Communicatie: Wat te doen bij een onredelijke gesprekspartner
03 april 2016 

Communicatie: Wat te doen bij een onredelijke gesprekspartner

Soms kom je ze bv. in je werk, maar soms ook wel privé tegen. Mensen die in een emotie schieten en op jou af gaan reageren. De ander gedraagt zich onredelijk en uit allerlei persoonlijke aanvallen aan jouw adres. Begint misschien zelfs wel te vloeken en/of te schelden. Als we ons getriggerd voelen reageren we op zijn tijd allemaal wel eens onredelijk en slaan we allemaal wel eens een deur ietwat te hard dicht. Dat is algemeen, normaal menselijk gedrag. Maar er zijn natuurlijk grenzen in wat in dergelijke situaties acceptabel gedrag is.

Niet persoonlijk

Wat vaak gebeurt is dat als iemand kwaad of onredelijk reageert de ander zijn of haar gedrag persoonlijk opvat. En dat is niet handig en niet nodig om te doen. Het belangrijkste is dat je je realiseert dat die uitingen (doorgaans) niet voor of tegen jou persoonlijk bedoeld zijn. Trek ze je dus ook niet persoonlijk aan. Je bent alleen maar de bliksemafleider en niet het probleem! Als mensen buitensporig reageren is het belangrijk dat je je realiseert dat de ander ergens door getriggerd wordt. De vergelijking die ik er meestal bij maak is die van het bosje hout en het vuurtje. Degene die buitensporig emotioneel reageert heeft een bosje hout in zich waar jij een vuurtje bij houdt. Daarmee ben je niet de veroorzaker van de brand, maar wel de aansteker. Als de ander geen bosje hout in zich heeft, kun jij er nog zoveel vuurtjes bij houden, maar dan gaat er niets branden.

Oude pijnpunten

Dat bosje hout kun je zien als bijvoorbeeld: onverwerkt oud zeer, niet toegestane delen die naar boven komen. Het zijn pijnpunten van de ander en niet van jou. Tenzij je het wel persoonlijk maakt en er bij jou ook een bosje hout gaat branden, wat de ander bedoeld of onbedoeld bij jou aansteekt. Het enige waar jij verantwoordelijk voor bent is jouw bosje hout. De ander voor het zijne. Niettemin zijn er wel dingen die je doen kunt om de ander te laten kalmeren.

Fluitketel - techniek

Maak gebruik van de fluitketel-techniek en laat je kwade gesprekspartner stoom afblazen. Val hem of haar niet in de rede en laat alles wat er uit wil er uit komen. Ga niet in de verdediging. Luister en vraag waar nodig zoveel mogelijk door. Vraag naar of benoem het gevoel dat je bij de ander waarneemt. Check ook of het gevoel dat je waarneemt klopt. Bijvoorbeeld: Ik zie dat je heel erg boos bent. 

Wat ga je doen?

Vertel de ander wat je naar aanleiding van zijn of haar terecht geuite verwijten of bezwaren anders gaat doen. Je kunt je verontschuldigen als je voelt dat dat terecht is. Als je tekort geschoten bent en je vindt dat het op zijn plaats is om excuses aan te bieden, doe dat dan vooral. Maar wat nog belangrijker is, is dat je vertelt wat je van deze situatie hebt geleerd en wat je voortaan anders gaat doen. Als je niet degene bent die hierin de eindverantwoordelijkheid op zich kan nemen omdat je niet in die positie zit, geef dan aan dat je het door gaat spelen aan degene die wel verantwoordelijk is.

Valideer 

Verplaats je eens in de positie van de ander. Hoe zou jij je voelen als je in zijn of haar situatie zat? Kun je begrip opbrengen voor zijn of haar emotie? Bevestig dat gevoel dan. Benoem dat het inderdaad (gebruik hier de woorden van de ander, bv:) waardeloos is zoals het is gegaan. Geef aan dat je dat begrijpt. En geef ook aan dat jij je in die situatie ook zo zou voelen.

Betrokkenheid tonen

Toon je betrokkenheid bij de ander. Laat hem of haar niet zwemmen in zijn frustratie, maar neem je verantwoordelijkheid. Als jij persoonlijk of vanuit je rol voor de organisatie iets kunt doen, doe dat dan ook. Het is volledig ongepast te zeggen dat je er niets aan kunt doen en dat de regels nu eenmaal zo zijn. Misschien is dat zo. Maar als de regels in deze specifieke situatie onredelijk zijn of lijken, dan kun je wel tegen de ander zeggen dat je zijn of haar situatie voor wilt leggen aan het management. Zorg er voor dat de ander zich gehoord en gezien voelt. Bied waar je dat kunt je hulp aan. Op deze manier kun je de meeste kwade mensen vaak (meteen) tevreden te stellen.

Gebruik de Scheldremmer:

Gaat de onredelijkheid zo ver dat de ander je voor rotte vis begint uit te maken, dan is het nog steeds belangrijk dat je bovenstaande stappen hanteert, maar minstens zo belangrijk dat je het gedrag van de ander begrenst. Zijn gevoel is al of niet terecht, het gedrag is niet te rechtvaardigen. Je hoeft je door niemand uit te laten schelden, laat staan ander agressief gedrag te accepteren. Wees daarom in je communicatie begripvol, maar ook heel duidelijk: Neem de leiding en zeg bijvoorbeeld: "Neemt u mij niet kwalijk. Ik kan en wil u helpen met uw probleem, maar met schelden of vloeken kan en wil ik niets!"  

Feiten

Toon begrip voor de emotie en ga vervolgens terug naar de feiten. Blijf altijd vriendelijk en concentreer je op de feiten, processen, gewenste resultaten. Wat kan ik concreet voor u doen binnen de grenzen van de mogelijkheden die ik heb? Ga niet in de excuustruus stand van: Mijn computer is nu buiten werking, of ik ben nu nog alleen op de zaak aanwezig, maar vertel, leg uit of herhaal wat je WEL kunt DOEN en geef aan dat je zodra je daartoe in staat bent gaat doen wat er gedaan kan worden. Geef bijvoorbeeld aan dat je over een uur of morgen contact opneemt als je weer in staat bent om te doen wat gedaan moet worden.

E-book verbindende communicatie


Verbindende communicatie is de sleutel naar harmonie in je relaties. Als je zou weten en begrijpen wat er allemaal mis kan gaan in de onderlinge communicatie, dan mag het wel haast een wonder heten dat er ook nog zoveel goed gaat. Misschien ben je een natuurtalent in het communiceren en gaat het bij jou als vanzelf. Als dat niet zo is en je wilt begrijpen waarom en wilt weten wat je kunt doen om het beter te maken tussen jou en je partner, collega, kinderen, enzovoorts, download dan dit E-book Verbindende communicatie of een van mijn andere gratis E-books.

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen