Mindfulnessoefening

Dit is een oefening in het bewust worden van je onbewuste waarnemer. Bewust worden van wie je bent voorbij alle rollen die je speelt. Al vanaf dat je geboren werd en je moeder nog alles voor je betekende word je geconditioneerd op jezelf en anderen te ervaren via allerlei rollen. Je had er geen idee van dat je moeder buiten moeder ook nog echtgenote, zusje, werkende vrouw en dochter was. Net als elk ander kind was je van nature gericht op jezelf en op jouw behoeften.

Identificatie

En in de loop van de tijd leerde je van je ouders of andere opvoeders jezelf ook je te identificeren met allerlei rollen die je speelt. Je speelt je rollen. Je bent ze niet, ook al denkt je denken vaak van wel. Omdat je denken in die rollen houvast vindt. Zichzelf kan uitdrukken. En zichzelf belangrijk kan maken. Maar je kunt je nog zo belangrijk denken. Je bent je rollen niet.

Bewustzijn van bewustzijn

Wat je wel bent is het bewustzijn voorbij je rollen. De waarnemer van de gedachten die je denkt. Je kunt je eigen naam of die van een ander kennen. Maar daarmee ken je jezelf noch de ander. Het is een etiketje waarmee je een geboortebewijs kunt krijgen. Maar het is vooral een grote beperking in zijn wie je bent. Je naam wordt later gekoppeld aan de school die je hebt gevolgd en het werk dat je doet.

Oordelen

Zodra je volwassen bent, is je identiteit een vat vol woorden en oordelen: de muren van het vat bestaan uit: protestant, getrouwd, twee kinderen, verpleegkundige, afgestudeerd en een huurhuis. Misschien dat de etiketjes feitelijk wel kloppen, maar ze leiden de aandacht af van wie je in essentie bent. Je geest is vrij, maar gevangen in een lichaam. Net zoals je een cirkel om de zon kunt tekenen, en de zon toch zijn licht naar alle kanten laat schijnen.

Gewoon even zijn en niets doen

Uit je rollen stappen valt niet altijd mee en toch doe je het soms al onbewust. Op de momenten dat je bijvoorbeeld ’s morgens wakker wordt en nog even zo tussen waken en slapen in aanwezig bent. Nog even zonder allerlei gedachten te denken. Ook op andere momenten kun je dat ervaren. Alleen ben je je daar misschien niet zo van bewust. De kans is groot dat ook jij jezelf identificeert met je rollen.  Maar je bent niet wat je denkt dat je bent… De gedachten die je denkt horen bij je naam, bij de rollen die je op je hebt genomen, bij de etiketjes die je geleerd hebt overal op te plakken. Maar je gedachten zijn niet wie je bent.

Wie luistert er?

Om te ervaren wie je echt bent, richt je je aandacht op degene die luistert. Wie is diegene die hoort? Als je ergens naar kijkt, wie is dan degene die kijkt? En wie is degene die leest? Door je aandacht te verplaatsen van het waargenomene naar de waarnemer onderbreek je je patroon en kom je in contact met de tijdloze versie van jezelf. Met de waarnemer in jezelf. Met het tijdloze bewustzijn. Met die versie van jezelf die gewoon is. Die geen rollen nodig heeft om zich uit te drukken. Die en is met alles wat is en die weet dat de wereld in haar is. Misschien vind je het spannend om in contact te komen met de waarnemer in jezelf. Als je je sterk identificeert met je rollen dan kan je hele bestaan op losse schroeven lijken te staan als je bijvoorbeeld je baan of je huis kwijt raakt. Je ego houdt daar niet zo van. Je ego heeft dan geen vorm meer om zich belangrijk te voelen.

Thuiskomen bij jezelf

Als je in contact treedt met je eigen echtheid, als je gewoon ervaart dat je bent wie je bent, voorbij je rollen, dan kom je thuis bij jezelf. Om daar te komen hoef je jezelf alleen maar de vraag te stellen: Wie ben ik? Wie ben ik? Wie ben ik?

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen