Outplacement: Tien lastige vragen in een sollicitatiegesprek
15 maart 2009 

Outplacement: Tien lastige vragen in een sollicitatiegesprek

Hoe kun je lastige vragen beantwoorden in een sollicitatiegesprek?

Wat kun je je klein voelen als je in een sollicitatiegesprek geen antwoord weet te geven op een vraag. Een gedegen voorbereiding is natuurlijk de beste manier om dit te voorkomen. Bereid je goed voor op een aantal veel gevraagde lastige vragen en wapen jezelf tijdig met antwoorden. Vragen zijn in die zin ook alleen maar lastig als je je niet hebt voorbereid en er geen adequaat antwoord op hebt. Bereid je gesprekken voor aan de hand van de veel gestelde vragen in een sollicitatiegesprek.

Tien succesverhalen

Als je de meest voor de hand liggende vragen voor jezelf hebt beantwoord is het wijs om voor jezelf nog minimaal tien succesverhalen zo beeldend mogelijk voor jezelf uit te schrijven. Die succesverhalen helpen je bij het beantwoorden van de meeste vragen. Je hebt als je je op deze manier hebt voorbereid 70% van het gesprek 'in je zak'. Wat ik bedoel met zo beeldend mogelijk beschrijven is dat je de luisteraar als het ware meeneemt in het verhaal en hij of zij je in gedachten ziet doen wat je vertelt. Gebruik in je beschrijving ook de zintuigen. Dus hoe je iets zag, wat je hoorde, voelde en mogelijk rook of proefde.

Hier volgen de tien meest lastige vragen met tips om ze te beantwoorden.

Eerste lastige vraag: Vertel eens iets over jezelf

Dit is een gebruikelijke openingsvraag en een perfecte gelegenheid om jezelf op een goede manier in beeld te brengen. Vertel vooral niet je hele levensverhaal. Geef een korte opsomming van je talenten en ervaring. Vertel over je opleiding, je werkervaring, je recente ervaringen en jouw doelen voor de toekomst.

Voorbeeldantwoord:
Ik heb de HBO X gevolgd en sinds die tijd in het onderwijs gewerkt waar ik naast mijn werk als docente ook allerlei coördinerende en organiserende werkzaamheden heb vervuld. Ik heb dat werk steeds met veel plezier gedaan en wil nu graag mijn horizon wat verder verbreden en er leidinggevende taken naast doen.

Tweede lastige vraag: Waarom wil je weg uit je huidige baan?

Dit is je kans om het over je ervaring en je loopbaandoelen te hebben. Stap niet in de valkuil (een van) je vorige werkgever(s) zwart te maken of een negatieve reden voor je vertrek te geven. Richt je aandacht in plaats daarvan op wat je hebt geleerd in deze en vorige banen en hoe je voorbereid bent om deze vaardigheden te gebruiken in je nieuwe baan.

Voorbeeldantwoord:
Ik kon mijn creativiteit niet zo goed kwijt in deze baan, maar ik heb er geleerd dat organisaties net als mensen hun eigen persoonlijkheid hebben. Ik weet nu precies waar ik goed tot mijn recht kom.

Derde lastige vraag: Waar wil je staan over vijf jaar?

Dit is voor veel mensen een heel lastige vraag. Vaak kijken mensen niet zoveel verder in de tijd. Maar wees erop voorbereid dat een werkgever hieraan af kan leiden in hoeverre je zelfsturing hebt ontwikkeld.Laat de werkgever weten dat je een stabiele factor zult zijn. Laat weten dat je de intentie hebt langer te blijven. Houd je aspiraties om het bedrijf over te nemen, voor jezelf te beginnen, op je 40ste met pensioen gaan, trouwen en vijf kinderen krijgen, voor jezelf.

Voorbeeldantwoord:
Ik wil graag een baan in de kinderopvang bij een in aanvang kleiner bedrijf. Het liefst wil ik werken voor een jonge organisatie, zoals deze, zodat ik van onderaf alles kan ervaren en kan profiteren van de kansen die een groeiend bedrijf biedt.

Vierde lastige vraag: Noem eens een of meerdere slechte eigenschappen van jezelf?

Beantwoord deze aloude vraag niet letterlijk. De werkgever is meestal niet zo geïnteresseerd in het feit dat je niet kan koken. Ook algemene antwoorden dat je heel precies bent of te hard werkt wil men meestal niet horen. Antwoord deze vraag door ontwikkel gebieden te benoemen. Geef aan wat je nog graag wilt leren en hoe je denkt dat dit bij deze werkgever kan gebeuren.

Voorbeeldantwoord:
In mijn vorige baan was er geen mogelijkheid om ervaring op te doen in het spreken in het openbaar. Ik zou echt heel graag een baan willen waarbij ik meer ervaring kan opdoen in het geven van presentaties.

Vijfde lastige vraag: Wat was de reden van je ontslag?

In tijden van economische en financiële neergang zal deze vraag meer gebruikelijk zijn. Het is een lastige vraag, vooral omdat de precieze reden voor ontslag niet altijd even helder is. Wees hier dan ook maar zo eerlijk mogelijk in.

Voorbeeldantwoord:
Zoals u weet is gaat het economisch op dit moment niet zo goed. De organisatie waar ik voor werkte kon dat heel goed merken. Ik werkte op een indirecte stafafdeling waarbij ik als gevolg van een reorganisatie mijn baan kwijtraakte. Dat is alles wat ik weet. Ik heb er overigens alle vertrouwen in dat het niets te maken had met de kwaliteit van mijn werk en wat ik allemaal heb bereikt, zoals …..

Zesde lastige vraag: Wie was je meest vervelende baas?

Zeg nooit, maar dan ook nooit iets vervelends over je ‘oude’ bazen. Een potentiële baas zal daaruit opmaken dat je mogelijk over hem ook zo zult praten.

Voorbeeldantwoord:
Ik heb niet echt een vervelende baas gehad, maar ik heb wel van de ene baas meer geleerd dan van de andere. Ik heb ook wel ervaren welke stijl van leidinggeven het best bij mij past.

Zevende lastige vraag: Hoe zou iemand anders jou beschrijven?

Vraag om deze vraag op een goede manier te kunnen beantwoorden eerst feedback bij je collega’s of leidinggevende. Zo kun je deze vraag eerlijk beantwoorden op basis van hun verhaal. Zorg dat je bijblijft met feedback zodat je deze vraag indien nodig altijd kunt beantwoorden. Het helpt je ook om je sterke en zwakke kanten in kaart te houden.

Voorbeeldantwoord:
Mijn oude collega’s zeiden altijd dat ze zo goed met mij konden samenwerken en dat ik beide benen stevig op de grond hield als er nieuwe ontwikkelingen waren. Als u dat wilt heb ik geschreven referenties bij me.

Achtste lastige vraag: Waarom zouden we jou moeten nemen?

Ga niet zitten wauwelen over uitdagingen en vooruitzichten. Praat in termen van voordelen voor de werkgever en wees specifiek over wat jij leuk vindt.

Voorbeeldantwoord:
Ik kan goed organiseren, en ik ben op zoek naar een functie waarin ik de ruimte krijg om te plannen en organiseren.

Negende lastige vraag: Hoe werk je in een team?

Geef hier eerlijk aan welke rol jij in een team vervult. Geef vervolgens een voorbeeld waaruit blijkt wat je bedoelt.

Voorbeeldantwoord:
Ik vervul in een team meestal de rol van de waarschuwer. Vorige week nog waren er een aantal deadlines die in het zicht kwamen en toen heb ik de betrokken collega’s geattendeerd dat de aanvraag voor subsidie deze week nog de deur uit moest omdat we anders te laat zouden zijn.

Tiende lastige vraag: Met wat voor soort mensen kun je slecht samenwerken?

Bied ook hier weerstand tegen de verleiding om kritiek op anderen te geven. Ga niet klagen over je collega die altijd anderen probeert te koeioneren, of die andere collega die altijd klaagt over werkdruk.

Voorbeeldantwoord:
Ik kan over het algemeen met de meeste mensen wel goed samenwerken. Maar als ik een lastig type moet kiezen, dan zijn het mensen die hun deel van het werk niet doen en zich niet druk maken over de kwaliteit van hun werk.

Toe aan een volgende stap in  je loopbaan?


Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk  niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? Loop je vast? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom loopbaancoaching een goede optie voor je is. Meld je daarom vandaag nog aan voor Loopbaancoaching!

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen