Communicatiestijlen: Omgaan met dominante mensen
17 januari 2016 

Communicatiestijlen: Omgaan met dominante mensen

Dominante mensen zijn veelal openhartig. Onzekere mensen zijn vaak bang voor hun eerlijke en confronterende opmerkingen en blijven vaak liever bij hen uit de buurt. Dominante mensen houden van duidelijkheid en weten waar ze aan toe zijn. Ze zeggen de dingen zoals zij ze beleven en hoe de werkelijkheid er voor hen uit ziet. Verder zijn ze gericht op het bereiken van hun doel en doen ze wat ze te doen hebben. Dominante mensen blijven niet hangen in boosheid of andere emoties zoals anderen dat wel kunnen doen. 

Krijg ik nu mijn koffie?

Mijn moeder heeft me eens over de enige ruzie die ze ooit met mijn vader gehad heeft, verteld. Mijn zeer dominante vader had zijn standpunt op zijn eigen, niets aan het toeval over te laten manier verteld. Mijn moeder had zich er nogal vervelend bij gevoeld, toen hij na vijf minuten alsof het de normaalste zaak van de wereld voor hem was aan mijn moeder om koffie vroeg. Mijn moeder ontplofte zo ongeveer van de stress en spanning. Maar voor dominante mensen is dit hun normale manier van doen. Ze bedoelen er verder niets mee en de lading die andere mensen in hun woorden leggen begrijpen ze vaak totaal niet. 

Botte bijl

Dominante mensen zoeken vaak een partner met aanvullende en tegengestelde eigenschappen. Dat leidt nogal eens tot zeer dynamische relaties waarin de partners als ze dat willen veel van elkaar kunnen leren. Het is in dit soort relaties vaak alsof de één met de botte bijl hakt en de ander onmiddellijk daarna de rotzooi gaat opruimen. Hij bedoelt het niet zo, zegt zij dan als hij weer eens op niet mis te verstane manier heeft laten weten hoe hij er over denkt.

Dominante mensen houden van confrontaties

Vriendschappen ontstaan bij dominante mensen niet zelden uit eerdere soms heftige confrontaties. Daar houden ze van. Ze meten zich graag met de ander. Is jouw partner of vriend dominant, dan zal die je wel te vuur en te zwaard verdedigen. Een aanval op jou is een aanval op hen. Soms voorzien ze het gevecht en gaan ze het al aan om je te verdedigen terwijl het gevecht nog niet eens is begonnen. 

Dominante mensen gaan graag de confrontatie aan.

Dominante mensen zoeken oogcontact

Dominante mensen zoeken het oogcontact en kunnen er een spel van maken wie het eerste zijn ogen neerslaat. Niet iedereen is echter ingenomen met de confronterende manier van doen van de dominante mens. In hun jeugd, maar ook later, kan het gemakkelijk tot een patroon van ruzies leiden tussen onder andere broers en zussen. Soms kan het om die reden nodig zijn om wat afstand te nemen en wat ruimte voor jezelf in te bouwen als je samenleeft met een dominant persoon.

Dominante mensen willen snel resultaat

Door hun hoge tempo (dominante mensen hebben altijd haast) hebben dominante mensen behoefte aan snelle resultaten. Ze lossen hun problemen doorgaans direct op. Wanneer sprake is van een patstelling zullen ze die ter discussie stellen. Ze geven de voorkeur aan directheid en duidelijkheid en willen vooral actie, actie en nog eens actie. Doen, doen, doen. En wel nu meteen.

Dominante mensen zijn doelgericht

Dominante mensen hebben de neiging hun omgeving te (willen) bepalen door hun doelgerichtheid en hun dadendrang. Ze nemen als vanzelfsprekend het initiatief en gaan de confrontatie en de strijd aan. In hun communicatie zijn ze direct, concreet en rechtstreeks. Anderen ervaren dat nogal eens als bot en overheersend. Dominante mensen hebben vaak een hoog energieniveau en zijn daarnaast ook wilskrachtig.  Ze hebben er over het algemeen geen enkele moeite mee om in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Dominante mensen zijn besluitvaardig

Dominante mensen zijn meestal zeer besluitvaardig. Ze besluiten gemakkelijk voor zichzelf en voor anderen. Ze gaan er vanuit dat als je het er niet mee eens bent, dat je dat dan wel zegt. Zullen we naar dat restaurant gaan? Het eten is er goed en de bediening snel. Als een dominant persoon uit gaat zal hij of zij waarschijnlijk zelf willen rijden. Gaat hij of zij met nog meer andere dominante mensen uit, dan kan het gebeuren dat ze samen ‘uit’ gaan, maar allemaal met hun eigen auto. Ze willen gewoon graag zelf beslissen en hebben een grote behoefte aan autonomie. 

Dominante man die op een vrouw wil gaan staan

Dominante mensen begrenzen

Over het algemeen zijn dominante mensen goed in het stellen van grenzen en het vaststellen en bereiken van doelen. Ze motiveren door hun drive en dadendrang andere mensen om ook in beweging te komen. Ze overzien het hele plaatje, maar hebben vaak moeite met de details en komen vooral met praktische oplossingen. Ze zijn meer van doen dan van denken. Niet dat ze niet kunnen denken, maar ze willen er niet teveel tijd aan verliezen want ze weten dat je de meeste resultaten vooral door te doen bereikt. Dominante mensen zijn uitstekend in het organiseren van hun werk. Ze kunnen delegeren en willen graag resultaten zien.

Dominante mensen en inlevingsvermogen

Voor de meeste mensen geldt dat ze meer doen om wat ze hebben te behouden, dan ze zullen doen om extra te ontvangen. Toch geldt dat niet per se voor de dominante mens. Dominante mensen hebben een sterke behoefte aan afwisseling en verandering, omdat ze zich anders gaan vervelen. De behoefte aan verandering leidt in hun omgeving vaak tot weerstand, want er zijn maar weinig mensen die hun behoefte aan verandering echt kunnen waarderen. Om echt op de lange termijn effectief te zijn zal de dominante mensen moeten leren om meer tact en inlevingsvermogen in te brengen in zijn of haar relaties. Tactloosheid en moeite om anderen aan te voelen is voor hem of haar echt een uitdaging. 

De dominante vrouw

De dominante vrouw wil het liefst op commando aardig gevonden worden. Haar onuitgesproken en soms onbewuste verwachting is dat anderen haar begrijpen. Ze is over het algemeen duidelijk en zegt wat ze te zeggen heeft. Als zij iets voor een ander heeft gedaan, verwacht ze daarvoor terug te zullen worden betaald. Dominante vrouwen hebben behoefte aan controle. Ze houden graag alles in de hand en verlangt ze tijd en aandacht van de ander.

Dominante vrouw trekt man aan stropdas

De dominante man

De dominante man wil graag met gepast respect behandeld worden. Hij wil graag bewonderd en erkend worden om wat hij heeft gepresteerd. De dominante man gaat graag fysieke uitdagingen aan. Hij heeft zijn successen nodig om zijn ego te voeden. 

Dominante mensen waarderen

Als je aan dominante mensen je waardering wilt geven, geef ze dan een compliment over hun dadendrang en hun directheid. Dat zullen ze kunnen waarderen. Bijvoorbeeld: Ik vind het fijn dat ik als het nodig is op je kan rekenen. Of: Ik heb er bewondering voor zoals jij nieuwe dingen aanpakt en voor elkaar krijgt.

Als je een dominante (zaken)partner of collega hebt kun je maar beter:

 • Korte, duidelijke en directe boodschappen geven
 • Zeggen wat je wilt dat er gebeurt en geen verhalen vertellen waarom dat zo belangrijk voor je is.
 • Niet oeverloos praten over iets wat niet concreet iets op gaat leveren
 • Je realiseren dat je partner niet uitgebreid alle voors en tegens zal willen afwegen, maar liever direct een besluit neemt.
 • De terechte argumenten die worden aangedragen onderschrijven
 • Keuze geven
 • Niet te veel de nadruk op risico’s leggen
 • Zoveel mogelijk speelruimte geven
 • Zo min mogelijk controle op hem of haar uitoefenen
 • Je bij de feiten houden
 • Goed luisteren
 • Zorgen dat je goed voorbereid bent
 • Als je je waardering wilt uiten zo concreet mogelijk zijn
 • Letten op het korte termijn belang
 • Zorgen dat je je boodschap stevig brengt
 • Oogcontact houden
 • Aanraking vermijden
 • Over hoofdlijnen praten en de details zoveel mogelijk achterwege laten
 • Respect voor hun tijd hebben
 • Zeggen wat je doet en doen wat je zegt

Dominante mensen beïnvloeden

Tactisch beïnvloeden van dominante mensen werkt beter dan dwang. Dit geldt overigens voor alle gedrag stijlen. Als dwang het enige stuk gereedschap in je gereedschapskist is, dan kom je vroeg of later voor bepaalde uitdagingen te staan. Dwang kan in het beste geval leiden tot gehoorzaamheid, maar meestal leidt het tot tegenstand.  Pas je gedragstijl daarom als dat nodig is aan om je doel te bereiken. Als je dominante mensen wilt beïnvloeden laat ze dan zo concreet mogelijk zien wat de winst op de korte termijn is. Winst in de zin van het sneller, goedkoper of adequater bereiken van hun doel. 

Een afspraak met de dominante mens

Dominante mensen zijn extravert en taak- of doelgericht. Ze gebruiken als eerste stijl om de werkelijkheid tegemoet te treden hun denkvermogen en zijn niet mens- of relatiegericht. Je kunt als je een afspraak hebt met een dominant persoon het best zo to the point mogelijk zijn. Wees taakgericht en feitelijk. Een afspraak met ze maken doe je het liefst via hun agenda. Zorg dat je op tijd bent, want alles is een taak voor hen. Begroet ze kort en begin over je onderwerp en maak zo snel mogelijk je punt. Geduld is niet hun sterkste kant, dus verveel ze niet met je details als die niet strikt noodzakelijk zijn voor het maken van je punt.

Betere resultaten bieden

Als je dominante mensen op jouw hand wilt krijgen kun je ze meekrijgen als je ze een beter resultaat kunt bieden. Wil je ze aanspreken op een vergissing? Doe dat dan kort en duidelijk met de mogelijkheid voor onmiddellijke correctie. Kritiek lever je zo snel en direct mogelijk en zonder enige vorm van sympathie. Zorg dat je je afspraken nakomt en wees altijd op tijd. Dominante mensen hebben een hekel aan laatkomers.

Boosheid als instrument

Dominante mensen zijn niet bang voor boosheid en de confrontatie. Sterker nog: Ze houden van de confrontatie en boosheid zullen ze soms gebruiken als een instrument om iets voor elkaar te krijgen. Zijn ze echt boos dan laat je ze beter maar even met rust. Benader ze bij boosheid met zachtheid en raak ze liever niet aan. Wil je je waardering kenbaar maken? Doe dat dan concreet voor de klus die geklaard is. De lichaamstaal van dominante mensen is stil en hun bewegingen zijn kort, staccato.

Meer lezen over het omgaan met dominante mensen en andere communicatiestijlen?

Download dan mijn gratis E-book Communicatiestijlen

DISC

Zelfvertrouwen voor vrouwen

Of meld je vandaag nog aan voor de online cursus Zelfvertrouwen voor vrouwen. Zodat jij straks ook je mannetje staat tegenover dominante mensen.


Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen