Wanhopig! Hoe doe jij je favoriete emoties?
24 januari 2016 

Wanhopig! Hoe doe jij je favoriete emoties?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken overkomen emoties je niet. Nu moet ik dat wel even nuanceren, want zolang je je daar onbewust van bent, misschien wel. Maar na het lezen van dit artikel ligt de verantwoordelijkheid bij jou. Emoties doe je. Bewust of onbewust. En onbewuste processen kun je met een beetje tijd, moeite en oefening bewust worden. Bewust worden zodat je ze kunt veranderen.

Wat moet je doen om je wanhopig te voelen?

Anneke deed vandaag in ons coach gesprek haar best aan mij duidelijk te maken hoe moeilijk ze het vaak had. Hoe wanhopig en depressief ze zich soms voelde. Wat ze vervolgens van mij waarschijnlijk verwachtte was dat ik heel empathisch zou meegaan in haar verhaal. Maar dat deed ik niet. Integendeel. Ik vroeg haar: "Wat moet je daarvoor doen?"  "Hè, wat moet ik daarvoor doen?, herhaalde ze, volledig in verwarring geraakt. "Ja, wat moet je daardoor doen?", herhaalde ik weer. "Het valt nog niet mee om je wanhopig en depressief te voelen. Daar moet je best veel voor doen. Het vraagt jaren van conditioneren om je zomaar wanhopig en depressief te kunnen voelen".

Schrikken

Na bekomen te zijn van de eerste schrik en vooral ook weerstand, wilde ze wel kijken wat ze ervoor had gedaan. "Kun je als je dat wilt nu weer bij dat gevoel komen?", vroeg ik haar. Dat kon ze wel. Wat gebeurt er nu waar in je lichaam? was mijn vraag aan haar. "Mijn ademhaling gaat omhoog", zei ze. "En mijn spieren spannen zich aan."

Wat zeg je tegen jezelf?

"Wat zeg je tegen jezelf en waar is je aandacht op gericht?", vroeg ik haar. Anneke ging terug naar zich wanhopig voelen. "Waar moet ik het vandaan halen? Hoe kan ik het veranderen? Wat moet ik doen? Ik ben wanhopig. Kan ik het wel? Gaat het me wel lukken?" En zie, daar was Anneke's handleiding om zich wanhopig te voelen. Anneke keek me nog steeds niet begrijpend aan.

Sterk

Voordat we nu een hele discussie gaan voeren over waar dit om draait, wil ik eerst even verder met je kijken, zei ik. Kun je je ook een situatie herinneren dat je je heel sterk voelde? Nog steeds zwaar in verwarring gaf ze enigszins getriggerd aan dat ze dat wel kon. En wat moet je daarvoor doen?, vroeg ik haar weer. Ik vroeg haar zoveel mogelijk terug te gaan naar de situatie en na te gaan wat ze daar deed. Zonder dat ik ook maar enige verdere aanwijzing had gegeven ging ze meteen rechtop zitten en begon diep adem te halen. Ze zag er heel rustig en sterk uit. En dat was ook wat ze in die situatie had gedaan. Rustig blijven, rust uitstralen, heel dicht bij zichzelf blijven. Heel langzaam begon het Anneke te dagen waar ik heel wilde.

Zware emoties

Het is dus niet zo dat emoties je overkomen. Je kiest er zelf voor. Weliswaar heel regelmatig volledig onbewust, waardoor je het idee hebt dat het je allemaal overkomt. Door je bewust te worden wat je doet, hoe je het doet, kun je er ook voor kiezen er uit te stappen. Hoewel het soms heerlijk kan zijn om er voor te kiezen je verdrietig te voelen. Televisieprogramma's als Spoorloos en Vermist spelen daar uitstekend op in.

Wat bepaalt je innerlijke staat?

Hoe zit dat nu? Wat precies maakt nu dat je je voelt zoals je je voelt? Uiteraard speelt je conditionering hierin een rol, maar geen hoofdrol. Er zijn drie belangrijke punten die maken dat je je voelt zoals je je voelt. Ik neem ze met je door.

  • Wat je met je lichaam doet
    Je lichaam is het voertuig voor alle emoties. Emoties kun je alleen maar via je fysieke systeem ervaren. Zonder lichaam geen emoties. Zoals je uit het proces van X kan afleiden deed ze om zich rot te voelen iets anders dan ze deed in de situatie waarin ze zich sterk en krachtig voelde, toen ze als vanzelf rechtop ging zitten. Als je rechtop staat of zit en je hoofd en mondhoeken omhoog zijn, is het niet mogelijk om je rot te voelen. Ik nodig je uit en ik daag je ook uit om het voor jezelf eens te proberen.
  • Waar je aandacht op is gericht
    Aandacht is cruciaal in hoe we onze werkelijkheid ervaren. Mede door een van de universele wetten die zegt dat alles waar je energie in steekt de neiging heeft om te groeien. Dus is je aandacht gericht op iets waar je je rot van gaat voelen, dan is dat wat er is.
  • Het gesprek dat je met jezelf voert
    De hele dag door staat je innerlijke radio aan. De hele dag door ben je met jezelf in gesprek. Stel je jezelf vragen of ben je aan het oordelen naar jezelf of naar anderen. Als je in dat gesprek een slechte kwaliteit vragen stelt of jezelf veroordeelt, dan kun je er van op aan dat je je niet beter gaat voelen.

Knoppen

Deze drie dingen: Wat je met je lichaam doet, Waar je aandacht op is gericht en het gesprek dat je met jezelf hebt zijn bepalend voor je innerlijke staat. Het zijn de knoppen waar je aan kunt gaan draaien als je je niet goed voelt en je je anders wilt gaan voelen.

Wat is de boodschap van de emotie?

Nu wil ik hier nog wel een nuancering aanbrengen. Want het is niet altijd handig om als je je rot voelt direct naar een andere staat over te gaan. De emotie die je ervaart heeft namelijk ook vrijwel altijd nog een boodschap voor je. En als je die boodschap niet ontvangt, dan zul je het patroon blijven herhalen totdat je wel gaat luisteren naar wat de emotie je wil zeggen.

Onderzoek je emoties

Om minder last te ervaren van emoties is het belangrijk dat je gaat onderzoeken welke emoties zich regelmatig laten zien. En dat je bij jezelf nagaat wat daar de onderliggende boodschap van is. Wat wil daar nog gevoeld, geleefd en verwerkt worden? Dus als je vaak last hebt dat je getriggerd raakt en je je ook bijvoorbeeld regelmatig wanhopig, eenzaam, boos of …. voelt, wat heeft die emotie jou dan te zeggen? Meer lezen over dit onderwerp kun je in het artikel: Gevoel of emotie?

Vrouw verschillende emoties

Hoe doe jij je emoties?

Als je door dit artikel wat ontdekt bij jezelf, maak je mij blij door jouw ervaring, jouw aha, of je vraag met mij te delen.

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen