Mindfulness: Innerlijke rust
07 november 2016 

Mindfulness: Innerlijke rust

Alles lijkt sneller te gaan, naarmate ik ouder word. Herken je dat? Ik herinner me nog als de dag van gisteren, hoe lang de dagen waren toen ik op de middelbare school zat. Alsof de tijd voorbij leek te kruipen, zo langzaam. En nu? Ik heb geen idee waar de tijd blijft. En uiteindelijk blijft ze ook nergens, want tijd bestaat helemaal niet. Het is een illusie in mijn hoofd. Een bedacht concept van mijn denken, mijn ego, wat me een soort van idee fixe geeft dat er zoiets als tijd bestaat. Uiteindelijk is er alleen maar het eeuwigdurende nu.

Eeuwig durend nu

Toen ik vele jaren geleden over het eeuwig durende nu hoorde, begreep ik er geen hout van wat er mee werd bedoeld. Hoezo, tijd bestaat niet. Hoezo, alleen er is alleen het eeuwigdurende nu. Ik weet toch echt nog wel wat ik gisteren heb gegeten hoor…En die ruzie met m’n vader was ik ook niet vergeten. En ik wist ook zeker dat ik morgen met een vriendin de stad in zou gaan. Gisteren en morgen en volgende week zijn er echt. Dat wist ik heel zeker in die tijd.

Voelen en ervaren

Inmiddels ben ik wat stappen verder in mijn ontwikkeling en snap ik wel wat er mee bedoeld wordt en werd. Want ja in je denken, in je hoofd bestaan gisteren en morgen wel. Je kunt er over na- of voordenken, maar dat is dan ook alles. Meer kun je er niet mee. Je kunt gisteren niet overdoen en of morgen gaat zoals je je in je hoofd voorstelt blijft de vraag tot het morgen is. Leven en ervaren doe je in het hier en nu. Je kunt alleen maar vandaag, en om precies te zijn je hier en nu ervaren of voelen. Denken kun je over wat je maar wilt en wanneer je maar wilt, doen. Maar voelen, doen en ervaren, kan alleen maar in je hier en nu.

De tijd gaat steeds sneller

Ja en, zeg je misschien... Wat maakt dat nou uit vraag je je misschien af. Nou dat zal ik je vertellen. Die tijd he? Die dus niet bestaat, die lijkt als je om je heen kijkt en waarneemt, wel steeds sneller te gaan. De veranderingen in onze wereld volgen elkaar steeds sneller op. En het aantal prikkels waar we met zijn allen mee te dealen hebben is enorm vergroot.

Lekker overzichtelijk 

Ons leven zag er zo'n 50 jaar geleden echt heel anders uit. Destijds had je bv. als vrouw zijnde je kinderen en je huishouden. Lekker overzichtelijk en op een bepaalde manier zo zonder wasmachine en allerlei andere apparatuur ook zeker wel druk, maar het aantal prikkels was al met al nog best wel overzichtelijk.

Van alles moeten

Maar tegenwoordig hebben we niet alleen een gezin, we werken ook daarnaast. En onze kinderen moeten naar allerlei clubjes en we moeten zelf ook onze hobby’s en vriendinnen onderhouden. En niet te vergeten moeten we bewegen om gezond te blijven. En regelmatig nieuwe recepten op tafel zetten, want manlief houdt wel van iets culinairs. En onze kinderen lusten geen spruitjes en zijn allergisch voor melkproducten, dus voor hen koken we apart. En dat moet ook nog zo gezond mogelijk. We moeten ook onze favoriete soapserie(s) bijhouden, 2x per jaar op vakantie en ga zo maar door. We moeten van alles van onszelf en onze omgeving. We maken onszelf en anderen compleet knettergek met alles wat we van onszelf allemaal moeten.

Van het padje in een burn-out

Allemaal errug leuk (of soms dat zelfs ook nog niet eens), maar niet zo bevorderlijk voor onze innerlijke rust. Nou weet ik eerlijk gezegd niet hoe het met de innerlijke rust was, zo’n halve eeuw geleden. Maar ik weet wel dat die tegenwoordig bij nogal wat mensen ver te zoeken is. We draven maar door en door en staan bij veel dingen niet meer stil. We zitten hele dagen in de DOE stand. Of in de DENKEN modus. Het gevolg is dat we het contact met ons lijf, ons gevoel, ons hier en nu voor een belangrijk deel zijn kwijt geraakt. We leven een groot deel van ons leven in ons hoofd en vanuit ons hoofd. En zijn volkomen verrast en van het padje als we erachter komen dat we ineens in een burn-out zitten. Ik laat heel regelmatig klanten testen op bijnieruitputting en vrijwel altijd blijkt daar iets aan de hand te zijn. Confronterend soms, maar wel een belangrijk signaal om een paar flinke stappen in de achteruit en stilstaan stand te gaan.

Wat voel ik waar in mijn lichaam hier en nu

Onszelf kwijt 

En dat is allemaal ontstaan omdat we ons leven steeds meer in de tijd leven. Omdat we het contact met ons gevoel voor een belangrijk deel verloren zijn. En we leven in dat bedachte concept van tijd dat in feite alleen in ons hoofd bestaat. Maar daar bestaat het dan ook wel echt! We zijn voor een belangrijk deel onszelf kwijt geraakt. Wie dat zelf dan ook wel moge zijn. Dat is dan nog weer een andere vraag om eens bij stil te staan.

Van een afstandje kijken

Want wie ben ik dan wel? Wie is dat ik, dat ik zegt. Als je daar goed over na gaat denken, loop je daar op een bepaalde manier ook in vast. Want wie is dat ik? Is dat de denker in mij? De voeler in mij? Degene die allerlei rollen vervult? Wie ben ik? Sinds een poosje geloof ik dat mijn ik, mijn bewustzijn is. Degene die van een afstandje kan kijken naar mijn gedachten en gevoelens en rollen enz. 

Ik ben niet mijn gedachten

Het heeft me wel een tijdje gekost (hmm. Weer zo’n raar bedacht iets. Als tijd niet bestaat, hoe kan het me dan een tijdje hebben gekost?) voor ik me dat realiseerde. Ik ben niet mijn gedachten. En ik ben ook niet mijn gevoel. Ik ben gewoon ik. Mijn bewustzijn. De waarnemer, de observator van alles wat plaatsvindt in mijn leven. Van elke betekenis die ik geef aan wat er gebeurt in mijn leven.

Bewust zijn 

Degene die ik ben als ik bewust BEN. Niet degene die denkt, voelt en doet, maar degene die gewoon is. Ongeacht wat er om me heen gebeurt. Als ik bewust BEN, ben ik heel dicht bij mezelf en bij hoe ik me voel en bij wat voor mij belangrijk is. Het is de plek waar alles oké is. waar ik in volledige acceptatie leef. Waar alles goed is zoals het is. Waar ik mijn innerlijke rust vind. Die plek in mezelf, die ik ook alleen in en bij mezelf kan vinden en die me laat voelen en ervaren wat leven is. Het is een fijne en mooie plek in mezelf.

Snelweg naar bewust zijn

Hoe ik daar kom? Mediteren en met mijn aandacht naar mijn lichaam gaan is voor mij de snelweg naar bewust zijn. Gewoon voelen wat ik voel. Oordeelloos waarnemen en ervaren. Met een milde en open aandacht voor wat is. Geen drang iets te veranderen. Gewoon alles laten zoals het is. Zonder etiket en zonder betekenis. Een andere manier om bij dat gevoel te komen is door te denken aan iets of iemand van wie je heel veel houdt. Waarbij mediteren voor mij niet op een kussen in lotushouding zitten is. Voor jou misschien wel, maar voor mij is dat niet de manier. De natuur is voor mij bv. een prima plek om in dat hier en nu te komen. In de rust en in de stilte. Ik maak daar bewust elke dag tijd voor vrij, want anders ben ik mezelf echt heel snel weer kwijt :-)

Trekken

Maar eerlijk is eerlijk, de denker in mij staat heel vaak keihard aan me te trekken. Die wil het liefst zo snel mogelijk weer wat doen…

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen