Mindfulness: Drie ontspanningsoefeningen voor innerlijke rust
28 juni 2012 

Mindfulness: Drie ontspanningsoefeningen voor innerlijke rust

Soms valt het mee en soms valt het tegen. De ene keer lijkt het wel alsof je zonder enige moeite de rust zelve bent, de andere keer lukt dat veel minder goed. Er zijn veel factoren die invloed kunnen hebben op je innerlijke rust. Vaak zijn uiterlijke omstandigheden daar aanleiding toe, maar net zo vaak is het het bewuste of onbewuste gesprek dat je met jezelf voert, oftewel je negatieve innerlijke zelfdialoog die je weg houdt van de ontspanning.

Drie manieren om ontspannen en rustig te worden

Maar wat het ook is wat je weg houdt van je rust en je ontspanning, er zijn een heleboel manieren die je kunnen helpen om dicht bij jezelf en lekker in de rust en de ontspanning te zijn. Ik ga er hier drie met je delen. 

Ontspannen via je ademhaling

Om te beginnen en voor zover ik het weet en ook zelf ervaren heb is ontspanning via de ademhaling de beste manier om je snel en heel gemakkelijk innerlijke rust te bezorgen. In feite is het je snelweg naar ontspanning. Het gebruiken van je ademhaling ter ontspanning en voor rust is al heel oud. In allerlei wijsheid tradities waaronder de yoga en mindfulness, wordt de ademhaling als een anker gebruikt om naar terug te gaan. Er zijn ook veel verschillende manieren om je ademhaling te gebruiken voor ontspanning.

Richt je aandacht op je ademhaling voor ontspanning

De oefening die ik hier en nu met je wil delen gaat als volgt: Het enige dat je hoeft te doen is het richten van je aandacht op je ademhaling. Van moment tot moment richt je steeds opnieuw je aandacht op je ademhaling. Je hoeft alleen maar met je aandacht te volgen hoe je ademhaling gaat. Je hoeft er niets aan te veranderen. Want je ademhaling weet precies hoe ze ademen moet. Het kan zijn dat ze door je aandacht er op te richten van tempo verandert, maar dat hoeft niet. Het kan ook zijn dat ze dieper gaat, maar ook dat is niet relevant. Het is ook niet belangrijk.

Stroom van gedachten

Maar door je aandacht te richten op je ademhaling zul je ervaren dat de stroom van gedachten in je hoofd rustiger wordt. Natuurlijk zal het je gebeuren dat je aandacht van tijd tot tijd weg dwaalt bij je ademhaling. Dat is een volkomen natuurlijk proces. Als dat gebeurt kom je gewoon weer met je aandacht terug bij je ademhaling. Wil je graag een keertje onder begeleiding een ademhaling ontspanningsoefening doen, dan kun je die hier downloaden.

Ontspannen via je lichaam en je spieren

Een tweede ontspanningsoefening werkt door gebruik te maken van je lichaam en je spieren. Een heel snelle en effectieve manier van het ontspannen via je lichaam is door je spieren eerst heel sterk aan te spannen om ze vervolgens plotsklaps te ontspannen. Sterke inspanning brengt ook sterke ontspanning. Dus als je de spanning sterk in je lichaam voelt…. Als je bijvoorbeeld gespannen nekspieren of rugpijn of iets dergelijks ervaart, dan werkt deze manier van ontspannen snel en goed. In het artikel Simpel en doeltreffend je spieren ontspannen vind je een beschrijving van de manier waarop je deze ontspanningsoefening kunt uitvoeren.

Ontspannen via affirmaties 

Een derde snelle gemakkelijke en effectieve manier om jezelf tot rust te krijgen is door gebruik te maken van affirmaties. Affirmaties zijn een vorm van positieve zelfsuggestie. Affirmaties zijn een manier om je gedachten, je zelfbeeld, je gezondheid en je zelfvertrouwen te beïnvloedenWat ik persoonlijk als ik me onrustig of gespannen voel een plezierige affirmatie vind is: Ik ben rustig, geduldig en ontspannen. Op het moment dat ik mijn aandacht richt op de woorden rustig, geduldig en ontspannen, dan volgt vrij snel daarna mijn gevoel. Ik wil je daarom ook van harte uitnodigen om deze krachtige manier van het beïnvloeden van je innerlijke staat voor jezelf te gebruiken. Wil je meer lezen over affirmaties of meer voorbeelden van affirmaties hebben, kijk dan bij het artikel over affirmaties.


E-book Liever Gelukkig Met Mindfulness

Gratis E-book <a href=
Wil je ook gewoon zijn wie je bent? Worden zoals je was toen je net geboren was? Onbekommerd en vrij? Lees dan in dit gratis e-book Liever Gelukkig met Mindfulness hoe dat kan! Zodat ook jij meer ontspannen en rustiger kunt zijn, en steeds meer en meer jezelf.

Rust en vrede in jezelf vinden?

Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. 

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Website-reacties op dit artikel

Margriet op zaterdag 28 juli 2012 om 18:07
Het is een verrijking om te ontspannen met het gebruik van je ademhaling. Ik ben zelf yoga lessen gaan volgen. Verschillende variaties uitgeprobeerd en uiteindelijk gekozen voor power yoga. Deze vorm is zeer actief en je zou kunnen denken dat dit niet ontspannend werkt, dit waren mijn gedachten hierover voor ik hier aan begon, maar niks is minder waar. Je focus blijft constant op je ademhaling. En ik kom heerlijk relaxt thuis. De volgende heb ik soms spierpijn. Dus goed voor lichaam en geest!

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen