Terug naar school

Nog even en de kinderen gaan weer naar school en zijn de vakanties weer voorbij. Weer terug in de rust, ritme en regelmaat. En hoewel je er misschien wel naar uitkijkt dat je kind of kinderen weer naar school gaan, is de eerste week meestal ook nog wel wat stressvol. Want ondanks dat de kinderen school misschien best wel leuk vinden, is het leven dan wel weer een stuk minder vrij. En ook een nieuwe klas, een andere juf of meester, andere boeken, et cetera, het kan allemaal bijdragen aan spanning

Een goede voorbereiding is het halve werk

Laten we wel zijn, meestal slapen we in de zomervakantie wat langer uit en gaan we later naar bed. De kans is groot dat je je kinderen ook langer op laat blijven. Belangrijk is dat ze weer op tijd wennen aan het gewone leven. Dus begin op tijd met het terugdraaien van laat naar bed en laat opstaan. En dat geldt niet alleen voor kleine kinderen, maar nog veel meer voor tieners, die helemaal de neiging hebben hun bioritme om te gooien.

Even snuffelen

Als je kind voor het eerst naar school gaat na de vakantie is het een goed idee om vooraf nog even met je kind langs school te gaan. Even kijken, snuffelen en de sfeer proeven. Zo krijgen ze een beter idee van wat ze te wachten staat. Dat geldt trouwens net zo goed voor kinderen die naar een andere school of klas verhuizen. Even kijken en de sfeer proeven van waar ze terecht gaan komen, kan veel stress schelen.

Vriendjes en vriendinnetjes 

Ik weet niet hoe het op de school van jouw kinderen is geregeld, maar als je de mogelijkheid hebt: Zorg er van voor dat je kind in ieder geval één vriendje of vriendinnetje bij hem of haar in de klas krijgt die hij al kent. Dat scheelt enorm in de beleving van je kind. Het voelt zich onmiddellijk veel veiliger als het weet dat Kim of Daan bij ze in de klas zit. 

Schoolspulletjes kopen

Tenzij je kind een hekel heeft aan winkelen, is het samen leuke spulletjes kopen voor school ook een manier om de drempel wat te verlagen. De meeste kinderen vinden het wel leuk om weer in de nieuwe kleren gestoken te worden en mooie schriftjes te kopen.

Dagelijkse routine

Zorg dat er weer een vorm van dagelijkse routine ontstaat. Laat je kinderen ’s avonds weer hun kleren klaar leggen en neem tijd voor de dagelijkse ontbijtroutine. Weer in het ritme komen zorgt er voor dat de overgang straks moeiteloos gaat en het gedoe uitblijft.

Luisteren, luisteren, luisteren

Maar misschien nog wel het belangrijkste om stress en spanning bij je kind te voorkomen is door over zijn of haar gevoelens te praten. vraag ze maar hoe het voor ze is om weer naar school te gaan. Oordeel niet, luister alleen maar en vraag door. Net zolang totdat je kind zich gehoord en gezien voelt. Meestal haalt dat al veel druk van de ketel. Je kind voelt dan dat het voelen mag wat het voelt en het weet zich serieus genomen. Dat zorgt er meestal voor dat het zelf weer in staat is zijn aandacht te richten op wat er leuk is. Een open oor voor de gevoelens van je kind kan helpen zijn of haar verwachtingen te managen. Bovendien versterkt het jullie relatie als je kind weet en voelt dat het bij je terecht kan. Een niet onbelangrijke basis voor de ontwikkeling van je kind en voor zijn schoolloopbaan.

Spanning of opwinding?

Eigenlijk draait er het alleen maar om, dat je voorbereid bent. Zoals al eerder gezegd: Een goede voorbereiding is het halve werk. Mentale voorbereiding, maar ook de logistieke en welke andere voorbereiding dan ook maar. Als jij er positief en enthousiast in staat, dan is de kans het grootst dat je kind dat ook op die manier op gaat pakken. En dan kan spanning omslaan in het meer positieve opwinding. Deel jouw spannende en sappige verhalen van vroeger. Vaak vinden kinderen dat bere-interessant om te weten. En als ze ervaren dat jij er rustig en opgewekt onder blijft, dan werkt dat meestal wel aanstekelijk.

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen