Succesvol of juist niet?
19 september 2013 
in Succes

Succesvol of juist niet?

Het verschil tussen succesvol en niet succesvol gaat uiteindelijk maar over een paar kleine dingen. Dingen die niet zo interessant en belangrijk lijken op het eerste gezicht, maar die als je er net iets verder kijkt een heel groot verschil maken. Een verschil tussen het leven leiden dat je wilt en waar je gelukkig van wordt of het leven leiden waarin je je slachtoffer voelt van anderen en je alleen nog maar met je vinger naar een ander kunt wijzen.

Conditionering bepaalt je resultaat

In aanleg zijn de verschillen tussen de verschillende mensen ook helemaal zo groot niet. Maar het is je conditionering die bepaalt wat je resultaten zullen zijn. En in die conditionering zitten een paar factoren die cruciaal zijn of je jouw leven creëert of dat je je leven laat creëren.

Perfectionistisch?

Misschien ben je net als zoveel andere mensen ook wel een beetje perfectionistisch? En heb je de neiging te wachten totdat alle honden netjes op een rij zitten voordat je in beweging komt. En het is echt niet zo dat het niet gebeurt dat alle honden  netjes op een rij zitten. Dat doen ze namelijk een enkele keer wel eens. Alleen…. Dat duurt meestal niet zolang. Want er hoeft maar iemand een bal te gooien en weg is de rij. Alles in het universum is uiteindelijk altijd in beweging. Dus ook de honden. Je kunt dan wel wachten tot de honden op een rij zitten, maar de kans dat je dan je doel bereikt is niet zo groot en het resultaat ook niet zo lang.

Actie, doen, oefenen

Wat veel meer en veel beter werkt als je successen wilt boeken in je leven op welk gebied dan ook maar, is als je in actie komt. Gewoon gaan doen. En als je vooral bereid bent om vaak mis te schieten. En om te leren van de feedback die je krijgt als je mis schiet. Want er zullen altijd mensen bereid zijn om je te vertellen wat je beter kunt doen. Als je bereid bent daar naar te luisteren en je elke keer dat je weer schiet hebt geluisterd naar de feedback die anderen geven, zul je langzamerhand steeds een beetje beter worden.

Gemengde gevoelens

Als ik terug denk aan het eerste artikel dat ik voor mijn website schreef zo’n jaar of vijf geleden, dan is dat met zeer gemengde gevoelens. Gemengd omdat de kwaliteit van dat artikel als ik er op terug kijk, niet zo denderend was. Zeg maar ronduit slecht (zeg ik nu). Maar ik deed het wel. Ik ben wel gewoon begonnen met schrijven, als onderdeel van mijn marketingstrategie om klanten te krijgen. Een strategie die werkte en werkt. Inmiddels is mijn schrijven langzamerhand door veel meer te schrijven en te leren van anderen sterk verbeterd. Maar als ik gewacht had totdat ik een goede schrijver was, had ik mijn praktijk allang kunnen sluiten. En in die zin ben ik er trots op en zeg ik: Yes I did it. Het was niet perfect, maar het doen zorgde wel voor beweging.

Ik BEN niet goed

Wat is hier nou de angel in? Waarom vinden zoveel mensen het lastig om die eerste stap te zetten in iets waar ze nog niet zo goed in zijn? Juist… ze zijn bang voor die feedback. Bang voor wat een ander van ze gaat vinden en zeggen. Bang voor kritische opmerkingen. Want als ze iets niet goed doen, dan trekken ze daar de conclusie uit dat ze niet goed ZIJN.

Doe maar gewoon...

Een kronkel in ons denken. Je ego, een andere naam voor je denken, heeft de neiging overal de status-quo in te willen houden. Niet teveel opvallen, niet buiten de lijntjes kleuren, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Maar die status quo gaat je niet naar jouw succes brengen. Door in te vullen dat je niet goed bent zoals je bent omdat je iets nog niet 100 punten goed doet, zul je ook niet verder komen. Je perfectionisme zorgt er daarmee voor dat je blijft zitten waar je zit.

Angst

En wat is perfectionisme nu heel? Uiteindelijk is het niets meer en niets minder dan de angst niet goed genoeg te zijn. Niet goed genoeg in de ogen van iemand anders. Wat daarmee tegelijkertijd weer een bevestiging is van wat je eigenlijk zelf ook al over jezelf dacht: Ik ben niet goed genoeg.

Niet goed genoeg

Gevolg van die manier van denken is dat je overal wel iets op kunt en zult vinden wat nog niet klopt en nog niet goed genoeg is. Zoekt en gij zult vinden stond ooit al eens in een mooi boek vol wijze en zinvolle ‘verhalen’. Als je hersens op zoek gaan voor missers, dan zullen ze altijd wel iets kunnen vinden. Of dat nu missers bij en in jezelf zijn of bij een ander.

Je wordt er niet gelukkig van 

Want die handicap is er ook. Als je de neiging hebt perfectionistisch te zijn, dan zul je ook bij een ander de neiging hebben te zien wat er vooral niet goed is. Zoeken naar wat er niet klopt en wat er niet goed is, haalt de energie uit jezelf en de situatie vandaan. En zorgt er voor dat je niet in beweging, niet in actie komt. En dat je blijft zitten waar je zit. Lekker comfortabel misschien, omdat je niets hoeft. Maar je wordt er niet succesvol en vooral ook niet gelukkig van….

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen