Ontspanningsoefening

De fysieke vertaling van stress kun je direct waarnemen in je lichaam op het moment dat je jezelf toestaat stil te worden en letterlijk stil te staan bij wat je in je lijf ervaart. Op het moment dat je je gespannen voelt verstrakken er allerlei spieren in je systeem. Meestal ben je je dat niet zo direct bewust. En doordat je je dat niet zo bewust bent, kun je er ook niks aan veranderen. Je hebt je bewustzijn nodig om iets wat niet voor je werkt te veranderen.

Bewust van stress

Een eerste stap in een minder stressvol bestaan is dan ook je bewust worden van die fysieke vertaling van stress. Misschien kun je nog niet helemaal volgen wat ik nu zeg, maar als je mee doet met de volgende instructies, dan ben ik er vrij zeker van dat je daarna precies snapt wat ik bedoel. Doe je mee?

Ontspanningsoefening 

  • Ga gemakkelijk zitten. Zet je voeten even plat op de grond en voel hoe je billen op de stoel of bank zitten.
  • Ontspan je tong.
  • Maak je tong zacht, laat hem zo ontspannen mogelijk worden.
  • Voel hoe je tong los in je mond ligt en word je gewaar wat het ontspannen van je tong met je doet.
  • Als je je tong ontspant ontspant er van alles mee.
  • Voel maar hoe met de ontspanning van je tong je keel, je middenrif en je bekkenbodem mee ontspant.
  • Trek vervolgens je mondhoeken omhoog in een glimlach.
  • En ervaar wat het omhoogtrekken van je mondhoeken doet met hoe je je voelt.
  • Ervaar de ontspanning die het in je lichaam brengt.
  • Voel maar hoe je hele lichaam zich ontspant als je je mondhoeken omhoog brengt.

Soms zit het tegen

Soms zijn er periodes in je leven dat het lijkt alsof er niks meer te lachen valt. Je lichaam verstrakt dan en die verstrakking en de stress zorgen ervoor dat je datgene wat je niet dient vasthoudt. Bij je houdt. Regelmatig tijd nemen om je spieren te laten ontspannen en je mondhoeken omhoog brengen helpt om ervoor te zorgen dat je de opgebouwde spanning ook weer los kunt laten.

Auditief

Zelf vind ik het niet altijd gemakkelijk om oefeningen vanaf papier te doen. Ik ben auditief ingesteld, wat betekent dat ik makkelijker dingen opneem als ik ze hoor. Daarom werkte het voor mij beter om dergelijke oefeningen geleid via geluidsbestanden te doen. Ik heb er veel aan gehad toen ik inmiddels al zo’n kleine twintig jaar geleden voor het eerst mee in aanraking kwam. Ik moest net als ieder ander door een periode van gewenning, maar zou nu niet meer zonder de oefeningen willen/kunnen.

Thuis zijn bij mezelf

Ze helpen mij om in periodes van stress en spanning door te kunnen blijven functioneren. Om bij mezelf te komen waar mijn hoofd vol drukke onrustige gedachten is, om alle stress en spanning los te laten. Om goed en gemakkelijk in slaap te komen en om meer uitgerust wakker te worden. Om in plaats van mijn moeheid, stress en spanning weg te gaan eten even een klein half uurtje tijd voor mezelf te nemen, zodat ik er daarna weer tegenaan kan.

Geleide meditaties

Misschien vind jij het net als ik lastig om zo van papier dit soort oefeningen te doen. Als dat zo is, dan help ik je graag te ontspannen en los te laten met behulp van mijn pakket unieke begeleide meditaties mp-3’s. Als dat iets voor jou is, dan ontvang je na je bestelling de links van de downloads in je mailbox. Als je daarop klikt kun je er direct naar luisteren op je computer, telefoon of pad of pod. Of je brandt de bestanden op een schijfje en kunt ze daarna afluisteren op een voor mp-3 bestanden geschikt afspeel apparaat.  

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen