Loslaten: Van citroenen limonade maken

Loslaten is iets dat veel mensen lastig vinden. We hebben allemaal zo onze aangeleerde patronen als gevolg waarvan we geneigd zijn vast te houden aan zaken die ons niet dienen. Aan dingen die niet voor ons werken, maar die ons ondermijnen. Zo leven nogal wat mensen in hun hoofd vooral in het verleden of in de toekomst. Als er iets gebeurt waar ze de betekenis aan geven dat ze dat vervelend vinden, dan zeggen ze in feite dat er niet had mogen gebeuren wat er is gebeurd. Dat verzet tegen wat er is levert je niks op. Sterker nog: het ondermijnt je gevoel van welbevinden.

Waarom ik? 

Je kunt bijvoorbeeld vinden dat je niet ziek had mogen worden, maar dat kost je alleen maar energie. Vaak hoor ik iemand dan zeggen: Waarom ik? Ik zeg dan onmiddellijk: Waarom niet? Je kunt je in plaats van je af te vragen waarom het jou overkomt, ook afvragen wat de ziekte je te vertellen heeft. En je afvragen waar je misschien nog beter voor jezelf kunt leren zorgen. Of als iemand je auto in de prak heeft gereden kun je boos zijn op de ander, maar je kunt ook kijken naar wat het ook brengt en je zegeningen tellen. Blij zijn dat je er met alleen maar blikschade vanaf bent gekomen. Soms kun je niet direct de winst vinden, maar door naar de winst in het verlies op zoek te gaan ga je in ieder geval niet in je hoofd maar steeds je verleden zitten te veranderen. Want dat is wat nogal wat mensen doen. Ik had dit en ik had dat moeten doen… Of in het geval van de auto: Die ander had dit of dat moeten doen. Beter opletten, niet zitten suffen, etc. Allemaal verloren energie. Het verleden is voorbij. Voltooid verleden tijd. Maar door er zo in te blijven hangen verknoei je ook je hier en nu. Waardoor je uiteindelijk weer mest geeft aan een toekomst die ook niet zo positief is.

Hoe zit dat bij jou?

Zijn er situaties in je leven waarin je de neiging hebt vast te houden aan het verleden, dan nodig ik je uit om eens de tijd te nemen om de onderstaande oefening: Van citroenen limonade maken voor jezelf te doen. En ik nodig je ook uit om te delen wat dat je heeft gebracht.

Stap 1 Wat zeg je tegen jezelf?

Ga voor jezelf na waar je vasthoudt en moeite hebt met loslaten. Schrijf voor jezelf op wat je tegen jezelf zegt waar het gaat om de situatie die je tot nu toe niet los hebt gelaten. Ga voor jezelf na welke negatieve boodschappen je aan jezelf geeft in verband met deze situatie. Hoe praat je tegen jezelf als je merkt dat je van streek raakt van wat er is gebeurd? Schrijf je innerlijke dialoog (het gesprek dat je met jezelf hebt) in steekwoorden op. Maak twee kolommen en schrijf je gedachten in de linker kolom. Het kan helpen om bv. een document  in je smartphone bij de hand te hebben of een klein notitieboekje waar je een en ander in op kunt schrijven. Bijvoorbeeld: Stel je hebt negatieve gedachten over je partner, of je kind, of… die (weer eens) te laat thuis voor het eten komt. Wat je op kunt schrijven is:

  • Hij laat me wachten
  • Ik ben niet belangrijk
  • Ik voel me machteloos

Als je dit een week hebt volgehouden kijk je na die week hoeveel negatieve boodschappen je t.a.v. de situatie aan jezelf hebt gegeven. Het aantal boodschappen in een indicatie van de hoeveelheid (negatieve) energie die je stopt in de situatie. Het geeft ook inzicht in hoe je jezelf een rot gevoel bezorgt. Door dit in kaart te brengen wordt het voor jezelf helder waar voor jou de crux zit. Waar je grootste pijnpunt zit en waar je de meeste energie in verliest. Dat klinkt misschien gek, maar hoe je je ook voelt over een bepaalde situatie, het is belangrijk dat je niet met de vinger buiten jezelf gaat wijzen, want daar zul je de oplossing niet gaan vinden.

Stap 3  Wat wil je?

De volgende stap is bij jezelf onderzoeken wat je in plaats van de negatieve boodschap wilt. Dat betekent dat je op zoek gaat naar het tegenovergestelde van wat je hebt opgeschreven. In het voorbeeld gaat het dan om het wachten, niet belangrijk voelen en het gevoel van machteloosheid. Dat is wat je niet wilt. Wat je dan wel wilt is bv.: Zelf de regie nemen en gaan eten en de ander zelf voor zijn eigen prakje en de consequenties laten zorgen.

Onbelangrijk

Wat je ook niet wilt is je onbelangrijk voelen. Maar je voelt je onbelangrijk omdat je zelf een bepaalde betekenis hebt gegeven aan de situatie. Als je een andere betekenis aan de situatie geeft, verandert ook je gevoel over de situatie.  Wat de ander ook doet, laat of zegt hoeft geen enkele invloed te hebben op of jij je al of niet belangrijk voelt. Als jij jezelf voldoende Eigen Waarde geeft, zul je je in de betekenis in dergelijke situaties niet meer onbelangrijk hoeven te maken. Je kunt dan los komen van het patroon wat je aan het herhalen bent.

Machteloos

Datzelfde geldt natuurlijk ook voor het je machteloos voelen. Je machteloos voelen is een heel naar gevoel, wat vrijwel onmiddellijk alle energie uit je weg zuigt. Het is zelden zo dat je echt machteloos bent. En toch komt het gevoel mogelijk regelmatig terug. Dat heeft te maken met het feit dat je oude patronen als gevolg van ervaringen in je kindertijd aan het herhalen bent. Je voelt je (vrijwel altijd onbewust) weer dat kind van vier wat bv. tegenover een van zijn ouders staat. In die situatie was je machteloos. Maar je bent nu een volwassen persoon en kunt zodra je je bewust wordt van het herhalen van die patronen andere keuzes maken. Je dit proces bewust worden helpt al om je gevoel van machteloosheid te verminderen. Want als je weet wat er gebeurt, dan krijg je al meer greep op wat er in je gebeurt. Je machteloos voelen betekent ook dat je nog niet geleerd hebt om je emoties te reguleren. Zodra je weet hoe je je gevoel doet, krijg je meer grip op je innerlijke staat en verandert je gevoel van machteloosheid.

De volgende stap in jouw proces is dat je aan de hand van wat je hebt opgeschreven wat je niet wilt, gaat kijken naar wat je wel wilt en nu niet hebt of ervaart.

Stap 4  Herkaderen

Bij deze stap ga je kijken hoe je kunt omdenken. Hoe je voor jezelf een andere betekenis kunt gaan geven aan wat er nu in jouw werkelijkheid is. Wat is de winst van je verlies? Wat kan deze situatie je brengen als je bereid zou zijn daarnaar te kijken? Hoe kun je anders naar deze situatie kijken en wat heb je daarvoor nodig? Hier ga je limonade maken van de citroen!

Wat zijn jouw kind patronen?

Terug naar het voorbeeld: Als je je bewust bent geworden dat je niet hoeft te wachten en dat je je niet onbelangrijk en machteloos hoeft te voelen, maar dat je keuze hebt, dan verandert je gevoel over de situatie vrijwel direct. Als je daarbij ook kunt zien dat er kind patronen spelen en je bereid bent om liefdevol voor dat kindstuk in jezelf te zorgen, dan geef je jezelf wat je nodig hebt, waardoor op de lange termijn de frequentie en de intensiteit van de ervaring af gaat nemen.

Stap 5  Oefenen, oefenen, oefenen

Zodra je in staat bent  een andere betekenis te geven aan wat er in je werkelijkheid is, is de volgende stap daar actie in te ondernemen en te oefenen met nieuw gedrag. In het genoemde voorbeeld zou dat kunnen betekenen dat je niet meer wacht, bij jezelf onderzoekt wat het is dat je voelt en voelen wat gevoeld wil worden. Eventueel voor jezelf nagaan wanneer je dat gevoel eerder had en of daar een kindstuk is wat nog opgelost wil worden. Dan liefdevol voor dat kind zorgen. Dat zou kunnen betekenen dat je het kleine kind in jezelf in gedachten op schoot neemt, het knuffelt en vertelt dat het belangrijk is. En dat jij er altijd voor haar of hem zult zijn. Dat het kind voor jou belangrijk is en het altijd een beroep op je mag doen.

Je zorgt dan goed voor jezelf en het kind in je. En wat je ook doet is dat je je aandacht niet richt op de muur maar op de deuropening. Als er een opening is, dan kun je er dus uit :-)

Meer over loslaten lezen?

Lees verder in het artikel: Hoe je je verleden los kunt laten

Meditatie en ontspanning helpen ook om los te laten

Verder zijn alle vormen van meditatie of ontspanning ook prima om dingen die je te veel vasthoudt los te laten. Je kunt daar meer over lezen in de volgende artikelen: 

Ademhalingsontspanning


Tien oefeningen tegen onrust en stress

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.

Geleide meditaties - visualisaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?