Afvallen en gewichtige overtuigingen
22 april 2015 

Afvallen en gewichtige overtuigingen

Ben jij net als veel anderen met jou te zwaar? En kan je energieniveau ook beter? Wat weerhoudt jou om voor altijd slank, gezond en blij met je lijf te zijn? Misschien had je tot nu toe niet de juiste strategie. Maar veel een veel belangrijker onderwerp is dat veel mensen wel weten wat ze zouden moeten doen, maar het toch niet doen of volhouden. Het is niet zo gek dat het je maar steeds niet lukt om het vol te houden. Daar zijn een aantal redenen voor, maar uiteindelijk komen ze allemaal op hetzelfde neer: gemengde neurologische associaties.

Gemengde neurologische associaties

Gemengde neurologische associaties wil zeggen dat een ervaring in  je zenuwstelsel zowel voor pijn als plezier zorgt.Je hersenen koppelen er zowel iets fijns als iets vervelends aan. Simpel gezegd is er sprake van gemengde gevoelens. Even een voorbeeld: Je kent vast wel iemand die zwaar ongelukkig is in haar relatie. En het gekke is: Dat weet ze ook. Ze weet dat haar relatie haar niet brengt waar ze echt behoefte aan heeft. Misschien zitten zijn handen ook nog wel los. En daar baalt ze enorm van. Maar toch blijft ze bij hem. Toch laat ze hem niet lekker in zijn sop gaarkoken. Snap jij dat? Ik wel. Want ik heb zelf jaren in zo'n relatie gezeten.

Gemengde gevoelens

Weet je, zelfs als er sprake is van misbruik of geweld blijft ze nog. Waarom doet ze dat denk je? Ze ervaart immers zoveel pijn in die relatie. Als je haar spreekt doet ze niks anders dan zeuren over haar vent, maar weggaan ho maar. Dat komt omdat haar hersens aan weggaan een voor haar nog vervelender gevoel koppelen. Want weggaan betekent dat ze alleen is. En dat wil ze ook niet. Sterker nog de eenzaamheid die ze daaraan verbindt vindt ze zo mogelijk nog erger. 

Liever een slechte relatie dan eenzaamheid

Ze zegt: “Mijn relatie is slecht, maar helemaal geen relatie hebben en alleen zijn is misschien nog wel veel erger”. En omdat ze gemengde gevoelens heeft zijn de hersens niet zeker of de actie die ze willen ondernemen pijn of plezier gaat opleveren. En als ze zich dan de nieuwe situatie gaat voorstellen, dan is het makkelijk om zich voor te stellen dat de nieuwe situatie misschien wel veel pijnlijker is dan de huidige.

Je weet wat je hebt, maar niet wat je krijgt

Ze weet immers wel wat ze heeft en niet wat ze krijgt als ze er uit stapt. Angst voor het onbekende laat ons zitten waar we zitten. Veel mensen zijn bang voor het onbekende. Maar wat betekent dat nu voor bijvoorbeeld je gezondheid en voor een slank lijf houden? Wat nou als je denkt “Ik wil slank worden/blijven en blij met mijn lijf zijn”? De kans is levensgroot dat je op dit punt ook gemengde gevoelens hebt.

Kan ik het wel?

Misschien denk je: “Kan ik het wel? Ik doe mijn oefeningen en hou me aan mijn dieet, en dan val ik misschien wel af, maar ik val daarna toch steeds weer terug. En daar word ik niet echt vrolijk van. Sterker nog, het frustreert me enorm. Dus waarom zou ik het nog proberen? Het enige dat ik dan doe is mezelf nog meer pijn en teleurstelling bezorgen. Of nog simpeler: Ik wil wel afvallen, maar de chocola is zo lekker.

Of : "Ja, ik denk wel dat ik zou kunnen veranderen, maar wat betekent dat voor mijn leven? Als ik (als vrouw) ineens erg slank, fit en aantrekkelijk word, heb ik straks misschien ineens allerlei mannen achter me aan die me lastig gaan vallen. En straks beoordelen ze me alleen nog maar op mijn lichaam in plaats van op wie ik ben.*

Er niet meer bij horen

Mannen zijn hier veel minder mee bezig. Die hebben zo hun eigen uitdagingen: “Nou ja als ik straks fit en slank ben, dan vind ik daar wel weer een oplossing voor.” Maar mannen hebben weer andere uitdagingen. Die denken: “Als ik straks slank en fit ben, kan ik me niet meer overgeven aan de geneugten van het leven (b.v. ieder weekend lekker naar de kroeg en drinken met mijn maten) waar ik eerst zo van hield. Straks hoor ik er niet meer bij en/of dan voel ik me tekort schieten. De gedachten zijn qua inhoud anders, maar het patroon is vergelijkbaar. Er is sprake van gemengde gevoelens.

Vermijden van pijn

Het gaat er dus niet alleen om of je denkt dat je in staat bent om iets al of niet te doen, maar ook om de gevolgen als je bereikt hebt wat je wilt. Wees je bewust dat altijd als je hersens gemengde gevoelens (zowel pijn als plezier) ervaren, ze gericht zullen zijn op het vermijden van de pijn. Het vermijden van pijn is een sterkere motivator dan het hebben van plezier. Dat is deels een overlevingsinstinct en daar kun je maar beter rekening mee houden.

Ook gemengde gevoelens?

Heb jij al eens nagedacht wat jouw gemengde gevoelens zijn? Hier ligt namelijk een van de sleutels tot een blijvend slank lichaam in verborgen. Maar ook als je andere dromen hebt, die je niet verwezenlijkt: Wat weerhoud je? Wat zijn je pijnassociaties die je op je plek houden? Het lijkt nu misschien nog lastig, maar er is iets aan te doen! Kies voor jezelf en kom in actie. Bel me 0513-849744 of mail voor een afspraak. Bezoekadres Struikheide 17 te Heerenveen, Friesland

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen