Succes is geen toeval maar een keuze
18 februari 2013 
in Doelen

Succes is geen toeval maar een keuze

Succes is geen toeval maar een keuze is een spreuk die je of aanspreekt omdat je de betekenis ervan kent, of je vindt het maar niks…

Mislukking bestaat niet

De uitspraak wekt bij de laatsten de indruk dat falen en mislukking niet bestaan. En daar hebben ze gelijk in. Als de spreuk je niet aanspreekt dan is de kans groot dat je geconditioneerd bent zoals zovelen in ons Calvinistische Nederland. We hebben er allemaal wel iets van meegekregen. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. En je moet wel je best doen.

Je kunt er altijd van leren

Toch zijn mislukking en falen alleen maar bedachte concepten/ideeen van je denken. Iets wat niet liep of ging zoals je dat misschien gewild had, wil nog niet zeggen dat het een mislukking is. Van iedere gebeurtenis die anders liep kun je altijd leren en kijken hoe je het een volgende keer anders gaat en wilt doen.

Steeds dichter bij mijn doel

Een vaak aangehaald voorbeeld daarbij is Edison met zijn gloeilamp. Edison raakte in het minst teleurgesteld en voelde zich ook absoluut geen mislukking toen de 8.593ste poging weer op niets uitliep. Hij hield zich door: Weer een mogelijkheid die ik kan afstrepen! Ik weet zeker dat ik steeds dichter bij mijn doel kom, want ik kan steeds meer mogelijkheden uitsluiten.

Een kwestie van volhouden

Een ander sprekend voorbeeld is misschien wat dichterbij. Vrijwel iedereen leert lopen in zijn of haar leven. Dat was ook een kwestie van een lange adem. Een gemiddeld meisje valt 2100 keer en een gemiddeld jongetje heeft iets langer nodig: 2400 keer. Als je bij de 1600ste keer gezegd had: Dat lopen is mij te ingewikkeld dan had je nu niet gelopen.

Het lukt me toch niet

En dat laatste is wel wat veel mensen die met tegenslag in hun leven te maken krijgen doen. Ze geven op en benoemen zichzelf (weliswaar meestal onbewust) tot slachtoffer. En dat is jammer en nergens voor nodig. Er zijn genoeg sprekende voorbeelden van mensen die immens tegenslag in hun leven hebben ervaren en dat hebben omgezet in iets moois. Hoe doe je dat?

Besluit vandaag nog!

Wat je leven kan veranderen is het nemen van beslissingen en gebruik maken van je kracht om beslissingen te nemen, wat niets anders betekent dan in de actie (beweging) te blijven.

Om daarin succesvol te zijn is nodig:

  • Weet wat je wilt
  • Kom in actie door te besluiten in actie te komen
  • Wees je bewust van wat je acties opleveren
  • Als wat je doet niet werkt, verander dan je aanpak
  • Wees volhardend

Sneller resultaat

Voor een sneller resultaat kijk je gewoon hoe andere succesvolle mensen doen wat ze doen. Vind iemand die al heeft wat jij wilt. Ga na wat die persoon daarvoor doet Doe hetzelfde voor dezelfde resultaten

Weet wat je wel wilt!

Het lijkt misschien wat simpel. Toch weten veel mensen vooral wat ze niet (meer) willen. Als je ze vraagt wat ze willen, dan vinden ze dat bijna zonder uitzondering een moeilijke vraag. En dat heeft wel gevolgen voor wat je ervaart in je leven. Als je vooral weet wat je niet wilt, dan zullen je energie, moeite en beslissingen zich vooral richten op het vermijden van wat je niet wilt. En het gekke is (of misschien is het wel zo gek niet) dat alles waar je je energie op richt de neiging heeft te groeien. Dus je krijgt meer van wat je niet wilt. Daarom is die eerste stap: weet wat je wél wilt de meest cruciale.

Betekenis geven

Stel jezelf maar eens de vraag: Als ik op mijn sterfbed terug kijk op mijn leven, wanneer kijk ik dan met een tevreden gevoel terug. Wat heb ik dan gedaan in mijn leven? Wat heeft mijn leven betekenis gegeven in deze wereld? Het antwoord op deze vragen kan je mogelijk een richting voor je leven bieden en daarmee een doel voor nu, volgend jaar en over vijf of tien of nog meer jaar. Denk hierbij ook maar eens voorbij de meer voor de hand liggende dingen als: een goede moeder voor mijn kinderen zijn…. Welke unieke gave of bijzonder talent kun jij aan anderen geven? Als je jouw unieke gave of talent ten dienste van anderen brengt, dan ervaar je het ultieme plezier in je leven.

Missiegenerator

Wat je ook kan helpen in het invullen van de onderstaande missiegenerator! De daarin gestelde vragen geven je als je ze beantwoord een richting, een houvast in je leven! Dus neem even de tijd en vul hem in!


Delen is vermenigvuldigen

Is dit voor jou een waardevol artikel? Maak dan mij en een ander blij en druk op een van de social media knoppen hieronder. Of laat je reactie achter en deel wat jouw mening of ervaring is ten aanzien van de stelling dat Succes een keuze is. Want delen is vermenigvuldigen.

Tot slot:

Zolang je leert van wat minder effectief was, zul je alleen maar krachtiger, effectiever en succesvoller worden. Veel succes!

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Website-reacties op dit artikel

Coaching voor mij op vrijdag 1 maart 2013 om 00:18
Het probleem ligt meer dat van jongs af een bepaalde faalangst wordt aangewakkerd. Ik zie bij velen dat deze angst ze belemmerd zelfs de eerste stap te zetten richting hun doelen. Als ze eenmaal daar doorheen zijn gaat het stukken makkelijker. Maar ja, het is een denkwijze, een bewuste keus dat gemaakt wordt om door te zetten.
Heel goed artikel trouwens, zoals je ziet ben ik er helemaal mee eens.

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen