Goede tijden, slechte tijden

Goede en slechte dagen. Beide vallen ons ten deel. En hoewel het soms misschien lijkt alsof het je je gewoon overkomt door allerlei zaken waar je geen of weinig invloed op hebt, toch heb je wel degelijk de mogelijkheid om meer goede dagen te creëren. Je kunt er echt van alles aan doen om de voorwaarden te scheppen die ervoor zorgen dat je een goede en positievere dag creëert. Natuurlijk is het leven, ons leven, jouw leven een leven in een golfbeweging. Mooie gebeurtenissen en minder leuke gebeurtenissen wisselen elkaar af in een niet aflatend ritme. En ja natuurlijk voelen de goeie dagen beter in vergelijking met de minder goeie. Maar afgezien daarvan ligt het binnen ieders vermogen om stappen te zetten om de hoeveelheid stress in je leven te verminderen en de hoeveelheid geluk te vergroten. Met als resultaat dat al je dagen een beetje beter worden. :-)

Hoe je dat doet?

Doe wat je leuk vindt om te doen. Of andersom: Ga wat je dan toch doen moet leuk vinden. Als je doet wat je leuk vindt kost de rest wat je die dag doet je minder energie. Je zit in een positieve vibe en met een goed gevoel vallen de minder leuke dingen je daardoor ook minder zwaar. Als je iets moet doen dat je niet leuk vindt, kun je jezelf ook achteraf een beloning geven. Dan wordt het alsnog leuk om te doen. De dingen die je toch al leuk vindt hebben die beloning als het ware instant in zich. Het doen wat de activiteit is gelijk je beloning. Door te doen wat je leuk vindt ga je je als vanzelf lekkerder voelen.

Beloon jezelf iedere dag met kleine dingen

Als je de kleine geneugten van het leven aan je dagelijkse menu toevoegt, dan verandert je stemming direct en je hebt daar dan ook weer positieve bijeffecten van. Er zijn zoveel van die kleine pleziertjes die je als je ze dagelijks toevoegt je leven zoveel meer waarde geven. Al gaat het maar om het jezelf gunnen van een lekker warm bad. Of een half uurtje lekker buiten wandelen. Een lekkere fruit smoothie voor jezelf. Zie het als momenten voor jezelf. Waarin je weer even in contact komt met jezelf en je lijf. En je je even bewust wordt van hoe het met jou is.

Blijf met je aandacht in het hier en nu

Misschien ben je je het niet zo bewust, maar vaak komen slechte dagen en slechte periodes doordat je veel te veel stress opbouwt en te weinig ruimte voor ontspanning inbouwt om die spanning weer los te laten. Je begint je dag bijvoorbeeld wat minder goed omdat je kind haar sinaasappelsap omgooit en je de bende op moet ruimen, terwijl je juist wat vroeger op je werk moest zijn om nog iets te doen voor die vergadering om 09.00 uur. Je bouwt dan spanning op die je  niet zomaar weer kwijt bent en als er dan in die tussentijd weer iets gebeurt dan stapelt het zich zomaar op. Je stressgevoel versterkt dan de andere gebeurtenissen. Blijf daarom zoveel mogelijk met je aandacht in het hier en nu. Laat straks maar even los en richt je op een ding tegelijk. Door met je aandacht zoveel mogelijk in het hier en nu te blijven door bijvoorbeeld even een mindfulness oefening te doen start je als het ware opnieuw op, waardoor je minder aan stress opbouwt. Hier vind je een mindfulnessoefening.

Vrouw in een meditatiehouding aan zee

Lach meer en geniet meer

Ik durf voor je in te vullen dat jij net als ik weet dat je je op de dagen waarop je veel lacht en plezier hebt je je als vanzelf beter voelt. Wees je bewust dat ook lachen iets is dat je ontwikkelen kunt. Als je meer van de omstandigheden waaronder het lachen plaatsvond creëert zul je als vanzelf vaker lachen. Als dat bijvoorbeeld is als je met je vriendin de stad in gaat, dan is het zinvol vaker met die vriendin af te spreken. Sowieso is het ontwikkelen van een gevoel van humor zinvol om te doen. Hoe meer tijd en energie je steekt in humor des te gemakkelijker kun je een mindere dag met een grap weg relativeren. Het helpt je trouwens ook om in spannende situaties niet meteen helemaal in de stress te schieten. Als je kunt lachen om wat er gebeurt dan krijgen je hersens meer zuurstof om een oplossing te bedenken dan wanneer je in een kramp schiet en alles daarmee op slot zet.

Wat is echt belangrijk?

Als je teveel activiteiten in een dag propt, dan creëer je voor jezelf een situatie waarin je veel vatbaarder bent voor stress en de negatieve gevolgen daarvan. Juist als je het heel druk hebt is het belangrijk ruimte voor ontspanning in te bouwen. Er is in de mindfulness een gezegde wat hier heel goed bij past: Als je het rustig hebt mediteer een half uur per dag. Als je het druk hebt mediteer een uur op een dag. En daarin is alles eigenlijk ook wel gezegd. Focus je op de belangrijke dingen en zeg nee, tegen de ballast.

Omdenken

In plaats van je gebruikelijke denkwijze te volgen als je op een van je slechte dagen aanbeland bent, kun je ook op je slechte dagen jezelf de vraag stellen: Wat levert deze situatie mij op? Wat kan ik er van leren? Wat kan het mij als ik zou willen ook brengen? Hoe kan ik er ook tegenaan kijken? Door een andere meer positieve betekenis te geven aan wat er in jouw werkelijkheid is, voel je je meer ontspannen en wordt elke dag een goeie dag.

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen