Met plezier je stress weg!

De beste manier om je stress blijvend kwijt te raken is met gebruikmaking van technieken die je leuk vindt en die bij je passen. Het is net als met blijvend slank zijn. Afvallen lukt de meeste mensen nog wel, maar blijvend slank zijn is een ander verhaal. Een keertje uit de stress raken lukt ook nog wel, maar blijvend energie steken in een yin yang levensstijl is voor de meeste mensen een stuk lastiger.

Er zijn talloze manieren om je stress te lijf te gaan, maar hoe leuker je de ontspanningsvormen vindt des te groter de kans dat je ze een structurele plek in je leven wilt geven. Ik wil een paar plezierige mogelijkheden om je stress te lijf te gaan, met je delen.

Spelletjes doen

Met zijn allen een spelletje doen, met je vrienden of kinderen kan heerlijk ontspannend zijn. Wij kregen vroeger thuis de spelletjes met de paplepel ingegoten. En ondanks dat daar vroeger wel eens weerstand op zat als mijn vader weer eens met het mes op tafel speelde, sluiten mijn man en ik zeker een keer of drie per week de dag af met een gezamenlijk spelletje (meestal monopoly cards). Maar ook bordspellen of rummycup of 30 seconds zijn leuk om met elkaar ruimte te geven aan je innerlijke kind. Ruimte geven aan je innerlijke kind helpt je ook om gedurende de dag wat meer speelsheid in je houding te brengen. Met als gevolg dat de stress verdwijnt.

Ontspannende boeken

Als je een spannend of juist een heerlijk romantisch boek leest, dan kunnen je hersenen niet in de dagelijkse spanning blijven zitten. Als het verhaal je pakt, dan kun je er helemaal in opgaan. Een betere afleiding is er vrijwel niet. Voordeel van lezen is ook dat je je boek ook zo weer aan de kant kunt leggen en er ook zo weer meer verder kunt gaan.

Lachen

Lachen is echt een geweldige manier om je spanning te doorbreken. Dat het ook super voor je gezondheid is, blijkt uit onder meer het boek van Norman Cousins anatomy of an illness. Hij lachte zichzelf gezond na de diagnose van een levensbedreigende ziekte. Heel bijzonder boek en verhaal. Norman was in feite opgegeven, maar ervoer de werking van lachen op zijn gezondheid. En besloot serieus werk te maken van lachen. Met een ongelooflijk resultaat. Waar hij opgegeven was, genas hij en heeft nog heel lang geleefd. 

Tekenen

Tekenen, schilderen en kleuren zijn creatieve uitingsvormen die je helpen je stress te kanaliseren. Of je nu een beetje aan het krabbelen bent of je maakt werk van je tekening of schilderij, tekenen en schilderen zorgt er in ieder geval voor dat je je emoties kunt uitdrukken zonder dat je er over hoeft te praten. bovendien houd je er na afloop een mooi schilderij aan over. Als je net als ik niet goed bent in tekenen, dan kun je altijd nog abstract schilderen of tekenen. Gewoon met verf wat kleur op het papier kwakken of kwasten en er een beetje mee spelen. Wat rondjes maken met een glas of wat veren gebruiken voor een ander effect. Wat het ook is, laat je fantasie gaan en laat ontstaan wat er wil zijn.

Muziek

Muziek kan je stemming en je stress in zeer korte tijd veranderen. Het kan je gezondheid ook ten goede veranderen. Afhankelijk van het soort muziek dat je gebruikt kun je je stemming veranderen naar vrolijk en uitgelaten tot rustig en ontspannen. Je kunt er naar luisteren of actief zelf maken. Een instrument bespelen of gewoon je stem gebruiken. Een paar danspasjes kunnen daar dan ook weer wonderen bij doen. hoe sterk die associaties kunnen zijn, zie ik een enkele keer nog wel eens bij mijn dochter terug. Zij reageert nog steeds op muziek die ik draaide toen ik zwanger van haar was en waarop ik toen (en ook nadat ze was geboren) samen met haar danste. Kies jouw favoriete muziek en verander je stress en je stemming. Kijk wel uit dat je geen depri muziek gaat draaien, want muziek kan de spanning ook verder opvoeren als je je niet bewust bent van wat je afspeelt.

Sporten

Naast dansen is elke andere vorm van beweging uiteraard een heel goede manier om je spanning kwijt te raken. Even een half uurtje hardlopen of gewoon wandelen. Een uurtje zwemmen of wat dan ook maar. Het zijn allemaal laagdrempelige manieren die ook leuk kunnen zijn om je spanning kwijt te raken. Beweging zorgt er ook voor dat je endorfine aanmaakt, waardoor je je lekkerder gaat voelen.

Er even tussenuit

Een korte vakantie, een weekend of een midweek weg trekt je snel en gemakkelijk uit een spannende en stressvolle mindset. Jammer genoeg gebruiken maar weinig mensen deze vorm van ontspanning. Terwijl het juist zo’n sterke manier is om uit je patroon te stappen . door letterlijk, fysiek uit je situatie te stappen en een andere omgeving op te zoeken, doorbreek je je patroon. En dat hoeft echt niet heel luxe en heel duur. Gewoon even een andere omgeving opzoeken en je kunt er daarna weer veel beter tegen. 

Wat het ook is...

Welke vorm je ook gebruikt om je te ontspannen is minder belangrijk dan dát je je ontspanning neemt. Te weinig ontspanning geeft op de lange termijn steeds meer stress en uiteindelijk allerlei fysieke, maar ook mentale klachten. Wacht daar niet op, maar kom in beweging en doe er wat aan!

Wat werkt voor jou?

Misschien heb jij nog wel een veel betere manier om je stress te lijf te gaan. Deel het en laat ons daar dan van meegenieten en ontspannen! 

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen