Wat is outplacement?

De vraag: Wat is outplacement? is een vraag die bij je voorbij komt op het moment dat je werkgever er meestal over begint. Vaak zul je geen duidelijk beeld ebben wat je boven het hoofd hangt als de term outplacement voor de eerste keer voorbij komt. Outplacement is een vorm van gespecialiseerde externe begeleiding naar ander werk, die je werkgever je aanbiedt als hij de intentie heeft je te ontslaan. Of als je alle twee tot de conclusie komt dat het voor jullie beiden beter is als de wegen zich scheiden.

Outplacement bij conflicten

Meestal gaat daar een nare periode aan vooraf. Outplacement wordt vaak ingezet als er sprake is van wat wel onverenigbaarheid van karakters wordt genoemd. Of eenvoudiger gezegd: Als je niet meer met je baas door een deur kunt. Of als er sprake is van een conflict met een collega en er zijn geen interne herplaatsings-mogelijkheden.

Outplacement bij reorganisaties of bezuinigingen

Maar ook bij reorganisaties of bezuinigingen kan outplacement worden ingezet. De kosten voor een outplacementtraject komen voor rekening van de werkgever.

Outplacement helpt je weer naar werk

De bedoeling van outplacement is je door middel van intensieve begeleiding te helpen om zo snel mogelijk weer ander passend werk te vinden. Of om je te helpen jouw eigen bedrijf, je eigen onderneming te starten.

Outplacement helpt bij de verwerking

Outplacement bied je hulp bij de verwerking van de meestal vervelende situatie waar je in terecht bent gekomen. Maar ook hulp bij het uitzoeken wat je vanuit deze situatie het liefst wilt gaan doen, zodat er uiteindelijk ook voor jou weer iets moois van komt.

Outplacement helpt bij sollicitatie

Outplacement bied je ook hulp bij het solliciteren. Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? En hoe maak je een onderscheidend cv? Hoe presenteer je jezelf op de diverse netwerksites? Hoe vind je vacatures? Enzovoorts.

Outplacement is een intensief traject

Outplacement is meestal een intensief en confronterend traject. Vastlopen in je werk is voor niemand fijn. En vaak spelen er door het vastlopen allerlei bewuste of onbewuste angsten een rol. Het is fijn dat je door middel van de outplacementbegeleiding iemand hebt bij wie je terecht kan voor hulp en begeleiding.

Outplacementbureaus zoeken GEEN baan

Overigens zoekt een outplacementbureau voor jou geen baan. Wat het wel doet is jou de weg wijzen die je kunt gaan en daar een lichtje op schijnen, maar jij zult hem zelf moeten lopen.  Ook sollicitatietraining is onderdeel van een outplacementtraject.

Outplacement is maatwerk

Hoe een outplacementtraject er precies uit ziet hangt voor een groot deel af van je persoonlijke situatie. Iemand die er al vrede mee heeft dat ze wordt ontslagen heeft minder hulp nodig bij het verwerken dan iemand die nog erg boos is op zijn werkgever over het ontslag. Daarom is er op de vraag: Wat is outplacement niet een eenduidig antwoord dat voor alle situaties geldt. Outplacement is maatwerk en in iedere situatie anders.

Outplacement brengt je dichter bij jezelf

Outplacement vindt vaak plaats in een crisisperiode in je leven. Dat is meestal op het moment zelf nooit zo plezierig. Maar veel van de mensen die ik daarin heb begeleid kijken achteraf op hun outplacementtraject terug als een zeer waardevolle periode. Je leert jezelf er veel beter door kennen en gaat meer uit van hoe jij wilt dat jou leven er uit komt te zien. Dat is best confronterend en soms pittig, maar brengt je ook dichter bij jezelf.

Fasen in een outplacementtraject

Wat de fasen kunnen zijn in een outplacementtraject kun je lezen in het artikel Fasen in een outplacementtraject.

Sta je op het punt je werk kwijt te raken?

Ontdek hoe het kwijtraken van je baan misschien wel een van de beste dingen wordt die je kan overkomen in je leven. Vastlopen in je werk is vaak stressvol en confronterend. Het leven laat je weten dat je niet meer op de juiste plek zit. Je energie lekt weg en je wordt moe, gefrustreerd en soms ook onzeker. Maar misschien vond jij wel dat je op je plek zat en was het je werkgever die daar anders over dacht. En dat doet pijn! Kijk hier wat mijn outplacement inhoudt en wat het je kan brengen.

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen