Boos is beter dan depressief
08 januari 2018 

Boos is beter dan depressief

Hoe gek is het dat we onszelf zo vastzetten in bepaalde gewoontepatronen zonder ze ook maar een seconde ter discussie te stellen. We beperken onszelf in wat we doen door onze overtuigingen en gedachten over onszelf, onze situatie, over wat kunnen bereiken, wie we kunnen zijn en ga zo maar door. In die zin zijn we een soort van wandelende patronen en kun je je terecht afvragen hoeveel vrije wil we hebben. Zolang je je niet bewust bent van wie je bent en wie je wilt zijn, ben je wie je bent en zal dat ook zo blijven, zolang het leven je geen crisis geeft zodat je gedwongen wordt naar jezelf en je situatie te kijken...

Allerlei oorzaken voor een depressie

Zo is de winter voor nogal wat mensen een tijd die ze onbewust linken aan donkerte en depressie. En ja, er is een fysieke component aan depressie. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een tekort aan vitaminen of mineralen, wat voor hormoonverstoring kan zorgen. En je kunt bijvoorbeeld ook als gevolg van een virus (Epstein Barr) depressief worden. Maar er is ook een grote categorie die gewoon vastzit in het patroon van: Het is winter en dan ben ik depressief… Die laatste vorm van depressiviteit is veel aan te doen door het vergroten van je bewustzijn over jezelf en de mogelijkheden die je hebt om innerlijke staat te veranderen. Depressie is niet perse iets dat je overkomt, hoewel dat misschien wel zo kan voelen. Overigens kan er aan de andere vormen natuurlijk net zo goed iets worden gedaan. Alleen is het dan wel belangrijk dat je achterhaalt wat de oorzaak van je depressie. Helaas zijn er maar weinig hulpverleners die op deze (holistische) manier kijken naar mensen en hun klachten. Je kunt er als je de oorzaak niet weet van alles aan proberen te doen, maar als er een verstoring is in bv. je hormoonhuishouding of je hebt last van een onderliggend virus, dan is het soms veel moeite doen en weinig resultaten boeken… Daarom is het ook belangrijk om op al die verschillende niveaus te kijken wat er aan de hand is.

Negatieve gedachten 

Ik heb zelf gelukkig niet vaak meer last van depressieve gevoelens, maar toevallig vanmorgen wel. Waar het vandaan kwam was een youtube filmpje dat als ik dat voor waar aan zou nemen mijn hele leven op de kop zou zetten. Ineens voelde ik een zinloosheid in alles wat ik aan het doen was. Wham… Zo kan je ineens weer in een oud verhaal zitten. Maar met wat ik nu weet, weet ik ook dat ik er niet in hoef te blijven zitten. Hoewel dat soms wel iets is dat je denken graag zou willen dat je doet. De negatieve gedachten die dan voorbij komen helpen dan niet om daar weer uit te komen. Daar is iets anders voor nodig.

Verslavende emoties

Meer dan 90% van de mensen hebben bepaalde emoties die belangrijk voor ze zijn. Zo belangrijk dat ze er eigenlijk niet zonder willen. En toch staan ze het zichzelf niet toe om ze op een regelmatige basis te voelen. En daar ontstaat wel een dikke uitdaging, want emoties kleuren en bepalen een groot deel van je leven. Als jij eerlijk naar jezelf kijkt, wat zijn dan emoties in je leven die jij op regelmatige basis ervaart? Is dat een gevoel van depressiviteit? Verdriet, zelfmedelijden, boosheid, frustratie, angst, etc? En wat is de uitlokkende factor daarvan? Wie of wat zorgt ervoor dat je in die emoties schiet?

Negatieve emoties

Er is een onderscheid te maken bij de negatieve emoties die we ervaren. Aan de ene kant heb je de wat meer passieve emoties, zoals verdriet, zelfmedelijden en depressie. Aan de andere kant heb je de meer actievere emoties zoals boosheid en frustratie. En ik zou je willen uitnodigen om eens bij jezelf na te gaan of je je herkent in het feit dat het zomaar kan zijn dat die emoties elkaar afwisselen. Dat je je soms depressief voelt en daar dan weer uit stapt door boos te worden. Omdat boos voelen makkelijker is dan depressief. Boosheid wordt ook wel een gemaskeerde emotie genoemd. Gemaskeerd omdat er iets onder zit wat gevoeld wil worden, maar wat je niet voelen wilt. Bovendien kun je boosheid gemakkelijker op een ander projecteren. Misschien ben je in bepaalde situaties boos op je partner of je baas of collega of kinderen. Hoe lastig dat misschien is om te ontvangen, maar het is niet de ander die die boosheid (noch de depressie) in je veroorzaakt. Dat ben je zelf.

Je doet je gevoelens (hoewel vaak wel onbewust)

Ik zal het proberen uit te leggen. Stel je hebt een schoonvader die zich overal tegenaan bemoeit. Hij vertelt je vent wat ie doen moet wanneer die het doen moet en hoe hij het doen moet en hij maakt dat je man vaker bij zijn ouders thuis is dan bij jou. Wiens probleem is dat dan denk je? Je eerste reactie zou dan misschien zijn dat je schoonvader het probleem is. Want hij is toch te degenen die zich overal tegenaan bemoeit en meer vraagt dan zou zo mogen vragen… En toch is dat niet zo. Is het dan je man misschien die als een makkelijke Japie alles doet wat zijn vader hem opdraagt? Misschien… Maar alleen als je man er zelf last van heeft… Maar als je vent er oké mee is, dan is er nog maar een optie over: Jij. Jij bent probleemhouder want jij hebt er last van. Maar je neemt niet de verantwoordelijkheid voor wat je voelt. Je past je misschien aan, maar begint onderhuids te muiten. Je zegt ja, terwijl je nee bedoelt. Of je zegt geen ja, maar je zegt niks en begint vervolgens wel te ‘zeuren’ tegen je partner. Dat ie een watje is en zijn eigen leven moet gaan leiden. Of dat hij nooit eens tijd heeft voor jou… Maar ook dat is niet aan de orde. Want als jij last hebt, ben jij degene die verantwoordelijk is om jouw eigen behoeften ingevuld te krijgen. Jij en niemand anders. Ja dat is misschien niet zo fijn om te ontvangen, maar het is wel wat er is. Lees meer over hoe je je emoties doet in het artikel: Wanhopig? Hoe doe jij je favoriete emoties?

Besmettelijke stemmingen

Misschien ben je het je niet zo bewust, maar degenen met wie je de meeste tijd doorbrengt zijn heel bepalend voor wie je bent en wordt. De uitwisseling van energie, emoties en stemmingen hebben invloed op hoe je je (wederzijds) voelt. Stel je bent de hele dag alleen geweest en je bent in een opperbeste stemming als je partner thuis komt. Hij heeft echter een pestzin en alles straalt negativiteit uit bij hem. Nog afgezien of je een en ander op jezelf betrekt of niet, die negativiteit werkt heel besmettelijk.

Met humor er weer uit

Andersom kan natuurlijk ook. Stel jij voelt je niet zo happy en je beste vriendin komt langs en is in een opperbest humeur. Ze vertelt de ene grappige anekdote na de andere en je merkt dat je ondanks dat je nog iets van weerstand voelt toch moet lachen. De spanning is gebroken en de donkere lucht klaart op in je systeem.

Zelf opgelegde machteloosheid

Hoe je met situaties omgaat, de betekenis die je eraan geeft en de keuzes die je erin maakt kleuren je werkelijkheid. In feite is je hele leven een optelsom van de keuzes die je maakt op elk moment van de dag. Laat je je meetrekken in de negativiteit van je partner dan zit jij op een gegeven moment ook te simmen of je maakt samen ruzie. Of je stapt uit de situatie vandaan en laat hem in zijn sopje gaarsmoren. Of je trekt hem er met humor of iets anders uit vandaan. Misschien ben je je niet zo bewust van je keuze hierin. En misschien heb je het idee dan het je overkomt. Het kan zijn dat je denkt dat je niet in staat bent anders met de situatie om te gaan dan je op dit moment doet. Toch heb je die keuze wel degelijk. En je zit pas echt in de val als je gelooft dat het probleem blijvend is. Dat je er niks aan kunt doen en dat het altijd zo zal blijven. Je komt dan vast te zitten in een jezelf aangepraat machteloos gevoel. Want ook al lijkt het nu misschien wel zo dat het onveranderbaar is en niet op te lossen, toch verandert alles in ons leven altijd. En daarnaast kom je als je gelooft dat het onoplosbaar is ook niet in beweging om te kijken hoe het wel anders kan. Je geeft je dan over aan je zelfopgelegde machteloosheid.

Boos is beter dan depressief

Maar waarom is boos nou beter dan depressief? Nou dat zit zo: Zolang je boos bent, zit je als het ware in de doe stand. Er is weliswaar verzet tegen wat er in je werkelijkheid is. Er is iets en je wilt niet dat het is zoals het is. Misschien is je boosheid op anderen gericht of misschien ook op jezelf. Beide kan. Maar ongeacht op wie de boosheid is gericht, is boosheid een innerlijke staat van actie. Van beweging. En zolang er beweging is, is er verandering mogelijk.  Je hangt dan niet in de zelfopgelegde machteloosheid als gevolg van het feit dat bedacht hebt dat het probleem onoplosbaar is en blijvend is. Je doet er iets aan. Of wat je doet nu handig is of niet, of het resultaat heeft of niet, dat laat ik in het midden, maar in ieder geval onderneem je actie om je situatie te veranderen. En dat is beter dan op de bank blijven hangen en wachten tot het vanzelf voorbij gaat. Want dat gebeurt zelden of nooit. In het artikel: Wanhopig Hoe doe jij je favoriete emoties kun je er meer over lezen.

Vrouw bang aan de telefoon

Wat beschermt je boosheid?

Boosheid heeft ook een functie. Best ook wel een waardevolle functie. Je boosheid beschermt namelijk iets  dat voor jou belangrijk is. Een voor jou belangrijke norm of waarde is met de voeten getreden. Er is iets dat voor jou belangrijk is en daar wordt door anderen te weinig rekening mee gehouden. Het kan ook zijn dat je zelf te weinig rekening houdt met jezelf en je eigen normen en waarden waardoor je je grenzen niet of veel te laat stelt. Boosheid vertelt je dan dat er iets in de buurt van je grensgebied gaande is.

Boosheid is veiliger

Omdat het meestal veiliger voelt hebben we nogal eens de neiging om liever die boosheid te ervaren, dan te ontdekken wat eronder aan de gang is. Wat de pijn of het onderliggende verdriet of ook wel de angst is. Want die willen we dan liever niet voelen. Hoe je ook met de verschillende situaties omgaat is een ding. Een andere is, je er bewust van te worden en er op een meer effectieve manier mee om leren gaan. Boosheid ervaren is vaak makkelijker dan depressie. Want je boosheid zorgt er soms ook voor dat je wel een grens stelt. Dat je in actie komt. En die actie voelt op het moment zelf vaak beter dan die depressieve gevoelens. Herken je dat? Heb jij ook zo’n patroon van je enerzijds depressief voelen en dan weer boos? Wat gebeurt er op zo’n moment? Wat zijn jouw triggers? Jouw uitlokkende factoren? En wat hebben die je te vertellen? Wat doe je op zo’n moment? Steek eens even wat tijd in het je bewust worden van je onderliggende patronen. En kijk of je jezelf kunt toestaan om te voelen wat gevoeld wil worden. En je jezelf kunt geven wat jij nodig hebt.

Gratis E-bookje: Depressieve bui? Doe er iets aan!

Heb jij ook soms last van depressieve buien? Download dan nu mijn e-bookje Depressieve bui? Doe er iets aan!  

Doe er wat aan

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen