Vriendschap

Gastartikel door Tineke

Vriendschap. Wat is dat eigenlijk? Ik vraag me wel eens af of ik ware vriendschap heb gekend. Veel van mijn vriendschappen gaan over of zijn over gegaan. Ik steun mijn vrienden op mijn manier onvoorwaardelijk. Soms heb ik het gevoel dat de vriendschap niet geheel wederzijds is, en dat kan heel pijnlijk zijn. Ik denk dat in hoeverre je een vriendschap als positief ervaart afhangt van welke verwachtingen je ervan hebt. Als ik terugkijk naar de vriendschappen die bij mij stukliepen, zie ik een patroon.

Ik gaf veel, misschien wel teveel van mezelf

Vriendschap is, (volgens mij en google), gebaseerd op gelijkwaardigheid. Dit betekent dus dat beide partijen er ongeveer evenveel energie in (willen) stoppen. Ken je die vriend of vriendin die je een half jaar niet ziet, maar wanneer je elkaar ziet het nog steeds hetzelfde is? Alsof je elkaar gisteren nog voor het laatst had gezien? Dat brengt me op het volgende punt, vrijheid. Wil een vriendschap bij mij slagen, moet er van beide kanten vrijheid worden gegeven aan elkaar. Om ook andere vrienden te hebben en de dingen te doen die je zelf leuk vindt. Ik heb een vriendin waar ik vroeger heel veel tijd mee heb doorgebracht, maar die ik een lange tijd weinig heb gezien. De laatste tijd zien we elkaar heel vaak en we hebben naast elkaar ook nog eigen andere vrienden. Als we elkaar na een half jaar zien, is er dus ook niks verandert. 

Verwachtingen

Terugkomend op de verwachtingen. Vroeger had ik altijd, maar soms nog steeds, verwachtingen van vriendschappen. Zoals dat je elkaar iedere week ziet, of elkaar iedere dag even een berichtje stuurt. Soms wilde ik met een vriendin afspreken, die zelf dan niet wilde. Dat vond ik wel moeilijk, omdat ik daar wel zin in had. Ik verwachtte dan dat zij ook zin had om met mij af te spreken. Op het moment dat iemand je dan afwijst, is het pijnlijk, omdat je verwachtingen hebt. Zo was dat ook voor mij. Gevolg is ook dat naarmate diegene vaker nee zegt, je diegene ook minder vaak gaat vragen om af te spreken. Hier kan een negatieve spiraal neerwaarts door ontstaan. Blijkbaar kan je als vrienden andere behoeften hebben. Dat maakt het dus wel lastiger de vriendschap te onderhouden, aangezien vriendschap leeft op gelijkwaardigheid. 

Wees je bewust van je verwachtingen

In het algemeen is het soms vervelend dat je verwachtingen niet waar worden gemaakt. En al helemaal als het dus buiten jezelf gebeurt, waar je er zelf geen invloed op hebt. Mijn conclusie hierbij is dan eigenlijk ook dat je maar beter geen verwachtingen kan hebben. En dat kan lang niet altijd, want je hebt bijna automatisch bij verbintenissen een aantal verwachtingen. Maar wees je bewust van dat je alleen jezelf in de hand hebt en de vriendschappen niet. Die anderen of vriendschappen kunnen je daarom teleurstellen. 

Kiezen van de juiste vrienden

Ik denk soms dat je je vrienden niet echt kan kiezen. Ik heb maar zelden echt een klik met iemand waar ik vriendschap bij ervaar. Ik heb wel een aantal vrienden waar ik gezellig mee kan praten, maar waar ik niet diepgaand contact mee heb. De echte klik heb ik maar zelden. Ik had die klik ooit bij een vriendin, maar deze vriendin is niet gelijkwaardig aan mij. Ik investeerde veel meer in onze vriendschap dan zij doordat ik vaker wilde afspreken en vaker contact met haar opnam. Zij had meer behoefte aan rust en aan weinig contact. Ze was er ook niet voor me als ik haar nodig had, terwijl dat andersom wel zo was. Ze zei ooit eens tegen mij, wat ik nooit meer zal vergeten:

“Ik heb maar weinig vrienden, de rotte appels gooi ik eruit.”

De rotte appels stonden voor de vrienden die eigenlijk niet je echte vrienden zijn, in haar ogen. Deze zin herinner ik me nog steeds en vlak erna heb ik de vriendschap laten doodbloeden. Zij was symbolisch gezien een van de rotte appels voor mij, waar ze zelf ooit over sprak. Heb jij ook rotte appels in je vriendenkring? 

Vasthouden

Rotte appels waar je je misschien wel aan vasthoudt omdat je je anders eenzaam voelt? Dat je nu in ieder geval het gevoel hebt dat je iemand hebt. Het belangrijkste is te doen waar jij je goed bij voelt en dat heb ik zelf ook ondervonden. Ik ga niet meer iets wel of niet doen omdat een ander dat leuk vindt, of niet leuk vindt. Ik word dat echt niet blij van en de ander uiteindelijk ook niet. Want je bent tenslotte dan toch niet jezelf. 

En jij?

Maak jij jezelf blij en trek je van daaruit mensen aan die blij van jou worden? En die jou dit ook weer terug kunnen geven. Ik geloof in in ieder geval in deze wet van geven en ontvangen. 

E-book verbindende communicatie


Verbindende communicatie is de sleutel naar harmonie in je relaties. Als je zou weten en begrijpen wat er allemaal mis kan gaan in de onderlinge communicatie, dan mag het wel haast een wonder heten dat er ook nog zoveel goed gaat. Misschien ben je een natuurtalent in het communiceren en gaat het bij jou als vanzelf. Als dat niet zo is en je wilt begrijpen waarom en wilt weten wat je kunt doen om het beter te maken tussen jou en je partner, collega, kinderen, enzovoorts, download dan dit E-book Verbindende communicatie of een van mijn andere gratis E-books.

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen