De kracht van focus

Heb je ooit wel eens een stuwdam gezien? Is het je ook opgevallen wat een geweldige hoeveelheid kracht er door het water ontstaat? Aan de ene kant zie je een meer, aan de andere kant de kracht die gebundeld water veroorzaakt. Het water in het meer is niets anders dan potentiële kracht. Pas als het water door de turbines wordt gebundeld ontstaat de kracht. Stel je nu eens voor wat er zou gebeuren als de dam het begeeft? Ook dan heeft het water kracht, maar die is dan niet gebundeld. Het resultaat is versnippering van de kracht. Door versnippering verlies je kracht.

Krachten bundelen

En juist het bundelen geeft een immense kracht. Dat geldt ook voor ons. We hebben allemaal die potentie in ons. Maar pas als we de potentie bundelen creëren we echte kracht in ons leven. De uitdaging is als je bijvoorbeeld om als je jezelf een doel stelt je aandacht te richten en te focussen op dat doel. Of je nu slank wilt worden of veel geld wilt verdienen of in harmonie wilt samen leven... Wat je doel is is ondergeschikt aan het principe van focus. Waar je aandacht op is gericht daar creëer je meer van in je leven.  

Aandacht richten 

Als je aandacht is verdeeld over meer verschillende dingen dan raakt je je effectiviteit kwijt. Je kunt gewoon niet dezelfde resultaten halen als je je aandacht over meer verschillende dingen verdeeld. Andersom gaat ook op. Als je onverdeelde aandacht hebt voor je doel dan ga je als een speer op dat doel af.  

Doe wat je doet met volle aandacht

Schipperen 

Ik heb dat lang nogal ingewikkeld gevonden in mijn leven. En nog is het vaak schipperen. Hoewel ik weet dat het zo werkt heb ik de gave en tegelijkertijd de  handicap dat ik veel dingen kan en ook nog veel dingen leuk vind. En daarmee heb ik tegelijkertijd een keuzeprobleem. Want kiezen voor het een is op dit moment niet kiezen voor het ander. Daarnaast ben ik ook meer een bouwer dan een beheerder of een afmaker. Ik krijg er nu eenmaal meer energie van als ik nieuwe dingen mag doen. En vaak verlies ik halverwege mijn interesse in dingen en wil ik weer iets nieuws gaan doen. Oeps... Wel een handicap. Maar ik heb ook de kick ervaren van het wel afmaken van dingen en ervaren dat het vrijwel altijd absoluut loont om dingen wel af te maken. Kijk maar eens mee naar het volgende voorbeeld.

Nieuw en leuker 

Stel je hebt een eigen bedrijf en je bruist van de leuke creatieve ideeën die je allemaal wel zou kunnen en willen uitvoeren. De kans is als je net zo bent als ik groot dat je halverwege het eerste project alvast aan de slag gaat met het volgende project. Dat is  nieuw en daardoor veel leuker. Je laat de laatste dingen liggen van het eerste project, maar het resultaat daarvan is dat het je ook geen inkomsten oplevert. Halverwege het tweede project wordt het allemaal weer wat minder en steeds saaier en je besluit dat je alvast met het volgende wilt beginnen, want dat is veel leuker. Het gevolg: Je maakt weer iets niet af en hebt er derhalve weer geen inkomsten van. Terwijl als je ieder project eerst afrond en pas dan aan iets nieuws begint je de opbrengsten ook hebt van je project. En als je pas aan je derde project begint als je klaar bent met het tweede, dan heb je al twee inkomstenbronnen. Begrijp je waar ik heen wil? Afmaken loont! Aandacht focussen loont! Ook al zijn die laatste loodjes zwaar, zet door. Maak het af. 

Focus 

Hoe kun je dit principe nu voor je laten werken? Stel je wilt gezonder worden en je wilt leren beter nee te zeggen. En je wilt misschien ook nog wel meer rust in je hoofd. Als je dan met alle drie die dingen tegelijk begint is de kans groots dat je uiteindelijk geen echte resultaten gaat halen. Maak een keuze voor een van de dingen die je wilt. En ga er volledig voor. Richt je aandacht en focus je volledig op dat onderwerp. Zorg dat je er goed in wordt en je er resultaten in behaalt, voordat je verder gaat met iets anders. Doe je dat niet, dan versterk je een negatief gedachtepatroon in jezelf: Zie je wel: ik kan het toch niet... En daar krijg je dan weer geen energie van. Hoe vervelend misschien ook voor je, maar een voor een is beter dan praten en breien tegelijk. Zelfs als je heel goed bent in multitasken, dan nog heeft onderzoek aangetoond dat het minder effectief is.

Waar ga jij voor kiezen?

Waar ga jij je aandacht op richten de komende tijd? Is dat op een betere gezondheid? Op afvallen? Op nee leren zeggen? Op tijd voor jezelf creëren? Wat het ook is, zorg dat je structureel tevreden bent met je resultaat voordat je je aandacht weer op iets anders richt. Bundel je kracht net als het water in een stuwmeer.

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen