Vandaag neem ik het heft in eigen hand!
07 oktober 2013 

Vandaag neem ik het heft in eigen hand!

Je kunt de kwaliteit van je leven geweldig verbeteren. Sneller en gemakkelijker dan je misschien ooit voor mogelijk had gehouden.  Veel mensen ‘hangen’ op de een of andere manier in hun afhankelijkheid van anderen en hun situatie. Dat heb ik zelf ook vele jaren gedaan. Ik dacht dat ik weinig invloed had op wat er gebeurde in mijn leven. Toch kun je door vier heel simpele dingen een grote verandering bewerkstelligen.

Vier dingen die je leven kunnen veranderen:

  1. Je verlangen om iets te veranderen
  2. Je vermogen om in actie te komen
  3. Het besluit nemen dat ook te doen
  4. Volhouden

Geen energie

Veel van mijn klanten zijn vrouwen die heel goed voor anderen kunnen zorgen, maar die dat veel minder goed voor zichzelf doen. Of ze zorgen maar gedeeltelijk goed voor zichzelf.  Ze zijn dan bv. Minder gezond omdat ze te zwaar zijn of omdat ze te weinig beweging nemen. Of ze hebben werk waar ze geen energie van krijgen. Of hun relatie is niet top. Of hun hoofd is te druk door alles wat ze denken dat ze moeten doen.

Wat wil je het liefst? 

Wat ik in dergelijke gevallen altijd als eerste doe, is hun leven op de verschillende gebieden in kaart brengen. We kijken dan naar waar hun leven niet is zoals dat het liefste zouden willen. We brengen in kaart waar ze met de minste moeite de meeste energie van krijgen. Oftewel waar hun talenten liggen en we gaan na waar de energievreters zitten? Wat kost veel energie en levert weinig of niks op?

Grip op je leven

Dat in kaart brengen alleen al zorgt er in de praktijk al voor dat mensen besluiten om bepaalde dingen anders te gaan doen. Ze begrijpen dan dat je wel degelijk grip hebt op hoe je leven er uit ziet. Bovendien zorgt dit in kaart brengen er ook voor dat je zicht krijgt op wat je wel en wat je niet wilt.

Besluit 

Nu weet ik niet hoe dat voor jou is…. Misschien wil je meer tijd, energie en moeite in je werk steken, of juist in je gezin, je hobby’s of iets anders. Wat het ook is, waar je meer tijd en energie in wilt steken, het is belangrijk dat je het besluit neemt dat ook te doen. Tot zover komen de meeste mensen ook wel. Vaak is de last die ze hebben van hun situatie als ze bij mij komen wel zo groot dat ze wel bereid zijn om in actie te komen. Hoewel ze uiteraard vaak een tijger in de ogen moeten zien in de vorm van uit hun comfortzone komen. Maar toch… meestal lukt dat wel. Maar dan….

Volhouden!

Dan komt het aan op volhouden. Om consistent en consequent bij je beslissing blijven om die acties te blijven doen die je besloten had. En daar wil het nog wel eens ‘mis’ gaan. Bij de eerste tegenslagen heb je namelijk de neiging weer terug te vallen in je oude geconditioneerde patronen.

Bewust

Dat is op zich nog niet zo erg, want zo werkt dat voor de meeste van ons. Wat wel belangrijk is, is dat je je bewust bent dat dat gebeurt en dat je steeds opnieuw het besluit neemt om te kiezen voor datgene dat voor jou het belangrijkste is. En je niet opnieuw te verschuilen achter anderen en de situatie. Die zijn namelijk nu eenmaal zoals ze zijn. Daar heb je maar zeer beperkt grip op, maar je hebt wel grip op hoe jij ervoor kiest om te gaan met die situatie. En focus houden, je aandacht blijven richten op waar je voor hebt gekozen is in de praktijk de meeste cruciale om succesvol te zijn, maar ook om het leven te leven waar jij voor kiest!

In één keer

Je kunt nu eenmaal niet al je oude patronen in een klap achter je laten, hoe graag je dat ook wilt. Soms lukt dat in een heel specifieke situatie wel, doordat je bv. een heftige emotionele gebeurtenis meemaakt. Stel dat je nooit uitkeek in het verkeer. Niet deed wat je moeder je leerde: Links, rechts links kijken bij het oversteken. Dat blijf je doen zolang het goed gaat. Maar de kans is vrij groot dat wanneer je een keer onder een auto terecht bent gekomen, je de volgende keer gegarandeerd wel oplet.

Waar doe je het voor?

Echter heel veel andere situaties waar je iets in wilt veranderen omdat je er last van hebt, dragen niet dergelijke heftige gebeurtenissen in zich. En dat betekent dat je jezelf er steeds aan moet blijven herinneren waar je het voor doet. Je hoeft jezelf daar niet in te veranderen, maar wel jouw kijk op je situatie.

En dan ineens...

Door je bewust te worden van wat er niet goed werkt en je af te vragen hoe je wilt dat het wel gaat. En door steeds opnieuw bewust te kiezen welke kant jij op wilt. En vaak als je net op het punt staat op te geven, treedt de verandering op. Soms zomaar ineens, net op het moment dat je het het minst verwacht….

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen