Je verleden herleven
Mindfulness
Nelly deJong
Mindfulness
11/10/2010
2 min
0

Mindfulness: Je verleden herleven

11/10/2010
2 min
0

Als je de neiging hebt vaak negatief te denken, dan zou je jezelf eens af kunnen vragen welk leven je leeft. Leef je je leven nu? Of leef en herleef je je verleden steeds opnieuw? Heb je een associatieve koppeling gecreëerd die er voor zorgt dat je automatisch aan vervelende dingen uit het verleden denkt?

Waarom ik?

Stel je jezelf steeds opnieuw de vraag: Waarom ik? Of: Waarom was het verleden niet anders? Of: Als ik niet dat of dat had gedaan, dan… Door steeds opnieuw aandacht te geven en energie te steken in iets wat al geweest is, creëer je als het ware een groef in je grammofoonplaat, waardoor de plaat blijft hangen en steeds opnieuw hetzelfde stukje afspeelt.

Je herinnering kan veranderen

Dit kan er zelfs voor zorgen dat je je uiteindelijk iets heel anders herinnert van die situatie dan er daadwerkelijk is geweest. Dat betekent niet dat je er niet over zou kunnen nadenken hoe je een vervelende situatie in de toekomst voorkomen kan. Je kunt alleen het verleden niet veranderen. Je kunt het onmogelijke willen, maar dan zul je van een koude kermis thuis komen. Wat geweest is, is nu eenmaal geweest.

Oordeel

Wat blijft is je negatieve gevoel en het 'verhaal' dat je er over maakt en wat je steeds opnieuw activeert. Soms helpt het om er positieve gedachten voor in de plaats te zetten en soms ook niet. Wat wel vaak gebeurt is dat je een oordeel hebt op de situatie en het gevoel. Dat gevoel mag er meestal niet zijn, want het voelt niet fijn.

Klein kind wat aandacht wil

Het vervelende gevoel is net een klein kind dat wat aandacht wil. Als een klein kind op je af komt stormen met een verhaal is het verhaal op zich meestal niet zo belangrijk. Het kind wil op dat moment alleen maar even gehoord, gezien en erkend worden. Zodra het zich gezien voelt, is het verhaal helemaal niet meer belangrijk. Het kind gaat weer spelen en bedenkt waar nodig zijn eigen oplossingen. Op vergelijkbare manier kun je ook omgaan met die vervelende gevoelens. Neem ze waar, erken ze, laat ze er zijn en doe vervolgens gewoon wat je te doen hebt. Niets meer en niets minder. Met het 'verhaal' hoef je meestal niets te doen.

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Reacties
Categorieën