijk jezelf pijn zult doen.

Denken

Denken heeft soms een wat negatieve bijklank gekregen als het gaat om de negatieve variant ervan: Je ego. Maar je denken heeft ook de ultieme positieve vorm in zich. Net zoals alles in onze fysieke werkelijkheid alleen maar bestaat bij de gratie van de tegendelen. Zo heeft je ego de ultieme vorm van denken tegenover zich: Je creativiteit.  Er is geen probleem of je creatieve denken is in staat er een oplossing voor te bedenken. Als je denken in lijn is met dat wat jij in jouw leven het belangrijkste vindt, met dat wat jouw idealen zijn, dan zal je denken ook in balans zijn. Misschien ben je je op dit moment niet bewust van wat jouw idealen zijn, maar wees je ervan bewust dat jouw onbewuste idealen je denken mee bepalen. Als je denken in evenwicht is met bijvoorbeeld waarden als: innerlijke vrede, harmonie, spirituele ontwikkeling, waarheid en je maakt je keuzes op basis van die innerlijke waarden en idealen, dan ontstaat er een innerlijke transformatie. Je laat je dan leiden door wat voor jou het zwaarste telt.

Doen

Dit laatste bestaansniveau is in de praktijk een gevolg van de hogere bewustzijnsniveaus. In deze staat van bewustzijn ben je niet meer zozeer in een staat van bezinning maar meer in een doe-staat. Je bent meer op actie gericht. Als je doen een afspiegeling is van zowel je denken, je gevoel als wie je bent op het hoogste niveau: Zijn, dan liggen  alle niveaus in elkaars verlengde en zal dit zichtbaar zijn in wat je doet, in je gedrag en in je aanwezigheid. Het gevolg ervan is dat er vorm van spontaan evenwicht ontstaat. Een balans waar je niet naar op zoek hoeft, maar die ontstaat omdat alle vier de niveaus met elkaar in overeenstemming zijn. De keuzes die je maakt zijn spontaan en intuïtief duidelijk voor je. JE weet gewoon wat je te doen hebt zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen. Je weet gewoon wat goed is voor jou en wat goed is voor de ander en voor alles om je heen.

Simpel maar niet altijd makkelijk

En het klinkt misschien allemaal wat simpel op deze manier en in de praktijk is het dat voor mij inmiddels ook. Het is alleen om alle niveaus op een lijn te krijgen nog niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt. Maar wat in ieder geval nodig is is dat je uitstekend zorgt voor je lichaam en emoties. Je kunt niet in balans zijn zonder regelmatig beweging te krijgen in je leven. En dan heb ik het zowel over fysieke beweging als mentale beweging. Net zo goed als dat je niet in balans kunt zijn als je je laat vergiftigen door negatieve mensen of door mensen met negatieve stemmingen. Zorg er daarom voor dat je je zo goed mogelijk bewust wordt van mensen en situaties die je besmetten met hun negativiteit en vermijd ze waar mogelijk zoveel als kan.

Licht op je schaduw

Een ander ding wat je tegen komt is de negatieve kant van je denken. Je schaduw zoals ze die in de psychologie noemen. Steek er daarom tijd, energie en aandacht in om er achter te komen wat jouw pijnpunten zijn. Wat zijn de dingen die jou stress bezorgen? Waar schiet je van in de dwarsstand? Om wat of wie word je boos? Breng het in kaart en zorg er voor dat je voor jezelf een strategie hebt voor dergelijke situaties! Maak jezelf niet tot slachtoffer van je emoties! Weet dat je emoties hebt, maar dat je ze niet bent. Adem ze weg of doe een meditatie om ze naar iets positievers om te buigen. Of: Wat mij ook wel heel goed kan helpen in bepaalde situaties: Ga je huis poetsen! Je hebt dan aan het einde van de boze bui in ieder geval een schoon huis.  

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness. Of vraag een van mijn andere gratis E-books aan.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen