Communicatie: De helden in onszelf
23 april 2009 

Communicatie: De helden in onszelf

Vanavond een bijzondere avond beleefd op een van de regio-avonden van de NOLOC, de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals waar ik regiocoördinator voor ben. Marcel van der Pol liet ons met behulp van verhalen en theatertechniek naar onszelf en de ander kijken. We moesten ons nadat hij een verhaal verteld had van een rover en een bijna heilige in groepjes verplaatsen in het verhaal dat hij verteld had. Daarin werd pijnlijk duidelijk dat één en het zelfde verhaal voor beide personages een compleet andere betekenis had. Lees maar. Het verhaal ging zo:

De rover en de heilige

Het is een oud Iraans verhaal van meer dan 2000 jaar oud waarin twee hoofdpersonen een rol spelen. Een heilige en een rover.

Er woonde een man in Teheran. Hij stond erom bekend dat hij zo goed mogelijk wilde leven. Als mensen hem tegenkwamen dan zeiden ze tegen hem: goedemorgen Goeroe. En dan zei hij: Fijn dat jullie me zo waarderen, maar ik ben geen heilige. Ik ben een bijna heilige. Weet je wat als je een heilige wilt ontmoeten ga dan met me mee de woestijn in want daar leven de heiligen. Er is een klein groepje mensen dat bereid is met hem mee te gaan. Ze trekken door de woestijn op zoek naar andere heiligen. Ze komen van alles en nog wat tegen in de woestijn. En het is al meer dan veertig dagen en veertig nachten, maar een heilige vinden ze niet.

Maar dan op de vijftigste dag is er een enorme zandstorm. Ze schuilen achter een zandheuvel om te wachten tot de storm is overgewaaid. Dan zien ze ergens in de verte hele kleine zwarte pitjes. Een van de volgelingen roept: Oh meester, kijk daar. Daar komen mensen aan. Is dat misschien een heilige? De bijna heilige antwoord: Ik weet het niet. We zullen moeten wachten tot de zandstorm voorbij is. Dan zal ik gaan kijken. Zo gezegd, zo gedaan. Stap voor stap gaat hij de heuvel op en als hij boven komt ontdekt hij daar een andere man.

Hij kijkt de ander aan en vraagt: Ben jij….? Hij ontdekt dat de ander een totaal andere taal spreekt. Ze kunnen elkaar niet verstaan. Maar ze lijken zo erg op elkaar dat je niet kunt zeggen wie of wat de ander is. De bijna heilige denkt: Lichaamstaal is universeel. Hij gaat direct door de knieën om met zijn vinger een cirkel in het zand te trekken. Hij kijk naar de rover. En met een fors gebaar, tjakka, trekt de rover daar een streep doorheen. De heilige steekt vervolgens een vinger in de lucht. Waarop de rover hem met grote ogen aankijkt om vervolgens zijn hand onder zijn boernoes te steken. Hij haalt daar een ui uit en biedt de ui aan de bijna heilige aan. De bijna heilige pakt de ui en neemt een hap, waarna hij zijn hand onder zijn eigen boernoes steekt en er een ei uit te voorschijn haalt. Hij biedt de rover het ei aan. De rover schudt zijn hoofd, doet een stap achteruit, draait zich om en beëindigt het gesprek.

Welke betekenis geven de rover en de bijna heilige aan de situatie? >>>

Betekenis geven aan een situatie

Moraal van het verhaal: het blijkt vaak best lastig om je helemaal te verplaatsen in de ander. Om je eerst helemaal te identificeren met wat de ander ervaart. Kijken vanuit het perspectief van de ander. Als je dat kunt en doet, wordt het een stuk gemakkelijker om te communiceren en vooral om het doel dat je nastreeft te bereiken. Wat is jouw betekenis die je aan de situatie geeft. Welke interpretatie geef je eraan? Kun je in je communicatie even naast de ander gaan staan, zonder jezelf los te laten en te ervaren wat de ander ervaart? Om er van daaruit achter te komen wat iemands drijfveer is om te doen wat hij doet.

Wat is je drijfveer?

In dit verhaal is de drijfveer van de heilige: erachter komen of de ander heilig is of niet? De drijfveer van de rover is valt er iets te halen, kan ik hem te grazen nemen of niet. De conclusie is dan voor de heilige: We hebben ‘m wel gevonden of we hebben hem niet gevonden. Voor de rover: Er valt wel iets te halen of er valt niets te halen. Wat zijn jouw drijfveren? Ken je ze? Weet je wat de reden is dat je doet wat je doet?

Oog met tekst Waarnemen en Concluderen

Doe de test: Waarnemen en concluderen en word je bewust hoe jij interpreteert

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen