Een outplacementtraject bestaat uit meerdere fasen, die soms ook een beetje door elkaar kunnen lopen. Geen enkel outplacementtraject is daarom ook gelijk. De meeste mensen zijn nogal aangeslagen als ze in een outplacementtraject terecht zijn gekomen. Het is ook nogal wat als je je baan tegen je zin in kwijt raakt. Vaak ben je bang voor wat komen gaat en heb je daarnaast meestal een nogal stressvolle periode achter de rug. Globaal gezien bestaat het outplacementtraject uit vijf fasen. Vijf fasen die soms ook door elkaar kunnen lopen.
Fase 1 Stress, persoonlijke achtergronden en zelfvertrouwen
Fase 2 Onderzoek vaardigheden, kwaliteiten en wensen
Fase 3 Verkennen van de arbeidsmarkt en realiteitstoets
Fase 4 Benadering van de arbeidsmarkt
Fase 5 Begeleiding na plaatsing
Iedere fase beslaat een aantal stappen. Welke stappen dat zijn kun je hieronder zien.
Fase 1 in een outplacementtraject:
Stress, persoonlijke achtergronden, zelfvertrouwen
- Onderzoek naar stressfactoren
- Recent verleden
- Persoonlijke achtergrond
- Zelfvertrouwen
- Keuzes maken/omgaan met verandering
In de eerste fase kijken we vooral terug naar wat was. Wat heeft de afgelopen periode met je gedaan? En vooral: Wat kan deze periode je ook brengen? Wat is er voor nodig om van de dreiging een kans te maken? Je zelfvertrouwen heeft vaak een knauw gekregen en aangezien je dat niet echt helpt als je gaat solliciteren, gaan we daarmee aan de slag. We kijken naar de situatie waar je vandaan komt, wat je persoonlijke achtergrond is en waarom er is wat er is in je leven. En dan komt het moment waarop je keuzes moet maken. Keuze in welke betekenis je deze gebeurtenis wilt geven in je leven. Blijf je op de achterbank van je levensbus zitten of ga je naar voren en achter het stuur zitten? Uiteindelijk ervaren de meeste van mijn klanten hun outplacementtraject als een zeer waardevolle periode/gebeurtenis in hun leven. Ze zijn er sterker van geworden en hebben emotionele spieren gekweekt. Bovendien zijn ze dichter bij zichzelf en bij wat voor hen belangrijk is gekomen.
Fase 2 in een outplacementtraject
Onderzoek vaardigheden, kwaliteiten en wensen
- Arbeidsverleden, opstellen basis C.V.
- Persoonskenmerken
- Werkterreinen
- Werkkwaliteiten
- Persoonlijke prestaties en minder gelukkige gebeurtenissen
- Normen, waarden, rollen en drijfveren
- In kaart brengen van de minder plezierige kanten van een baan
- Kwaliteiten en vervormingen
- Carrière typecasting en het beeld van anderen
- Voorlopige profielschets
De tweede fase die deels samenvalt met de eerste is vooral een onderzoeksfase. Je gaat aan de hand van een geleid zelfonderzoek na waar jouw talenten liggen. Waar je blij van wordt. Wie ben je, wat kun je en wat wil je? Je gaat zelf aan de slag met de onderbouwing daarvan. En je mag van mij verwachten dat ik je verg en uitdaag op wat je over jezelf zegt en denkt. Uiteraard in positieve zin. Want vaak denk je als je in een outplacementtraject terecht bent gekomen wat minder rooskleurig over jezelf. Ik laat je ontdekken waar jouw talenten liggen en wat je hebt te accepteren van jezelf als die dingen die er nou eenmaal ook bij jou horen. Ook al vind je ze misschien niet altijd leuk. Maar al met al bouwen we waar nodig je zelfbeeld en zelfvertrouwen opnieuw op. Zodat je weet wat je waard bent en van daaruit weer een goede uitgangspositie hebt op de arbeidsmarkt. Het geleide zelfonderzoek leidt tot een aantal ingrediënten die terug moeten komen in je nieuwe werk. Het is als het ware een de blauwdruk van de ingrediënten jouw ideale baan. Meestal is het niet specifiek één baan die daaruit rolt, maar meerdere mogelijkheden die bij die ingrediënten passen. Heb je deze kenmerken eenmaal duidelijk, dan kun je ook makkelijk checken of een eventuele vacature bij je past. Je weet dan ook aan de hand daarvan precies of je de juiste persoon op de juiste plaats bent. En als daar een ja op volgt, dan heb je ook genoeg in huis om jezelf op een goede manier neer te zetten in een selectiegesprek.
Fase 3 in een outplacementtraject
Verkennen van de arbeidsmarkt/realiteitstoets
- Werkgebieden analyse
- Werkaspecten
- Keuze oefening en scenario's in kaart brengen
- Netwerken
- Zelfstandig werken en flexwerk (detachering, interim, uitzending)
- Opstellen criteria van de meest haalbare baan
Als we meer helderheid hebben over welke kant het op gaat, dan wordt het tijd om te kijken waar je dat precies zou willen doen. Welke organisaties wordt jij blij van? En welke dingen precies vind je leuk om te doen? Hoe zou je ideale baas eruit moeten zien? Tel dat bij de eerdere ingrediënten op en je kunt gericht gaan zoeken. Maar eerst kijken we welke scenario's er zijn. Natuurlijk gaan we voor je ideale plaatje! Maar het helpt veel mensen om ook hun worst case scenario in kaart te brengen. Want als je weet dat je met je worst scenario leven kunt, dan ben je ook vrij om te gaan voor je ideale plaatje. Je hoeft je dan niet meer door je angst voor wat er in het ergste geval zou kunnen gaan gebeuren te laten leiden. Dat geeft innerlijke rust, waardoor je meer energie overhoudt voor wat je echt wilt. En dan... Ja dan komt het aan op het scoren van die baan. Of je nu jong of al wat ouder bent, je netwerk is een belangrijke schakel in het vinden van werk. Het is daarom belangrijk dat jouw netwerk in kaart wordt gebracht. Uiteraard mag je ook van mijn netwerk gebruik maken :-)
Fase 4 in een outplacementtraject
Benadering van de arbeidsmarkt
- Plan van aanpak
- Sollicitatiebrief
- Aanpassen C.V. bij specifieke vacatures
- Communicatie- en presentatietraining
- Ondersteuning relatiebeheer
- Sollicitatietraining m.b.v. video
- Voorbereiding psychologisch onderzoek en assessment
In de vierde fase stel je aan de hand van een format een plan van aanpak op. Je brengt in kaart welke stappen je in welke volgorde gaat zetten om je doel te bereiken. We stellen samen de eerste sollicitatiebrieven op, voor zover dat niet al eerder in het proces heeft plaatsgevonden. We optimaliseren je CV voor zover dat nodig is. Indien van toepassing passen we je CV aan, aan de specifieke functies en vacatures. Daarnaast maken we een resumé, een uitgebreider variant van je CV, zodat je die kunt achterlaten of mailen bij netwerkgesprekken. We bereiden de gesprekken voor aan de hand van tien door jou uitgeschreven succesverhalen. Verder nemen we je vertrekverhaal door en bereiden we de meest gestelde vragen in een sollicitatiegesprek voor. Als je dat wilt, nemen we de gesprekken op, zodat je zelf terug kunt zien hoe je overkomt. Hoewel het misschien confronterend is, is het erg leerzaam! Indien het tot de procedure hoort, bereiden we ook een eventueel psychologisch onderzoek voor.
Fase 5 in een outplacementtraject
Begeleiding na plaatsing
- Advies over arbeidsvoorwaarden
- Coaching on the job
- Evaluatie outplacementtraject
Ja en dan... Dan heb je die nieuwe baan. Ben je weer helemaal blij! En omdat jij echt je juiste persoon op de juiste plek bent, is het belangrijk dat je jezelf wel voor de juiste waarde verkoopt of verhuurt. Arbeidsvoorwaarden zijn lang niet altijd standaard en er kan veel geregeld worden als een werkgever je eenmaal aan wil nemen. Om te voorkomen dat je als het in het begin om wat voor reden dan ook toch weer spannend wordt, duurt de begeleiding van een volledig outplacementtraject tot na de proeftijd in je nieuwe baan. De begeleiding is dus van a tot z. Tot jij weer helemaal op je plek in een andere organisatie zit. Als een 'nieuw en ander' mens. Als jezelf. Als de juiste persoon op de juiste plek.
Outplacement nodig?
Ben je je baan kwijt of dreig je je baan kwijt te raken? Je bent van harte welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te kijken of we voor dit intensieve traject een klik met elkaar voelen en of we daarin wat voor elkaar betekenen kunnen. Meer weten over Outplacement?
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?