Dat ken ik al

Of: Dat weet ik al…

Als kind was ik al een ware boekofiel. Altijd met mijn neus in de boeken en in mijn eigen gecreëerde fantasiewereld. Daar was ik veilig en daar voelde ik me gelukkig. Het gevolg van veel lezen, was en is dat ik veel kennis tot me heb genomen. En er was ook een tijd zo toen ik een jaar of 18 was, wat ik dacht dat ik heel veel wist. Ik meende niet alleen dat ik heel veel wist. Ik wist het ook nog vaak beter…

Ik weet het beter...

Een eigenschap die niet door iedereen gewaardeerd werd.  Ik werd destijds ook vaak eigenwijs genoemd en ik denk dat degenen die dat tegen me zeiden destijds gelijk hadden. Ik was ook eigenwijs. Door te denken dat ik het allemaal wel wist creëerde ik een werkelijkheid waarin ik in bepaalde situaties stopte met luisteren. Want dat wist ik al. En vaak ook beter… Door niet meer te luisteren ging ik vervolgens uit contact. En dat leverde uiteindelijk niet veel goeds op. Ik heb het overigens behoorlijk lang vol gehouden die eigenwijsheid. Ik vond het ook wel iets hebben. Eigenwijs zijn, je eigen gang gaan. Alleen….

Aanpassen

Terugkijkend weet ik dat ik helemaal niet echt mijn eigen gang ging. Want dat wat ik wist, was toch grotendeels weer ingegeven door wat anderen me daarover hadden ‘wijs’ gemaakt. Het was niet echt mijn eigen innerlijke wijsheid. Ik deed en hoorde wat anderen  hoorde en dachten. En ik paste me op die manier in feite aan.

Pijnlijke lessen

Het leven heeft me de nodige pijnlijke lessen bezorgd. En wat gebeurt er als je eigenwijs bent? Dan luister je niet naar wat het leven te zeggen heeft. Het gevolg daarvan was dat het leven steeds harder ging roepen in de vorm van steeds pijnlijker gebeurtenissen/lessen. Ze liet me keer op keer voelen dat de muur hard was. En waar andere mensen na één keer hun hoofd tegen de muur stoten wisten: Hé die is hard en die gaat niet opzij, had ik vele keren nodig… Als je eigenwijs bent, verzet je je tegen wat er is. En dat was wat ik deed. Ik zat hartstikke in de weerstand. Ik wilde niet voelen en ik wilde niet leren. Het is een strijd met het leven die je niet kunt winnen, weet ik uit ervaring. Hoe meer ik me verzette, hoe groter en hoe naarder de omstandigheden werden. Ik kan nu terugkijkend deemoedig zeggen: Ik had al die keren vastlopen nodig om bereid te zijn, mijn beeld over mezelf en de werkelijkheid bij te stellen. Het was juist die extreme pijn die ervoor zorgde dat ik op een gegeven moment niet anders meer kon dan kijken hoe het anders moest.

Vast

Het gegeven dat ik de ‘moeilijke’ route door de bergen heb gekozen is ook de reden waarom ik niet van het padje raak als sommige van mijn klanten hetzelfde gedrag vertonen. Daar waar anderen dat ‘moeilijke’ klanten vinden voel ik vooral mededogen. Ik zie en ik snap waar de ander zit. Vast in zijn of haar eigen werkelijkheid en waarheid.

Niks nieuws

Afgelopen week was er in een van mijn trainingen ook weer iemand die vertelde dat ze niks nieuws had geleerd. Dit wist ze allemaal wel. Maar toch was ze niet gelukkig met bepaalde situaties in haar werk en leven. Cognitief wist ze het wel. Ze had wel de kennis, maar haar kennis was nog geen wijsheid geworden. Ze had het denken net als ik nog niet in doen omgezet. Er was nog teveel weerstand. Teveel belang om haar situatie bij het oude te laten. Want dat is wel wat er gebeurt. Je complete wereldbeeld verandert als je het aangaat met jezelf. En dat is zo een grote verandering, daar komt je denken, je ego tegen in verzet. Die wil dat niet. Want dan is zijn rol zoals hij hem al die tijd heeft gespeeld ineens uitgespeeld. En wat dan? Hoe moet het dan verder? Dat is wel heel spannend. Dat wil je denken, je ego niet…

Crisis als kans!

De bereidheid om daarin te veranderen ontstaat pas als de pijn die je aan je huidige situatie verbindt zodanig groot is, dat je bereid bent de onzekerheid aan te gaan. Dat je bereid bent jouw tijger in de ogen te kijken en hem te trotseren. En zolang de pijn of de angst die je ervaart te verdragen is, is de kans niet zo heel groot dat je dat gaat doen. Dus is het wachten op het moment dat het leven je crisis brengt. Niet leuk uiteraard, maar wel heel nodig. Nodig om uiteindelijk thuis te kunnen komen bij jezelf. Bij je eigen wijsheid. In dat huis woont geluk en liefde. Vrede, rust en balans. Ik woon er inmiddels al weer jaren met heel veel plezier. En ik gun jou ook zo’n huis!

Al leer ik maar een ding dat nieuw is

Overigens kwam de Dat ken ik al  les een paar jaar geleden opnieuw een keer voorbij. Tijdens de Millionaire Mind training van Harv Eker zat ik in het begin van de training ook in de modus: Dat weet ik al en dat ken ik al. Harv vertelde toen dat die mindset de grootste belemmering in je groei is. Oei... Die was raak. Hij vertelde ook dat je door die mindset stopt met geïnteresseerd luisteren, waardoor je de dingen die je wel verder kunnen helpen niet meer hoort. Zijn uitgangspunt en inmiddels ook de mijne is: Al leer ik van een trainingsdag of bijvoorbeeld een nieuwe boek maar één ding dat waardevol is, dan is de training geslaagd of het boek leerzaam. Andere manier van denken en kijken. Maar hij helpt me wel verder! 

En jij?

Ben jij ook een beetje eigenwijs? Stop je in bepaalde situaties ook met geïnteresseerd luisteren? Of heb jij deze les allang geleden geleerd en ben je nu heel Eigen Wijs? Ik hoor het graag van je!

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen