Communicatie: Wat doen jullie zaterdagavond?
24 september 2012 

Communicatie: Wat doen jullie zaterdagavond?

Veel mensen die onzeker zijn hebben de neiging om vooral niet rechtstreeks te vragen wat ze willen. Of om rechtstreeks te zeggen wat ze bedoelen. Dat levert dan vaak onduidelijkheid en misverstanden op. En die onduidelijkheid en die misverstanden leiden weer tot irritatie over en weer. Als je je realiseert hoeveel filters er in de communicatie tussen jou en de ander zitten, dan mag het soms een wonder heten dat er zoveel dingen goed worden begrepen. 

Snap je dat dan niet?

Naast die filters hebben we allemaal de neiging om ons wereldbeeld, zoals wij de wereld zien op een ander te projecteren. Dat betekent dat je jouw gedachtengang als uitgangspunt neemt en dat je er vanuit gaat dat de ander heel vanzelfsprekend net zo denkt als jij. En dat is dus niet zo.

Omzichtige communicatie

Onzekere mensen zijn vaak nogal omzichtig in hun manier van communiceren. Ze zeggen meestal niet rechtstreeks waar ze behoefte aan hebben, maar geven vooral hints. Andere onzekere mensen begrijpen die hints vaak wel, want zij hebben een enigszins vergelijkbaar denkpatroon.

Dominant en zelfverzekerd

Maar veel andere mensen en met name de meer dominante en zelfverzekerde mensen snappen daar vaak geen hout van en worden er ongeduldig van. In plaats van iemand rechtstreeks te vragen of ze zin hebben om zaterdagavond mee naar een concert te gaan leiden ze het gesprek in met indirecte vragen als:
Marike: Wat doen jullie zaterdagavond?
Peter:    Nou dat weten we nog niet. We hebben nog geen plannen. Hoezo?
Marike: Oh nou gewoon. Ik was benieuwd of jullie al plannen hadden. Want wij gaan zaterdag naar een concert in de schouwburg.

Hoe reageert de ander...

En nu hangt het sterk van de reactie van de ander af of de vrager nog durft te vragen. Als de ander niet positief reageert op het concert in de schouwburg, dan zal Marike niet voorstellen om mee te gaan. Vraagt de ander door naar welk concert en geeft die aan het leuk te vinden, dan komt de uitnodiging misschien wel. Het gevolg daarvan is wel dat Marike zichzelf soms te kort doet.

De schouwburg is veel leuker

Want zelfs als Peter al andere plannen had, kan het zo zijn dat zij het leuker vinden om mee naar de schouwburg te gaan. Maar die keus wordt hem in bepaalde gevallen ontnomen doordat Marike invult voor Peter en omdat ze bang is voor een afwijzing. Die afwijzing gaat ze liever uit de weg door maar niet rechtstreeks te vragen.

Duidelijk en rechtstreeks aanspreken

Zelfverzekerde mensen en dominante mensen al helemaal willen graag duidelijk en rechtstreeks worden aangesproken. Zo doen ze dat zelf ook. Dat vinden zij plezierig want dat past bij hun wereldbeeld. Niet te veel gedoe eromheen, maar duidelijk en rechtstreeks.

Zoals ik de ben, zo is de wereld

En omdat zij dat zelf plezierig vinden, hebben ze de neiging om anderen ook op die manier aan te spreken. Is dat in alle gevallen effectief? Nee, ook niet. Want onzekere mensen voelen zich prettiger als ze eerst wat op hun gemak worden gesteld. Direct vragen of ze meegaan naar de schouwburg kan voor hen een soort van overval zijn. Waardoor ze zich vaak min of meer gedwongen voelen om ja te zeggen terwijl ze een nee voelen.

Afstemmen op de ander

Om in je communicatie zo effectief mogelijk te zijn, is het belangrijk om, zeker in situaties waarin het belang voor jezelf en/of de ander groot is, rekening te houden met het wereldbeeld en de communicatiestijl van de ander. Is de ander meestal duidelijk, direct en rechtstreeks en wil je iets van hem of haar? Wees dan zelf ook zo duidelijk en direct mogelijk. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Ben je van nature wat directer en heb je niet zoveel behoefte aan social talk, dan kan het in een aantal gevallen toch handig zijn om je gedrag af te stemmen op wat de ander nodig heeft. En toch even tijd te nemen om de ander op zijn of haar gemak te stellen. Je resultaten worden er uiteindelijk beter van. 

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Website-reacties op dit artikel

Sjoukje op dinsdag 25 september 2012 om 20:35
Ik begreep eigenlijk al nooit waarom mijn vriend niet ging stofzuigen als ik weer eens zei: wat is het hier een bende...Ik bedoelde eigenlijk: wil je stofzuigen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen