Stress verminderen door positieve gedachten

Positief of negatief denken begint vaak al in je kindertijd. En meestal leer je dat van een of beide ouders of andere opvoeders. Die doen het je voor en jij leert het op die manier volautomatisch nadoen. En je leert daarmee onbewust om op latere leeftijd je eigen stress te creëren. Stress die je door bewustwording en andere keuzes weer kunt leren verminderen. 

Stress ervaren

De manier waarop je tegen jezelf praat kleurt je denken sinds jaren en heeft een aanzienlijk effect op allerlei verschillende dingen. Je negatieve of positieve gedachten bepalen mee of je veel of weinig stress ervaart in je leven. Mocht je jezelf betrappen op veel negatieve gedachten, realiseer je dan dat ieder moment een goed moment is om dit patroon van negatief denken te veranderen en daarmee je stress te verminderen. Hier onder vind je een aantal manieren om de negatieve gesprekken die je met jezelf voert als gevolg van die negatieve gedachten, om te buigen in een manier die je zelfvertrouwen versterkt en je stress vermindert.

Bewustwording

De eerste stap in ieder veranderingsproces is bewustwording. Je stress verminderen is zo'n veranderingsproces. Meer hierover kun je lezen in het artikel: Veranderingsproces in fasen. Dikke kans dat je je op dit moment niet (volledig) bewust bent hoe vaak je negatief tegen jezelf praat en hoe dat je ervaring kleurt. Je kunt je bewust worden van de inhoud van je interne dialoog door een dagboekje bij te houden. Maar ook door in je omgeving aan een of meer mensen die je vertrouwt te vragen om je met bijvoorbeeld een bepaald gebaar te waarschuwen als je negatieve opmerkingen maakt. Je bewust worden van je gedachten en gedrag, is voorwaarde om er iets aan te kunnen veranderen. Hieronder vind je tips om je stress te verminderen door positieve gedachten.

1. Houd een dagboek bij om je stress te verminderen

Een dagboek kun je de hele dag bij je houden, maar je kunt ook 's avonds voor het slapen gaan een samenvatting van de dag maken. Of je begint gewoon te schrijven over je gevoel bij een bepaald onderwerp. Als je daarmee klaar bent lees je de inhoud terug. Dit is een effectieve manier om meer zicht te krijgen op je gedachteprocessen en op de kleur van je gedachten. Zijn ze meer positief of juist meer negatief?

2. Je denken stopzetten om je stress te verminderen

Als je merkt dat je iets negatiefs tegen jezelf zegt, kun je die gedachtestroom stop zetten door gewoon stop te zeggen. Het klinkt wel heel makkelijk, denk je misschien, en dat klopt. Het is ook makkelijk als je dit consequent doet. Hardop stop zeggen is nog iets krachtiger en maakt je meer bewust van het aantal keer dat je negatieve gedachten hebt. Je kunt er als je dat wilt ook nog de woorden: Andere gedachte aan toevoegen. Dan wordt het dus: Stop andere gedachte.

3. Negatieve gedachten vervangen

Naast stop zeggen kun je ook je negatieve gewoontepatroon vervangen door een meer helpende manier van omgaan met je negatieve gedachten. Negatieve gedachten zorgen voor veel stress en het is daarom belangrijk dat je die gedachten leert ombuigen in een gewoonte die vóór je werkt en je stress vermindert. Weet je die gedachten komen gewoon voorbij, of je het nu leuk vindt of niet. Daar heb je alleen maar indirect invloed op. Indirect omdat als je de tips uit dit artikel consequent toepast je negatieve gedachten langzamerhand wel zullen afnemen. Ze nemen bijvoorbeeld ook af als jij die vervelende en niet helpende gewoonte vervangt door een betere manier van omgaan met je negatieve gedachten. Vervang je slechte gewoonte door een betere. Zodra je je bewust wordt van je interne dialoog, kun je ook andere woorden geven aan hetzelfde. 

4. Gebruik andere woorden voor hetzelfde

Is het je wel eens opgevallen dat verpleegkundigen eerder vragen waar je last van hebt, dan dat ze naar je pijn vragen? Dat doen ze omdat pijn een krachtiger woord is dan last. En het praten over jouw niveau van pijn kan er voor zorgen dat je die pijn alleen maar meer gaat voelen. Alles waar je aandacht aan schenkt heeft de neiging te gaan groeien. Deze strategie kun jij ook in je dagelijkse leven toepassen. Als je de meest negatieve woorden vervangt door neutrale of positieve woorden verander je je ervaring. In plaats van te zeggen dat je die collega haat. Hij maakt me zo boos. kun je beter zeggen: Hij is minder mijn type. Ik erger me wel eens aan hem. Dat klinkt een stuk milder en voelt ook anders. Of in plaats van tegenslagen te benoemen als een RAMP, kun je ook meer neutraal zeggen dat je nog een beetje last hebt van .... Door energie in je negatieve gedachten te steken en ze uit te vergroten, vergroot je  ook je stress. Wil je dat verminderen, dan is het belangrijk dat je wat er gebeurt in de juiste proporties blijft zien. 

5. Verander negatieve gedachten naar neutrale of positieve gedachten

Als je constateert dat je weer eens aan het bedenken bent wat je allemaal niet wilt, ga dan eens na wat je aannames daarin zijn. Veronderstel je dat die gebeurtenis vervelend is, terwijl het dat niet persé zou hoeven zijn? Als een afspraak bijvoorbeeld onverwachts wordt afgezegd, dan kun je dat als vervelend en negatief beschouwen, maar je kunt ook kijken naar wat die vrije ruimte in je agenda je op kan leveren. Je kunt daarbij kijken naar de winst in het verlies. Meer hierover lezen kun je in het artikel: De winst van het verlies


6. Ik heb een uitdaging, geen probleem

De eerstvolgende keer dat je jezelf betrapt op iets waarover je jezelf in de stress denkt, bedenk dan dat je een uitdaging hebt. Stop je gedachten, denk opnieuw en kijk of je je gedachten kunt vervangen door neutrale of positieve gedachten. Wanneer je geconditioneerd bent om je aandacht te richten op wat er niet goed gaat, dan zie je het positieve niet of nauwelijks. Alles wat je dan overkomt en de problemen die je dan ervaart lijken allemaal wel haast onoverkoombaar. Richt je je aandacht daarentegen op wat er goed gaat in een situatie en sluit je vrede met het negatieve, dan neemt je stress aanzienlijk af. Heb je een dag waarop mensen grof en onredelijk tegen je zijn, kijk dan eens of je kunt zien of er ook mensen zijn die neutraal of positief tegen je doen. Je hersens gaan op zoek naar bewijsmateriaal voor de gedachten en overtuigingen die je hebt. Dus als je je hersens de opdracht geeft om te kijke naar alles wat rood is, dan zullen ze vooral alles zien dat rood is. Als alles verkeerd lijkt te gaan, wordt je er dan eens bewust van en waardeer vooral ook wat er wel goed en/of vanzelf gaat. 

7. Beperkende gedachten

Beperkende negatieve gedachten als: Ik kan dat niet aan of Dit is echt onmogelijk zijn extra schadelijk omdat ze je stressniveau in die bepaalde situatie verhogen en ze weerhouden je om naar een oplossing te zoeken. De volgende keer dat je merkt dat je iets denkt dat je mogelijkheden in een bepaalde situatie beperkt, kijk dan of je er een vraag van kunt maken. Ik kan dat niet aan wordt dan: Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik het aan kan? en Dit is echt onmogelijk wordt: Hoe maak ik het mogelijk? Deze vragen klinken hoopvoller en zorgen ervoor dat je fantasie en creativiteit aan het werk gaan voor nieuwe mogelijkheden. Meer lezen over: De kracht van je gedachten   

8. Schaf je zou moeten af

Wat is het probleem met de woorden zou moeten? Het is een manier die er voor zorgt dat je denkt dat er maar één manier is waarop dingen gedaan moeten worden. En meestal is dat een door een ander bedachte manier die niet per definitie voor jou en jouw situatie hoeft te gelden. Feit is dat we dingen doen omdat we ze willen doen (meestal dan, maar niet altijd, want ook hier hebben we soms redenen om iets niet te willen en toch te doen). Als je tegen jezelf zegt dat je iets wilt doen, voelt het anders en plezieriger dan dat je tegen jezelf zegt dat je het moet doen. Maar nog beter is het om in plaats van te zeggen dat je iets wilt doen, dat je het GAAT doen. In de woorden IK GA HET DOEN of IK DOE HET, ligt de actie opgesloten. Je hebt een besluit genomen en dat besluit leidt tot een vorm van creatie spanning in jezelf. Door het nemen van het besluit dwing je jezelf als het ware toe actie, terwijl ik wil vrijblijvender is.

9. Hier en nu

Als zich een uitdaging (voelt anders dan een probleem) voordoet, kijk dan eens of je in het hier en nu kunt blijven, zonder dat je rampscenario's bedenkt die mogelijk en misschien zouden kunnen gebeuren. Of zonder terug te kijken naar wat er allemaal al eerder mis ging. Dit zorgt ervoor dat je je aandacht gericht houdt op het oplossen van wat er nu aan de hand is. Bijvoorbeeld interpersoonlijke conflicten worden vaak bemoeilijkt door het opeenstapelen van allerlei oud zeer. En als je je niet richt op wat er hier en nu aan de hand is, maar ook op alle eerdere boosheid en frustratie, dan zal er ook in de toekomst niets veranderen. Sterker nog je boosheid en frustraties zullen steeds verder escaleren. Bij het met je aandacht in het hier en nu blijven is het ook belangrijk dat je jezelf in uitdagende situaties de vraag stelt: Hoe voelt dit voor mij? En: Wat kan ik doen om te accepteren dat dit in mijn werkelijkheid wil zijn? Wat heeft deze situatie mij te vertellen? Wat is haar boodschap? Of: Als toeval niet bestaat, waarom wil dit in mijn werkelijkheid zijn?

10. Affirmaties en meditaties

Gebruik maken van affirmatie kan ook zeker helpen bij het omzetten van je negatieve gedachten in iets wat meer voor je werkt dan je ondermijnt. Net als het gebruik maken van meditatie of geleide visualisaties. Meer hierover kun je lezen in het artikel: Affirmaties

Negatieve gedachten

Wil je weten hoe negatieve gedachten ontstaan? Lees dan verder in het artikel: Hoe onstaan negatieve gedachten?

Kanskaarten

Vraag eventueel ook kanskaarten aan om je te helpen betere vragen aan jezelf te stellen!


Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?