Bril of lenzen?

Een van de redenen waarom het je soms niet lukt om te stoppen met vervelende gewoontes is dat je meestal geen beter alternatief hebt. Dat alternatief is er wellicht wel, maar mogelijk ken je het niet. Je herkent vast wel het fenomeen van de gemengde gevoelens. Je wilt afvallen, maar het eten is zo lekker. Of je wilt wel een andere baan, maar dat betekent wel dat alles verandert. Het resultaat is dat je uiteindelijk blijft zitten waar je zit. En zolang er nog geen beter alternatief is voor chocola, blijven we lekker chocola eten.

Superfoods

Hoewel er inmiddels wel een verschuiving gaande is. Er komt steeds meer belangstelling voor superfoods en voor lekkere en gezonde recepten. Maar daar geldt dan weer voor: Het kost tijd om ons die nieuwe andere manier van koken en eten bereiden eigen te maken. Het gevolg: We hebben het druk en dus komt het er niet van.

Pijn en plezier

Onze hersens worden heel basaal aangestuurd door het pijn en plezier mechanisme. Alles wat we doen, maar dan ook echt alles, doen we om pijn te vermijden of om plezier te krijgen. Waarbij je pijn en plezier ook zou kunnen vervangen door angst en verlangen. Als ik mijn klanten wel eens vraag welke van de twee zij denken dat over het algemeen de sterkste motivator is dan zijn er nogal wat mensen die denken dat dat plezier is. En dat lijkt misschien voor de hand te liggen, maar het klopt niet. We doen vele malen meer om te voorkomen dat we een tientje kwijt raken, dan we ooit zullen doen om 100 euro te krijgen.

Beter alternatief 

Om dit mechanisme voor je te laten werken zullen je daarom bij veranderingen dus op zoek moeten naar een beter alternatief. Een beter alternatief dat heel veel werk betekent is daarin dus mogelijk geen beter alternatief. En soms is dat betere alternatief er zomaar ineens. Zonder dat je er erg in hebt raak je aan een nieuwe gewoonte gewend. Net als Joke overkwam met haar lenzen.

Bril of lenzen

Jarenlang was Joke een overtuigd drager van contactlenzen. Voor haar alleen maar voordelen. Sporten, het dragen van een zonnebril ging allemaal prima dankzij haar lenzen. Toch besloot ze om naast de lenzen ook een bril aan te schaffen. Als ze moe was aan het eind van de dag merkte ze dat de lenzen niet zo comfortabel meer zaten. Dit kwam vaker voor aldus de contactlenzenspecialist. Ze stond daarin niet alleen. En de oorzaak ervan is dat je bij vermoeidheid minder vaak met je ogen knippert. Je ogen zijn dan droger en je lenzen zitten dan net niet helemaal 100%.

Bril

Om op die momenten de lenzen te vervangen voor een bril zou een oplossing zijn voor Joke’s klachten. De opticien maakte het recept voor de brillenglazen. Na een uitgebreide passessie koos Joke een leuk montuur uit. Haar bril werd gemaakt en na wat aanpassingen liep ze de winkel uit in het bezit van een bril met ook nog een cilindrische correctie. Een correctie die niet in haar lenzen zat. Dertig jaar geleden was dat nog niet mogelijk. In haar bril was deze correctie wel verwerkt.

Steeds vaker de bril

Het resultaat was dat Joke steeds vaker voor de bril koos. Zonder dat ze er in het begin erg in had. Op een dag moest ze vaststellen dat ze haar lenzen niet meer indeed. Ze droeg ze gewoon helemaal niet meer. Ongemerkt koos Joke voor het betere zicht dat de bril haar bood. Al de voordelen van het effect van de lenzen wogen niet meer op tegen de effectiviteit van de bril. Het betere alternatief hielp Joke om afscheid te nemen van de door haar eerst zo gewaardeerde lenzen.

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen! Of vraag een van mijn andere gratis E-books aan.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen