Waarden en overtuigingen, de bron van succes of falen
12 augustus 2019 

Waarden en overtuigingen, de bron van succes of falen

Waarden kun je zien als emotionele staten, die gebaseerd zijn op onze ervaring. Emotionele staten waarvan we geloven dat ze het meest belangrijk voor ons zijn om te ervaren. Je emotionele innerlijke staat kun je zelf beïnvloeden. Alleen zolang je je daar niet bewust van bent, zul je geloven en ook ervaren dat 'de werkelijkheid' je overkomt. Toch zul je ontdekken als je je meer en beter bewust wordt van jezelf en de werkelijkheid dat je wel degelijk invloed hebt op wat zich in die werkelijkheid voordoet.

Bewuste keuzes voor meer geluk

We kunnen met dat bewustzijn keuzes maken die ervoor zorgen dat we ons in de richting van de gewenste emotionele staten toe bewegen. Of we maken keuzes waardoor we bepaalde emotionele innerlijke staten vermijden en er weg van bewegen. De beweging er naar toe, of te wel de “plezier” waarden, zijn emoties als liefde, geluk, succes, veiligheid, avontuur. Deze waarden kun je zien als doelwaarden. Dit is wat je graag wilt omdat het je een innerlijke emotionele staat van plezier oplevert.

Doelwaarden en middelwaarden

Er is een verschil tussen een doelwaarde en een middelwaarde. Waarbij je een middelwaarde kunt zien als een voertuig, een middel of een instrument om de doelwaarde te bereiken. Uiteindelijk sturen de doelwaarden al je gedrag. Zowel je effectieve en voor je werkende gedrag als je ondermijnende en tegen je werkende gedrag.

Mijn levensdoel en vrijheid geven hand in hand betekenis aan mijn hier en nu

Auto als belangrijke waarde

Sommige mensen (meestal mannen, haha) zeggen misschien dat ze het meeste waarde hechten aan hun auto. Die auto is belangrijk voor ze. Maar meestal gaat dat niet om het zuivere bezit van de auto, maar om wat die auto ze brengt in de vorm van bijvoorbeeld: comfort, een gevoel van vrijheid of afhankelijk van het soort auto misschien een gevoel van status of plezier. De auto is daarmee een middel een manier om te krijgen wat je echt wilt, en daarmee een middelwaarde en geen doelwaarde. Doelwaarde is in dit voorbeeld: vrijheid, comfort of plezier.

Geld als belangrijke waarde

Er zijn ook nogal wat mensen die zeggen dat ze van geld houden. Maar ook geld is niets anders dan een middel om een doel te bereiken. Als je van geld houdt, dan ben je niet zozeer gek op de papiertjes met de plaatjes erop, maar je houdt van wat je denkt dat geld je brengen kan. Voor de een is dat misschien een gevoel van veiligheid, voor de ander het gevoel van regie over hoe hij zijn leven kan inrichten. Een vorm van keuzevrijheid. Een van de geheimen van een gelukkig leven is te weten wat je echt wilt in je leven. En daarmee dus het kennen van je doelwaarden. Welke doelwaarden zijn voor jou in jouw leven cruciaal om je gelukkig te voelen?

Waardeverklaring

Iedere beslissing die je neemt, elke keuze die je maakt, is niets anders dan een waardeverklaring. Met elke keuze die je maakt bepaal je wat voor jou in jouw leven het meest belangrijk is. Als je weet waar je het meeste om geeft, wat je het liefste wilt in je leven, dan is het makkelijk om effectiever en sneller beslissingen te nemen. En minder twijfel betekent in de praktijk meestal meer geluk. Meer geluk omdat we ons zekerder voelen. Twijfel is een innerlijke staat die de meeste mensen als onplezierig ervaren. Daarom gaat het vaststellen van je belangrijkste doelwaarden je helpen om minder te twijfelen. Je hebt dan al een keer eerder zorgvuldig in je om laten gaan wat het belangrijkste voor je is en hoeft dat later niet meer opnieuw te doen. Naast doelwaarden zijn is het je bewust worden van je overtuigingen ook belangrijk om je te helpen beter voor jezelf te zorgen en gelukkiger te zijn.

Overtuigingen 

Wat is een overtuiging eigenlijk? Een overtuiging is niets anders dan een gevoel van zekerheid over de betekenis van iets. Je overtuigingen bepalen of aan je waarden al of niet tegemoet wordt gekomen- ze zullen je beperken of een gevoel van vrijheid geven. Lees meer over overtuigingen in mijn artikel: Overtuigende overtuigingen

Goudvis die uit de kom springt

Basale overtuigingen

Er zijn heel basaal twee vormen van overtuigingen:

  1. Globaliseringen die generalisaties inhouden
    “Het leven is ….” “Mensen zijn…..” “Ik ben…..”
    Hierbij geloof je dat iets dat voor jou waar is, algemeen geldend is voor iedereen. Je maakt het van klein groter en meer waar.

  2. Regels zijn conditionele ideeën:
    “Als dit, dan dat.”
    Overtuigingen die regels omvatten gaan ervan uit dat als a is, b automatisch volgt. Bijvoorbeeld: Als ik mijn baas tegenspreek word ik ontslagen. Die overtuiging  is geen feit maar iets dat je gelooft over de werkelijkheid. En dat kan waar zijn, maar dat hoeft niet.

Voorbeelden van waarden

Voorbeelden van waarden

Voorbeelden van regels

Voorbeelden van regels voor naar toe bewegen en weg van waardenVoorbeelden van regels die veranderd kunnen wordenOefening

Waarden zijn cruciaal voor je geluk, omdat je waarden al je beslissingen bepalen. Misschien denk je dat het bepalen van je waarden moeilijk en een hele klus is, die je niet zo maar even doet. Misschien krijg je ook de neiging om het uit te stellen. En dat is misschien wel zo verleidelijk. Als je die neiging voelt, dan zou ik je het volgende mee willen geven: Realiseer je dat er maar weinig dingen meer winstgevend zijn, dan absolute duidelijkheid hebben over wat voor jou belangrijk is. Dus pak jezelf bij de kop en kont en doe de opdracht. Vandaag nog en zorg dat je daarmee straks in het nieuwe jaar met al je oude patronen van onduidelijkheid en onzekerheid breekt. Als het nodig is en het je niet meteen helemaal lukt om de opdracht in een keer te doen, breek hem dan desnoods in voor jou hanteerbare kleinere stukjes en doe die dan stap voor stap.

1. Wat is het allerbelangrijkst?

Wat is voor mij het allerbelangrijkste in mijn leven (mijn naartoe waarden)?  Vraag jezelf af: Wat is voor mij het meest belangrijk in mijn leven? Zorg ervoor dat je het gevoel, jouw innerlijke staten waar je naar verlangt opschrijft, zoals: liefde, passie, geluk, in plaats van  geld of zakelijk succes. Vraag jezelf af, als ik dat geld had, dat zakelijke succes, wat krijg ik daar dan uiteindelijk voor? Hoe zou ik me daardoor voelen? Want uiteindelijk is het dat gevoel dat jou in beweging krijgt en je motiveert. Dat zijn jouw “naar toe bewegen” waarden.
 

2. Zet je waarden in volgorde 

Zet nu je “naar toe” waarden in volgorde van belangrijkheid. Rangschik de voor jou meest belangrijke waarden in volgorde van belangrijkheid. Check aan de hand van je eigen persoonlijke voorbeelden of je ook in overeenstemming met je waarden handelt. Lees in het artikel: Wat zijn jouw waarden over het verschil in al of niet congruent leven met je waarden.

3.  En wat vermijd je het liefst?

Maak nu een overzicht van alle negatieve gevoelens of emoties waar je zo ongeveer alles aan doet om ze te vermijden. Voor  sommige mensen is dat bijvoorbeeld: afwijzing, frustratie, machteloosheid of eenzaamheid. Weten wat je wilt vermijden helpt je meer duidelijkheid te krijgen over wat je motiveert en in beweging krijgt. We zijn niet alleen maar gemotiveerd om dingen te doen die we graag willen. We worden ook en in feite vaak meer nog, gemotiveerd om gevoel waar we veel pijn aan verbinden, te vermijden. Onze “weg van bewegen” waarden. In het artikel: Pijn en plezier, de sturende kracht in je leven kun je hier meer over lezen.

4. Zet ook deze waarden in volgorde van belangrijkheid

Zet ook je weg van waarden weer op volgorde van belangrijkheid, met bovenaan degene die je het allermeest vermijdt. De weg van waarde waar je het meest van weg wilt blijven. Degene die je het meest zeer doet, triggert en soms door het plafond laat gaan.

5.  Wat triggert me?

Wat maakt dat je geraakt wordt in deze negatieve waarden? Wat moet er gebeuren of wat moet iemand doen om jou deze gevoelens te laten voelen (de weg van en naar toe waarden)? Wat zijn voor jou uitlokkende factoren die maken dat je in de weerstand schiet en je duidelijk voelt: Ik wil dit niet.

6. En wat helpt me?

Wat moet er gebeuren om mijn naar toe waarden te ervaren? Bijvoorbeeld, als succes een van je waarden is, wat moet er dan gebeuren om ervoor te zorgen dat jij je succesvol voelt? (Sommige mensen moeten een miljoen  op de bank hebben staan, voordat ze zich succesvol voelen. Voor anderen is succesvol zijn niets anders dan voelen dat je nog leeft). Doe hetzelfde met je “weg van waarden”. Wat moet er gebeuren om ze te voelen. (Voor sommigen geldt dat zich een loser voelen als ze een keer een doel niet halen. Voor anderen is het onmogelijk om te falen. Zolang als ze blijven volhouden, zijn ze succesvol). Het is belangrijk dat je de onderliggende regels die je voor jezelf hebt opgesteld om je rot te voelen kent, omdat we het vaak veel te makkelijk maken om ons rot te voelen en het veel te moeilijk maken om ons goed te voelen. Meer lezen over je recept om je rot te voelen? Lees dan het artikel: Recept om je goed te voelen.

Groenten en tekst: Recept om je goed te voelen

7.  Welke regels vragen om herziening?

Kun je constateren uit de voorgaande vragen dat er regels zijn die je niet steunen? Zo ja, ben je dan bereid die te veranderen om de kwaliteit van je leven te verbeteren? En wat zijn dan jouw nieuwe regels?

Ontdek je missie

Net als dat iedereen zo zijn eigen waarden heeft, heeft iedereen ook een doel in het leven en heeft het leven een doel met jou. Misschien realiseer je je nog niet wat jouw missie is, maar bewust of onbewust werk je er elke dag aan, door wat je denkt, doet en droomt. De Persoonlijke Missie-generator helpt jou bij het vinden van de juiste woorden om jouw levensmissie aan het papier toe te vertrouwen.

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen