Outplacement

Ontslag, en dan...

Ontdek hoe het kwijtraken van je baan misschien wel een van de beste dingen wordt die je kan overkomen in je leven. Vastlopen in je werk is vaak stressvol en confronterend. Het leven laat je weten dat je niet meer op de juiste plek zit. Je energie lekt weg en je wordt moe, gefrustreerd en soms ook onzeker. Maar misschien vond jij wel dat je op je plek zat en was het je werkgever die daar anders over dacht. En dat doet pijn!


Gedwongen ontslag brengt voor de meeste mensen enorm veel stress met zich mee. Het is een ingrijpende gebeurtenis. Je zelfvertrouwen, eigenwaarde en energieniveau krijgen er een behoorlijke opdonder van. Daarom is het ook essentieel om de tegenslag zo snel mogelijk in een kans om te zetten. Want als je weer mogelijkheden ziet en een doel in je leven hebt, ziet alles er gewoon veel beter uit. Dat is wat outplacement je ook kan brengen. 

Dit zeggen anderen:

Dit is het beste wat me ooit is overkomen.

Dit is het beste wat me ooit is overkomen. Ik ben nu naakter dan naakt en ik ben de laatjes aan het vullen. Wat ben ik hier blij mee.

Jellie Djurrema:
Zo kan ik positief in het leven staan.

Nelly heeft mij dichter bij mezelf gebracht, het nut doen inzien dat het goed voor mezelf zorgen een vereiste is. Ik ben belangrijk! Zij heeft mij leren ontdekken wat bij mij past, bewust gemaakt waar ik blij van word, wat me raakt en daarmee te verbinden. 

Tineke de Vries:
Het was meer dan de moeite waard!

Nelly heeft mij  door een moeilijke periode geloodst waarin ik mijn bakens moest verzetten. Onze gesprekken lieten me vaak in verwarring achter en dan vroeg ik me af of dit wel goed voor me was. Maar nu ik terugkijk concludeer ik dat deze periode heel waardevol is geweest. Nelly combineert een confronterende aanpak met een warmte en toegankelijkheid die bij mij heilzaam heeft gewerkt.

Betty Schotanus:

Geef me werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken

Gedwongen baanverlies 

maakt dat je:

  1. Eerst vaak geen nieuw perspectief ziet
  2. Basisveiligheid onder druk komt te staan
  3. Je aan de kant gezet en afgedankt kunt gaan voelen
  4. Aan jezelf begint te twijfelen. Kan ik het (nog) wel?
  5. Ben ik wel goed genoeg? Ben ik niet te oud? 
  6. Soms  wel weet wat je wilt, maar het lukt je niet om het te bereiken.
  7. Als gevolg van de stress fysieke klachten kunt krijgen

 

Maar dat hoeft niet zo te zijn. Het kan anders!

Stel je voor dat:

  • Je wordt gezien en gewaardeerd in je werk
  • Je elke dag met energie thuis komt uit je werk
  • Je werk je passie is en in één lijn met je levensdoel
  • Je weer blaakt van zelfvertrouwen
  • Je moeiteloos een goed inkomen hebt met werk dat je niet als werk ervaart
  • Je jezelf waardeert en respecteert om wie je bent
  • Het leven je weer toelacht en jij met de stroom meebeweegt

Hoe kun je dat bereiken?

1. Accepteren dat er is wat er is

Om dat te kunnen bereiken zul je om te beginnen moeten accepteren dat er is wat er is.
Wat gebeurd is, is niet meer terug te draaien.
Je zult de gedachte los moeten leren laten dat jouw situatie anders zou moeten zijn dan hij is.
Dat wil niet zeggen dat je er niets aan kunt en moet doen om het beter te maken.
Maar wel dat je er vanuit zult moeten gaan dat je het verleden nu eenmaal niet kunt veranderen.
 

2. Op zoek gaan naar de winst in het verlies

De pijn, het verdriet en de spanning gaan voelen, doorleven en de manier waarop je naar de situatie kijkt veranderen. Leren kijken vanuit het perspectief van wat de situatie je ook oplevert. Want ja, hoe moeilijk nu misschien nog, dit proces kan je ontzettend veel opleveren. Voor de meeste mensen is het de weg terug naar wie ze in essentie zijn. Niet meer de aangepaste en al jong geconditioneerde versie van jezelf leven. Maar echt vanuit verbinding met wie jij bent en wie jij kiest te zijn in dit leven. Ontkennen dat de situatie zeer doet, levert op de lange termijn alleen maar meer pijn, verdriet en stress op. Het kost je veel energie en spanning om je gevoel te ontkennen. Energie die je niet meer in andere dingen kunt steken.
 

3. Je levensmissie ontdekken

Wat ook nodig is, is ontdekken wat jouw levensmissie is. En hoe je je verlangen kunt gaan leven. Waar krijg jij energie van? Waar kom je je bed voor uit? Wanneer ben jij in je element? Wat zijn jouw kwaliteiten en vaardigheden? Waarvan zeggen anderen dat jij er goed in bent?
 

4. Jezelf als een ijzersterk merk in de markt zetten

En dan jezelf als een sterk merk in de markt zetten. Als waardevolle speler op de arbeidsmarkt krijg je moeiteloos die baan die jou op het lijf geschreven is. Of je trekt moeiteloos de klanten aan die kiezen voor jouw product. Op een bepaalde manier is dat heel dubbel. Want je kunt niet meer de ander (je werkgever) de schuld blijven geven van wat er is gebeurd. Maar het mooie eraan is ook dat jij zelf aan het stuur gaat zitten, zodat je jezelf niet langer afhankelijk van anderen maakt. En daar heb je uiteindelijk alleen jezelf bij nodig. En misschien een klein beetje hulp...

Hoe werkt een outplacement traject? 

In een oriënterend kennismakingsgesprek voelen we eerst of we ons goed voelen bij elkaar. 

Want dat is een belangrijke voorwaarde voor het slagen van een outplacementtraject.
We trekken nauw met elkaar op en dan is het belangrijk dat er wederzijds vertrouwen is.
Samen gaan we op zoek naar waar je staat in het proces van baanverlies.
Heb je al geaccepteerd dat dat de realiteit is en weet je al wat je wilt,
dan kunnen we direct aan de slag met het vinden van de door jou gewenste baan of het opzetten van je eigen bedrijf.
Doen leidt in de praktijk tot het beste en snelste resultaat.
Gewoon beginnen en aan de slag… En van daaruit kijken we naar wat er beter kan. 


Ik laat je ontdekken hoe je:

✓ Telefonisch informatie inwinnen

✓ Hoe je een ijzersterke brief
 schrijft

✓ Passende vacatures kunt vinden

✓ Kunt aansluiten bij wat recruiters zoeken

✓ Een sterk CV of resumé maakt


✓ Overkomt op anderen

✓ In de communicatie bij anderen kunt aansluiten

✓ Een gesprek in de door jouw gewenste richting kunt sturen

✓ Jezelf effectief online presenteert


✓ Social media in je voordeel kunt gebruiken

✓ Je kunt laten vinden door recruiters

✓ Gesprekken voor kunt bereiden aan de hand van je succesverhalen

✓ Jezelf overtuigend neer kunt zetten in sollicitatiegesprekken


These slides will be slide-able on the live version of your page!
Linda Hollander:

"Toen ik voor het eerst bij Nelly kwam voor een outplacementtraject zat ik mentaal volledig aan de grond. Ik was nergens goed in. Ik kon niks. Ik maakte alleen maar fouten. Ik was verschrikkelijk boos, teleurgesteld, verdrietig en afgewezen. Niet alleen had ik het gevoel de trein te hebben gemist, ik was zelfs zo verdwaald dat ik me niet eens meer kon herinneren waar het station was. Het enige wat me nog restte was een carrière als pakjesvuller in de koekjesfabriek (mijn droombaan als kind naast piloot en Hollywoodactrice). 

Ms. Nameless
Add Your Stars
Het eerste gesprek met Nelly kan ik me nog steeds herinneren.

Mijn man ook, want nog nooit kwam ik zo hard jankend thuis (zelfs niet toen ik mijn ontslag kreeg). De tweede keer fietste ik opgelucht naar huis, er was een last van mijn schouders gevallen. Vanaf daar ging het snel. Ik kon best wat. Sterker nog: samen ontdekten we waar ik pas echt goed in ben. En waar ik nog een hoop te leren had. Ik volgde de training Liever Assertiever en die drie dagen hebben mijn hele kijk op het leven veranderd. Omdat het zo druk in mijn hoofd bleef volgde de Mindfullness training. Zweverig, saai en slaapverwekkend. Althans, dat dacht ik. Nooit verwacht dat ik vrijwel elke avond met de koptelefoon op in bed naar een geleide meditatie zou luisteren.

Ms. Nameless
Add Your Stars
Inmiddels zijn we negen maanden verder.

 Terwijl ik dit schrijf denk ik: het voelt inderdaad als een wedergeboorte. Niet alleen heeft Nelly me geleerd hoe ik weer bij het station kon komen door hulp te vragen én te accepteren, door actie te ondernemen en een doel voor ogen te hebben; ook heeft ze me geleerd hoe ik het spoorwegboekje kon gebruiken om de beste trein te kiezen.

Ms. Nameless
Add Your Stars
Toen mijn trein aankwam was ik er klaar voor. 

Alle verzamelde bagage zat in mijn koffer (een Louis Vuitton met Hello Kitty print). Ik stapte in en ging op reis. Gelukkig is Nelly altijd bereikbaar voor me. Hoe had ik haar anders moeten laten weten dat ik niet in een boemeltje zat maar in de TGV?


Nelly heeft mijn leven veranderd. Dat klinkt misschien als een Tell Sell reclame, maar ik weet zeker dat je het met me eens zou zijn als ik er aan gedacht had om voor-en-na foto's te maken."  

Ms. Nameless
Add Your Stars

Outplacement traject

Maatwerk

Omdat zich bij gedwongen baanverlies zo veel verschillende situaties voor kunnen doen, is een outplacement traject altijd een individueel en maatwerktraject. Bij een outplacement traject is de intensiteit van de gesprekken in het begin hoog (wekelijks) en naarmate je weer een doel hebt en gericht kunt gaan schieten neemt de frequentie als vanzelf af, omdat je weer weet wat je te doen hebt en daar ook de energie weer voor hebt en je weer beter in je vel zit.


Blended learning

Bij outplacement is sprake van blended learning, oftewel het traject wordt ondersteund door digitale cursussen en ander digitaal materiaal (als je dat wilt), voor b.v. zelfvertrouwen of innerlijke rust, etc.


De investering voor een outplacementtraject ligt gemiddeld tussen de € 3.000,00 voor een deeltraject en de € 7.000,00 voor een volledig traject en zijn exclusief BTW. De begeleiding bij een volledig traject is (tenzij anders afgesproken) ongelimiteerd in tijd en intensiteit en vindt minimaal plaats tot en met de proeftijd in de nieuwe baan. De begeleiding krijgt dan, indien gewenst het karakter van coaching.


Een van de beste dingen

Achteraf ervaren mensen hun outplacementtraject vaak als een van de beste dingen die hen is overkomen. De ervaring brengt ze dichter bij zichzelf en bij wie ze willen zijn.

Samen op zoek naar talenten, verlangens en mogelijkheden

Maar misschien weet je nog niet precies wat je wilt en misschien ben je ook gewoon nog boos omdat je op zo een vervelende manier aan de kant bent gezet en is je energieniveau laag. Dan zal er eerst aandacht zijn voor de pijn die de situatie je heeft gegeven. We gaan dan eerst aan de slag met het verwerken daarvan. En vervolgens samen op zoek naar jouw kwaliteiten, talenten, verlangens en mogelijkheden, zodat je weer perspectief krijgt en je weer een zinvolle toekomst voor je ziet. 

Nelly de jong

Waarom naar mij luisteren? 

Wie is Nelly?

Mijn leven is tot nu toe aardig turbulent verlopen. Anders gezegd: Ik heb het nodige meegemaakt. Zowel in mijn privé omstandigheden, als in mijn carrière. Ik heb lang niet geweten 'wat ik worden wilde'.... En heb nogal wat verschillende dingen gedaan: Baliewerk, Buschauffeur, Planner, Hoofd Bedrijfsbureau, P en O adviseur en Hoofd P en O, voordat ik de switch maakte naar Coach en Trainer. Die laatste banen zijn wel richting-gevers geweest. Ik ontdekte dat ik mensen en wat hen ‘bezield’ geweldig mooi vond om me mee bezig te houden. Misschien wel omdat ik zelf ook jarenlang heb geploeterd om die bezieling, de rust, geduld en ontspanning in mijn werk, leven en gezondheid te brengen. Gelukkig veranderde dat allemaal toen ik aan de slag ging met het coachen en trainen van mensen van destijds voornamelijk vrouwen. Het grote verschil was dat ik me nu ging verdiepen in wat nodig was om evenwichtig in het leven te staan. Alles wat ik mijn klanten leerde en nog leer, paste ik zelf toe en dat bleek te werken.


In de afgelopen jaren heb ik veel mensen via mijn coaching, loopbaanbegeleiding, outplacement en training begeleid. Vele honderden mensen hebben hun levensdoel gevonden, rust in hun bestaan gecreëerd, geleerd om ruimte voor zichzelf in te nemen, beter te communiceren over voor hen belangrijke dingen en geleerd beter voor zichzelf te zorgen. Na afloop van hun traject voelen mensen zich ook meer ontspannen en ze ze zich bewust geworden van de keuze in hun bestaan. Ze zitten achter het stuur van hun levensbus en bepalen zelf weer waar de bus heen gaat.

Hoe ziet outplacement er in de praktijk uit?

Vrouw die een gewicht omhoog tilt

Fase 1 Stress, persoonlijke achtergronden, zelfvertrouwen

In de eerste fase van outplacement onderzoeken we vooral wie jij bent. En hoe je geworden bent wie je bent. Wat is je blauwdruk om het zo maar te zeggen. We zijn allemaal op een bepaalde manier geconditioneerd en dragen daarin de kenmerken en ook de voordelen en de nadelen van elke blauwdruk in ons mee. Hoe meer en hoe beter je jezelf bewust bent van wie je bent en wat voor jou belangrijke gebeurtenissen in je leven zijn, des te beter kun je de regie nemen in je leven en je loopbaan. Een ander aspect waar in deze eerste fase veel aandacht voor is is hoe je zelf in de situatie staat. Vaak brengt het verlies van je werk een stuk onzekerheid met zich mee. Vaak ook negatieve emoties richting de werkgever of gebeurtenissen die aan het ontslag vooraf zijn gegaan. Hoewel dat niet voor iedereen geldt ervaren veel mensen de aanleiding voor het outplacementtraject vaak niet als positief. Het is belangrijk hier aandacht aan te besteden en ruimte te bieden voor de verwerking van de bijbehorende emoties. Daarnaast gaan we ook na wat de winst van het verlies is in deze situatie. Hoewel dat zolang je in de onzekerheid zit vaak lastig is om op die manier naar te kijken planten we wel vast wat zaadjes die in de loop van het traject af en toe water krijgen. En de tijd gaat laten zien welke zaadjes gaan groeien en welke niet.  


Zaken waar we in ieder geval naar kijken zijn:

✓ Wat zijn stressfactoren voor jou?
✓ Hoe zie je recente werkverleden eruit?
✓ Wat is je persoonlijke achtergrond. Uit wat voor gezin kom je?
✓ Zijn er specifieke impactvolle gebeurtenissen die je in de weg zitten?
✓ Hoe staat het met je zelfvertrouwen en je zelfwaardering?
✓ Kun je gemakkelijk keuzes maken?
✓ Hoe ga je om met veranderingen?

Fase 2 Onderzoek vaardigheden, kwaliteiten en wensen

De tweede fase van outplacement gaat vooral dieper in op je zakelijke verleden. Wat is je werkervaring? Waar liggen je kwaliteiten? Waar ben je trots op? Wat zijn kenmerken waar je nieuwe werk aan moet voldoen? Onder welke omstandigheden wil je werken? Zijn er branches waar je juist wel of niet wilt werken? In welke rol voel je je het best? Deze fase richt zich met name op je werkachtergrond, maar juist ook op wat je in de toekomst in je werk wilt ervaren. Daarnaast wordt er ook gekeken naar wat voor jou belangrijke waarden en normen zijn. Ook ga je een historisch overzicht maken van je familie en andere belangrijke mensen, hun beroep en hun uitgangspunten over werk. Dit om je eigen arbeidswaarden en normen te onderscheiden in aangeleerde en zelf verworven inzichten.

Waar we in deze fase verder naar kijken:

✓ Wat is je arbeidsverleden?
✓ Welke persoonskenmerken zijn op jou van toepassing?
✓ Welke werkterreinen ben je goed in en waar heb je ervaring mee?
✓ Welke werkkwaliteiten neem je mee?
✓ Wat zijn jouw persoonlijke prestaties en minder gelukkige gebeurtenissen en wat heb je daarvan geleerd?
✓ Wat zijn je normen, waarden, rollen en drijfveren?
✓ In kaart brengen van de plezierige en minder plezierige kanten van een baan
✓ Hoe je kwaliteiten onder stress kunnen vervormen tot je valkuil en wat de les daarin is?
✓ Welk beeld heb je van je carrière en wat is het beeld van anderen?
✓ Opstellen van een voorlopige profielschets
✓ Opstellen basis C.V.

Fase 3 Verkennen van de arbeidsmarkt/realiteitstoets

Er ligt nu een eerste beeld van welke kant het met je werk naar toe zou kunnen gaan. Dat beeld gaan we in de derde fase verfijnen. Verder inkleuren en specifieker maken. En kijken of wat we nu hebben consistent is. Wijzen alle pijlen naar hetzelfde doel? Hiertoe kijken we nog naar een aantal meer specifieke aandachtsgebieden waarna er een keuze volgt ten aanzien van de gewenste meest passende richting van jouw levensdoel. Waar we mee aan de slag gaan in deze fase:

✓ Wat zijn werkgebieden waar binnen je jezelf ziet werken?
✓ Welke werkaspecten binnen je werk zijn belangrijk voor je?
✓ Keuzeoefening en het in kaart brengen van diverse mogeijke scenario's en hun consequenties
✓ De rol en functie van netwerken en hoe je met behulp van netwerken je doel kunt bereiken
✓ Onderzoeken in welke vorm je wilt werken bv. zelfstandig werken, flexwerk,detachering, interim, uitzending of eigen bedrijf

Hebben we alle stappen doorlopen dan ga je voor jezelf een plan opstellen met daarin de criteria van de meest en best haalbare baan of andere vorm van werk

Evaluatie fase 3 en rapportage aan de opdrachtgever (indien relevant)

Fase 4 Benadering van de arbeidsmarkt

De vierde fase is vooral een doe-fase. Je stelt een plan van aanpak op om je doel te bereiken. We kijken naar wat voor jou de ingredienten zijn voor een goede sollicitatie. Hetzij per brief, hetzij via online media, hetzij via netwerkgesprekken. Wat het beste bij jou en jouw situatie past. Je ontdekt hoe je je basis CV kunt aanpassen op de specifieke criteria bij een vacature. Allerlei elementen die relevant en belangrijk zijn bij het vinden van werk zijn in deze vierde fase relevant. Dat kan gaan om hoe je een gesprek voert, hoe je netwerkgesprekken voert, of als er tijdens een procedure sprake is van een eventuele test hoe je je daar het beste op kunt voorbereiden.

Aandachtspunten zijn:

✓ Plan van aanpak
✓ Succesverhalen
✓ Veelgestelde vragen in een sollicitatiegesprek
✓ Sollicitatiebrief
✓ Aanpassen C.V. bij specifieke vacatures
✓ Communicatie- en presentatietraining
✓ Ondersteuning relatiebeheer
✓ Sollicitatietraining (indien gewenst) m.b.v. video
✓ Voorbereiding psychologisch onderzoek en assessment

Evaluatie fase 4 en rapportage aan opdrachtgever (indien relevant)

Vrouw die haar duim opsteekt naar zichzelf

Fase 5 Begeleiding na plaatsing

De vijfde en laatste fase is de afrondende fase binnen 

✓ Advies over arbeidsvoorwaarden
✓ Coaching on the job
✓ Evaluatie Loopbaanbegeleidingstraject

Outplacement traject

Maatwerk

Omdat zich bij gedwongen baanverlies zo veel verschillende situaties voor kunnen doen, is een outplacement traject altijd een individueel en maatwerktraject. Bij een outplacement traject is de intensiteit van de gesprekken in het begin hoog (wekelijks) en naarmate je weer een doel hebt en gericht kunt gaan schieten neemt de frequentie als vanzelf af, omdat je weer weet wat je te doen hebt en daar ook de energie weer voor hebt en je weer beter in je vel zit.


Blended learning

Bij outplacement is sprake van blended learning, oftewel het traject wordt ondersteund door digitale cursussen en ander digitaal materiaal (als je dat wilt), voor b.v. zelfvertrouwen of innerlijke rust, etc.


De investering voor een outplacementtraject ligt gemiddeld tussen de € 3.000,00 voor een deeltraject en de € 7.000,00 voor een volledig traject en zijn exclusief BTW. De begeleiding bij een volledig traject is (tenzij anders afgesproken) ongelimiteerd in tijd en intensiteit en vindt minimaal plaats tot en met de proeftijd in de nieuwe baan. De begeleiding krijgt dan, indien gewenst het karakter van coaching.


Een van de beste dingen

Achteraf ervaren mensen hun outplacementtraject vaak als een van de beste dingen die hen is overkomen. De ervaring brengt ze dichter bij zichzelf en bij wie ze willen zijn.