Coaching: 100 wensen en dan?
17 december 2012 
in Doelen

Coaching: 100 wensen en dan?

Een paar weken geleden schreef ik je over een 100 wensenlijst. Een 100 wensenlijst kan dienen als een soort leidraad bij wat je wilt gaan creëren in je leven. Een 100 wensenlijst kan je houvast en richting geven. Alleen is het hebben van die lijst op zich niet voldoende. Om die richting in je leven te ervaren is het wel voorwaarde om wat je in je leven wilt manifesteren helder te hebben, maar het is niet voldoende voorwaarde. Naast weten wat je wilt is het net zo belangrijk dat je ook genoeg motivatie hebt om je wensen uit te laten komen. En daar gaat dit stukje dan weer over. Naast je wens of je doel en voldoende motivatie moet je ook nog een goed plan hebben. Een goede strategie om je wensen tot werkelijkheid te laten komen.

Van wens naar plan

Toen ik inmiddels alweer een jaar of zeven geleden in 2004 voor mezelf begon, had ik geen flauw benul van bedrijfsplannen en marketingplannen. Ik deed maar wat. En eerlijk gezegd schrok ik behoorlijk, toen vrijwel onmiddellijk na het neerleggen van folders in de huisartsenpraktijk, de eerste klant belde. Ik was er nogal van het padje van, dat het zo gemakkelijk en snel ging. En ik schoot daardoor een beetje in een kramp waardoor ik mezelf begon te ondermijnen.

Niet goed genoeg

Ik was bang dat ik niet goed genoeg was en dacht: Als ik nu maar niet meteen heel veel klanten krijg. Gelukkig gebeurde dat ook niet. En inmiddels begrijp ik dat ook, want ik ondermijnde mezelf met die gedachten. Maar wat ik ook deed, er zat niet veel visie in wat ik deed. Dat veranderde vrij snel nadat ik merkte dat wat ik deed niet zo effectief was. Ik ging me verdiepen in marketing en acquisitie en nam een mentor via de Kamer van Koophandel. Die mentor was vrij helder in zijn verhaal. Ik moest een bedrijfsplan en een marketingplan maken. En daar had ik eerlijk gezegd helemaal geen zin in. Ik vond het echt helemaal niks....

Plannen? Niks voor mij

Mijn leven en mijn bedrijf in plannen vastleggen was niks voor mij. Maar ja, ik had het idee niet zoveel keus te hebben en ben er toch maar mee aan de slag gegaan. En met mooie en bijzondere resultaten. Want door te benoemen wat ik wilde bereiken leek het alsof het bereiken van die doelen als het ware vanzelf ging. Niet dat ik er niets voor hoefde te doen. Dat niet, maar het ging min of meer moeiteloos. En hoewel het maken van die plannen nog steeds niet mijn hobby is, doe ik het inmiddels wel elk jaar. Elk jaar aan het eind van het jaar, kijk ik naar wat ik heb bereikt van wat ik wilde bereiken voor het lopende jaar en wat ik wil gaan bereiken in het nieuwe jaar en de vier tot vijf jaren daarna.

Beetje te optimistisch

Voor mij voelt het heel plezierig elke keer te ontdekken dat ik heb gedaan wat ik met mezelf heb afgesproken. Ik merk wel dat ik soms wat optimistisch ben in wat ik allemaal kan bereiken in een jaar. Maar het maken en uitwerken van dat plan is heel effectief. Het zorgt voor focus in mijn hoofd: ik weet welke kant ik op ga. En als er verstorende factoren of allerlei nieuwe kansen op mijn pad komen die me uitnodigen om af te dwalen dan kan ik het heel gemakkelijk toetsen aan waar ik heen wil en hoe dat bij elkaar past. Ik stel mezelf dan de vraag: Brengt dit me dichter bij de doelen die ik mezelf heb gesteld of haalt het me er bij weg. En dan wordt het gemakkelijk om keuzes te maken.

Maak elk jaar een plan!

Ik wil je uitnodigen om ieder jaar voor dat jaar een plan te maken voor wat je dat jaar wilt gaan manifesteren. Wat je in dat jaar wilt bereiken. Je hoeft er geen bedrijf voor te hebben om dit voor jezelf te laten werken. Daarom kan de inhoud van elk plan uiteraard anders zijn. En elk doel of het invullen van elke wens kan om een andere strategie en plan vragen. Maar een plan maken hoe je je wens gaat verwezenlijken is altijd een goede zet.  Een aantal factoren waar je rekening mee moet houden, ga ik hier met je delen:

1.   Kiezen

Om te beginnen moet je er echt voor kiezen om je wens tot werkelijkheid te maken. Als je niet kiest, gebeurt er in de praktijk meestal niet zo veel. Ja, anderen kiezen dan voor jou. Je zit achterin de bus en laat je door anderen en door de omstandigheden rijden en leiden. Kiezen is iets wezenlijks anders dan willen. Willen is voorwaarde maar niet voldoende voorwaarde. Pas als je kiest, ontstaat er een vorm van keuzespanning. Je hebt iets met jezelf afgesproken en daar wil je je aan houden, want anders krijg je gemakkelijk last van innerlijke strijd. Innerlijke strijd omdat je niet trouw bent aan jezelf. Dat gaat er ook mee voor zorgen dat je dat doel gaat bereiken. Is het een wat spannender doel of wens? Vertel het dan ook aan anderen dat je dat wilt gaan doen. Ook dat helpt je om trouw te zijn aan wat je met jezelf hebt afgesproken.

2.   Formuleer tussendoelen

Grote doelen bereik je vaak niet in één keer. Het is dan handig en effectief om kleinere tussendoelen te formuleren. Neem één stap per keer. De reis naar China kun je ook niet in een keer overzien, maar hij begint altijd met de eerste stap.

3.   Overtuigingen

Soms is het bereiken van je doel of wens gemakkelijk. Als het bijvoorbeeld gaat om het kopen van een simpel materieel iets, dan kan het zijn dat je besluit dat je dat gaat doen en als je over voldoende middelen beschikt dan doe je dat gewoon. Maar vaak zijn er bij wat meer gecompliceerde wensen ook bepaalde gedachten die je weerhouden om te doen wat je wilt doen.  Daarom is een belangrijke voorwaarde voor je plan dat jouw overtuigingen in één lijn staan met wat je wilt bereiken. Als je wilt afvallen en er is tegelijkertijd een deel in jou dat zegt: Ja maar het eten is zo lekker, dan gaat het niet gebeuren. Je blijft dan zitten waar je zit. Meer weten over hoe overtuigingen voor je kunnen werken of je kunnen ondermijnen? Lees dan verder in: Overtuigende overtuigingen.

4.   Visualisatie

Om je doel te bereiken of je wens tot werkelijkheid te maken, moet je je doel als het ware voor je zien. Als een timmerman een stoel wil maken maar hij heeft geen plaatje, geen beeld van hoe die stoel er uit moet zien, hoe denk jij dan dat die stoel eruit komt te zien? Zie je wens zo scherp, helder en levendig mogelijk voor je. En visualiseer dit veel en vaak. Stel jezelf maar voor dat je wens al uitgekomen is en voel het gevoel wat daarbij hoort. Je denken gaat je dan onbewust helpen om je wens waar te maken.

5.   Gebruik affirmaties

Affirmaties helpen je om je beperkende gedachten om te zetten en jezelf te versterken. Wat je doel ook is, bedenk een voor jou versterkende gedachte die je gaat helpen om je doel te bereiken en zeg die zo vaak mogelijk en het liefst hardop en met zoveel mogelijk intensiteit voor jezelf op. Hoe vaker, hoe beter. Hoe je affirmaties kunt gebruiken kun je lezen in: Affirmaties

6.   Vier je successen

Als je kleine tussendoelen hebt bereikt en ook als je je grote wensen hebt waargemaakt, vier ze dan. Kleine doelen klein en grote doelen groot. Het vieren van je successen zorgt ervoor dat je positieve associaties creëert in je hersenen, waardoor het leuk is en steeds leuker wordt om je wensen te verwezenlijken.

7.   Actie, actie, actie

Wat het ook is wat je wilt bereiken, je zult sowieso in beweging moeten komen. Doen, doen en  nog eens doen. Anders gebeurt er niks. Een ander kan en gaat het niet voor jou doen. Neem daarom je verantwoordelijkheid en kom in actie. Doe wat gedaan moet worden om jouw wens tot werkelijkheid te maken. Op de bank gaan zitten en wachten tot het naar je toe komt is geen handige manier. Het is niet uitgesloten dat bepaalde zaken naar je toe komen, maar beter is het als jij onderweg gaat en je doel je halverwege tegemoet komt. 

8.   Er is wat er is

Acceptatie van je huidige situatie is een belangrijke voorwaarde om verder te kunnen. Zolang je je verzet tegen wat er is, steek je energie in wat je niet wilt. Hoe naar je situatie ook is, het is even niet anders. Dat wil niet zeggen dat je situatie en omstandigheden zo moeten blijven. Je kunt er van alles aan doen om het beter te maken. Of je kunt, door anders over je situatie te denken, veranderen, hoe je je in die situatie voelt. 

9.   Altijd doorgaande verbetering

Door het proces van het bereiken van je doelen of het omzetten van je wensen naar werkelijkheid te zien als een proces waarin je lerende bent en je niet alles in een keer goed hoeft te doen, wordt het ook plezieriger om met dit proces bezig te zijn. Knip je doel op in kleinere doelen en zet één stap per keer. De meeste mensen overschatten zichzelf en denken dat ze alles in een maand moeten veranderen. Dat lukt hen niet en vervolgens zeggen ze: Zie je wel, het lukt toch niet. Beter is het om kleine stapjes te zetten en er veel langer de tijd voor te nemen. Als je bijvoorbeeld je eetgewoonten wilt veranderen, dan lukt het de meeste mensen niet om in één keer alles om te gooien. Ze volgen een dieet dat ze als een straf ervaren omdat ze van alles niet mogen. En na die tijd gaan ze vrij snel weer terug in hun oude patroon. Terwijl je ook elk half jaar een klein dingetje in je eetpatroon kunt veranderen. Als je dat conditioneert tot een nieuwe gewoonte en daar de tijd voor neemt, dan is de verandering veel bestendiger.

10.   Beloon jezelf

Door jezelf te belonen voor alles wat er goed gaat in het proces, versterk je jezelf in het volharden van het bereiken van je doel. In plaats van jezelf op de kop te geven als er iets mis gaat, keer je dat proces om en beloon je jezelf voor alles wat goed gaat.

11.   Fouten maken moet

Fouten zijn heel cruciaal om succesvol te zijn in wat je wilt bereiken. De meest succesvolle mensen willen graag en veel fouten maken omdat ze weten dat ze daardoor steeds effectiever worden in wat ze doen. Sta jezelf dus vooral toe om fouten te maken. Overigens letterlijk gezien bestaan fouten in mijn werkelijkheid niet. Er zijn alleen maar leermomenten en momenten om van te genieten. :-)

12.   Plezier in de reis

Wat je wens of je doel ook is, uiteindelijk is je hele leven een reis onderweg naar doodgaan. Daarom kun je maar beter zoveel mogelijk plezier hebben in de reis onderweg naar je doel.

Goede strategie

Als je rekening houdt met deze stappen, dan kun je meestal moeiteloos je wens tot werkelijkheid maken. Deze stappen zijn een prima algemene strategie voor het bereiken van elk willekeurig doel. Ik nodig je uit en ik daag je ook uit om hier te delen wat jouw wensen zijn. Zoals al aangegeven: Door je wensen te delen committeer je jezelf ook om ze waar te maken.

Mijn wensen

Twee belangrijke wensen voor mij voor 2013 zijn het afronden van mijn eerste online training en het creëren van fysieke inspiratiekaarten. En jij? Wat spreek jij met jezelf af? 

Heb jij al een 100 wensenlijst?

Heb je nog geen 100 wensenlijst of een bucketlist? Hier vind je informatie over wat het is en hoe je er een kunt maken.

200 voorbeelden voor een 100 wensenlijst


Download hier ook het gratis Ebook: Van wens naar doel

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Website-reacties op dit artikel

Hans Udo op maandag 17 december 2012 om 09:29
Prachtig artikel dat de spijker op de kop slaat. Alle punten zijn belangrijk. Wat ik er praktisch nog aan toe zou willen voegen: Neem regelmatig een moment om even stil te staan en vraag je dan af:”Doe ik het nog steeds?”Geef je jezelf nog steeds complimentjes? Mag je nog steeds fouten maken of zit je toch misschien weer in één van je valkuilen? Loop alle punten even kort na en kijk of je ze nog toepast. Een goed begin is belangrijk. In beweging blijven nog meer. Veel succes.

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen