Stoppen met roken in stoptober
01 oktober 2014 

Stoppen met roken in stoptober

Gastartikel door Tineke

Wil je stoppen met roken maar lukt het maar steeds niet? Misschien heb je na het lezen van dit artikel wel een andere kijk op het roken. Misschien helpt het je om toch te stoppen. Ik heb zelf ook een aantal jaar gerookt en weet uit ervaring hoe lastig het is om te stoppen. Toch is het mij gelukt, ik ben van de een op de andere dag gestopt zonder veel moeite.

Ik wil stoppen

Ik was als roker altijd wel bezig met dat ik eigenlijk wel wilde stoppen. Ik had er een vaak een naar gevoel over dat ik rookte. Mijn oma van moeders kant en mijn opa aan vaders kant zijn beiden gestorven aan longkanker. Longkanker zit daarmee in de genen van mijn familie zou je kunnen zeggen. Dus ik moet extra oppassen. Ik weet hoe slecht roken is voor mijn gezondheid en waar het allemaal een slechte invloed op heeft.

Cognitieve dissonantie

Cognitieve wat??? Ik ga nu in verband met stoppen met roken met een term smijten waarvan je waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord. Ik ga in het kort iets vertellen over cognitieve dissonantie. Bij cognitieve dissonantie zoek je bewijzen die jouw standpunt bevestigen en probeer je bewijzen die jouw standpunt onderuit halen, te vermijden.

Mijn opa niet hoor!

Zo ken je vast wel iemand die ooit iets in deze trant heeft gezegd: "Mijn opa heeft zijn hele leven gerookt en hij is 93 geworden! Dus zo slecht is roken niet!" Iemand die dit zegt zoekt dus bewijzen dat roken niet slecht is. In wezen weten we eigenlijk allemaal stiekem wel dat die 93 jarige rokende opa een grote uitzondering is. De meeste mensen met longkanker hebben echt wel gerookt.

Roken is slecht voor je gezondheid

Roken is onomstotelijk slecht voor je gezondheid. Het zorgt ervoor dat je veel vatbaarder bent voor ziektes. De kans dat je eerder overlijdt neemt er ook door toe. Daar kun je gewoon niet omheen. Maar wat je als roker (of drinker of teveel eter) doet is deze feiten proberen te vermijden, want ze passen niet in je straatje, als je niet wilt stoppen met roken. En door dat te doen houd je je ongezonde gedrag in stand. Herkenbaar? Als je jezelf er nu op betrapt dat jij dit ook doet, kun je je bewust worden van je gedrag. Bewustwording is de eerste en meest belangrijke stap in elk veranderingsproces. Het is al een eerste stap als je toegeeft dat je rookt en je je bewust bent van de negatieve gevolgen voor je gezondheid. Zolang je roken niet slecht vindt en je de negatieve gevolgen niet bewust bent of niet wilt weten, dan zul je veel minder snel stoppen. Je ontkent wat er wel is als het ware en je houdt jezelf voor gek.

Stoppogingen

We weten allemaal dat roken een flinke hap uit je budget haalt. In de periode dat ik rookte, rookte ik op een gegeven moment wel een pakje op een dag. Omgerekend is dit wel zo'n €5,00 x 365 = €1825 per jaar. Tel uit je winst! Van dat geld kun je ontzettend veel andere leuke dingen doen of kopen. Schrikbarend. Ik heb eerder een aantal stoppogingen ondernomen maar die hielden geen stand. Ik was wel veel bezig met het stoppen, en probeerde steeds te stoppen, maar het lukte maar niet definitief. En elke keer weer geloofde ik er weer in, dat ik dit keer écht ging stoppen. Pas toen ik inzicht kreeg in wat ik deed, kon ik er uit stappen. Er is in de psychologie een gedragsmodel dat je helpt inzicht te krijgen in het stoppen met roken. Ze noemen het het ASE-model. Het is een psychologisch model wat menselijk gedrag verklaard.

ASE-model

ASE staat voor Attitude, Sociale steun, Eigen effectiviteit en is te gebruiken op allerlei menselijk gedrag waaronder roken. De drie factoren attitude, sociale steun en eigen effectiviteit bepalen allerlei vormen van gedrag, waaronder roken. Ik ga ze hieronder bij langs.

Attitude (houding)

Bij de attitude kijk je naar de houding die je hebt tegenover je gedrag. In dit geval is je gedrag dat je rookt. Wat vind jij van van het feit dat je rookt? Wat is jouw houding tegenover het roken? Als roken jou meer oplevert dan het je kost en je houding tegenover roken per saldo positief is, zul je meer moeite hebben met het stoppen met roken. Wanneer je houding tegenover roken negatief is, zul je makkelijker kunnen stoppen.

Roken is fijn en ontspannend, of toch niet?

Toen ik rookte was mijn houding tegenover het roken negatief. Ik vond het vervelend dat ik rookte en wilde het liefst stoppen. Mijn attitude hielp mij bij het stoppen met roken. Maar je kan bijvoorbeeld ook een andere houding hebben tegenover roken. Je kunt roken heel fijn vinden en ontspannend. Dan is je houding positief tegenover roken en is het daardoor lastiger om te stoppen met roken. Herken je dit? Heb jij een positieve houding tegenover roken? Hoe zou je je houding kunnen veranderen om makkelijker te stoppen met roken? Welke betekenis moet je geven aan roken om het jezelf makkelijker te maken om te stoppen? Alan Carr van de Carr methode vergelijkt ergens in zijn boek het roken met het asfalteren van je longen. Hij hamert heel sterk op allerlei negatieve consequenties van het roken, waardoor het steeds lastiger wordt om jezelf voor de gek te blijven houden. Als je de betekenis van roken voor jezelf verandert, oftewel negatiever maakt, is de kans groter dat je het stoppen succesvol kunt doen.

Sociale steun

Bij de factor sociale steun kijk je naar je omgeving; ontvang je steun van de mensen in je omgeving bij het stoppen met roken? Of is het in jouw sociale omgeving normaal dat je rookt? Je kunt je voorstellen dat beide van invloed is. In mijn omgeving was het normaal dat er gerookt werd. Mijn vrienden en vriendinnen rookten bijna allemaal in de tijd dat ik wilde stoppen. Dit maakte het extra moeilijk voor mij. Wanneer ik bij vrienden was, werd er soms binnen gerookt, waardoor ik er midden in zat en ook nog eens sigaretten aangeboden kreeg. Ik ontving dus geen sociale steun. Of als je bijvoorbeeld een partner hebt die ook rookt en nog niet wil stoppen, dan maakt dat de kans dat je succesvol kunt stoppen kleiner. een partner die je vertelt dat je niet zo chagrijnig moet doen als je het even moeilijk hebt en dat je dan beter een sigaret op kunt steken, is niet echt helpend. Het maakt het lastiger om te stoppen met roken en heeft ook een grote invloed. Wanneer er in je sociale omgeving weinig tot geen mensen roken, is het stukken makkelijker om te stoppen. Je komt simpelweg minder in aanraking met roken, waardoor het minder verleidelijk is om weer naar sigaretten te grijpen. Is jouw sociale omgeving wel een omgeving die rookt? Hoe kun je dan jezelf in bescherming nemen? Wat kan helpen is je omgeving om steun te vragen. En om je publiekelijk te committeren. Door heel duidelijk aan je omgeving te maken wat je doel is en hoe je dat gaat bereiken. Wat ik zelf deed was tegen mijn vrienden zeggen dat ze mij geen sigaretten meer mochten aanbieden, ook niet als ik er zelf om vroeg. Verder kan het helpen om je even een tijdje terug te trekken en die sociale omgevingen die je verleiden, te vermijden. Een maand is lang genoeg om uit je oude patroon te stappen.

Eigen effectiviteit

Bij eigen effectiviteit kijk je naar in hoeverre je in jezelf gelooft dat je kunt stoppen met roken. Geloof jij dat je kunt stoppen? Of geloof je niet dat je het kunt? Hoe jij zelf denkt over jezelf en wat je overtuigingen zijn over wat je wilt doen en bereiken is een cruciale factor bij het wel of niet kunnen stoppen. Als jij bij voorbaat al denkt niet te kunnen stoppen, dan gaat het ook niet lukken. Geloof je wel in jezelf, heb je wel zelfvertrouwen? Dan zul je veel makkelijker kunnen stoppen. Belangrijk is dus dat je over jezelf gelooft dat je het kunt. Dat je in staat bent om van een vervelende gewoonte af te komen! Er zijn vast meer dingen in je leven geweest die moeilijk waren maar die je toch voor elkaar hebt gekregen. Denk terug aan momenten waar je jezelf hebt verbaasd over dat je iets aankon, waarvan je nooit dacht dat je het kon. Denk aan momenten waarin je trots op jezelf was. Je kunt het wel! Als je het maar graag genoeg wilt....

Mindswitch

Stoppen met roken moet je echt willen. Het is een knop die je omzet die je kracht geeft om het te kunnen. Een halve beslissing gaat niet werken. Zoals ik vertelde heb ik een aantal stoppogingen ondergaan, maar werkten ze niet. Ik stopte ineens op een dag, ik was er helemaal klaar mee. En omdat ik er klaar mee was, lukte het mij om te stoppen. Wat jou nog kan helpen om te stoppen is het volgende. Hoe groter de negativiteit die je voelt wanneer je rookt, hoe meer motivatie je ontwikkelt om te stoppen. Dus wat je kunt doen is bij elke sigaret nadenken over hoe slecht het is, wat het met je lichaam doet. En hoe vervelend je het vindt dat je rookt. Hoe meer je bezig bent in je dagelijks leven met de negatieve gevolgen, hoe groter je motivatie wordt. En dus hoe groter de kans dat je echt stopt. Je kunt het!!!

Stoptober

En nu is ook weer een goed moment om te beginnen. Vanaf 1 oktober begint de landelijke actie Stoptober. Stoppen met roken in oktober. Meer informatie daarover vind je op: www.stoptober.nl. Nu is het beste moment om te stoppen met roken als aan bovenstaande voorwaarden is voldaan. Geen halve maatregelen en pogingen meer. Gewoon stoppen omdat jij het waard bent om goed voor te zorgen. Omdat je het waard bent om gezond te zijn. Omdat je het waard bent om gezond oud te worden. Doen he? Laat je weten als het is gelukt. Je mag je hier natuurlijk ook publiekelijk committeren! Dan houden we je eraan!

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen