Als de liefde dun is, zie je de fouten dik
27 maart 2014 

Als de liefde dun is, zie je de fouten dik

Als je lange tijd je relatie veronachtzaamd hebt en je alleen of beiden steeds meer je eigen plan trekt, dan ben je beiden onderweg naar het failliet van je relatie. Het is een soort van sluipmoordenaar die er voor kan zorgen dat ineens het einde daar is, waar een van beiden misschien nog dacht dat het wel meeviel. In de meeste gevallen zijn het de vrouwen die er misschien wel jaren over doen om tot de conclusie te komen dat ze veel te veel hebben gegeven van zichzelf zonder terug te ontvangen wat ze nodig hadden. De man schrikt zich te pletter als zij in zijn ogen ineens met de mededeling komt dat ze bij hem weg wil. Dat had hij niet zien aankomen. Ze heeft als hij er over nadenkt misschien wel signalen afgegeven, maar die waren vaak nogal vaag en indirect, waardoor hij ze niet of onvoldoende heeft opgepikt.

Eenzaamheid

Beiden je eigen plan trekken en niet of weinig meer investeren in je relatie, zorgt ervoor dat je relatie niet meer gevoed wordt. Je ervaart dan ook geen of te weinig steun bij elkaar. En ondanks dat je in je relatie samen bent, neemt de eenzaamheid langzamerhand toe. Het gebeurt niet zelden dat mensen binnen de relatie eenzamer zijn dan wanneer ze alleen zijn. Dat komt onder meer doordat die ander waar je eens zo blij mee was, je door zijn of haar aanwezigheid keer op keer laat zien en voelen dat jullie niet met elkaar verbonden zijn. Meestal betekent dat ook dat je met jezelf niet verbonden bent. De risico’s op crisis in een dergelijke relatie zijn groot. Als je in een dergelijk geval een leuke andere partner ontmoet, dan kun je zomaar ineens verliefd worden. Met alle gevolgen van dien. Of je daar al of niet iets mee doet, is van later belang. Het feit dat je makkelijk verliefd wordt is in ieder geval een signaal dat je relatie onderhoud nodig heeft.

Energieniveau

Drukte op het werk of drukte van de kinderen of allerlei externe omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je je prioriteiten niet optimaal managet. Als je je laat leiden door de omstandigheden, dan kan het zomaar ontstaan dat je werk, je hobby's, de kinderen enzovoorts meer prioriteit krijgen dan gewenst en effectief voor het warm en liefdevol houden van je relatie. Daarom is het nodig en belangrijk dat je voldoende tijd en kwaliteit steekt in je relatie. Als je leven zo druk is dat draagkracht en draaglast niet met elkaar in evenwicht zijn ontstaat er stress. Je energieniveau daalt en als dat gebeurt neemt het risico op negatief denken toe.

Negatief denken

Negatief denken over je relatie kan dus een gevolg zijn van een te grote draaglast ten opzichte van je draagkracht. Als er sprake is van stress, dan is het cruciaal dat je jezelf daar zo snel mogelijk bewust van wordt en ervoor zorgt dat draagkracht en draaglast weer in balans komen. Misschien dat je daar lastige keuzes in moet maken, maar realiseer je dat het zelden voorkomt dat mensen op hun sterfbed wensen dat ze meer tijd aan hun werk hadden besteed. Je zit in de val als je je daar teveel op focust. Als je werk belangrijker wordt dan je relatie, is het raadzaam jezelf eens af te vragen wat maakt dat je meer prioriteit legt in andere dingen dan je relatie?

Projectie

Een ander mechanisme wat voor veel gedoe zorgt in relaties is dat we de neiging hebben om onze eigen tekortkomingen op een ander te projecteren. We zien wel de splinter in het oog van de ander, maar missen de balk in ons eigen oog. Negatief denken en stress vergroot dit fenomeen. Je ziet dan vaak alleen nog maar wat er niet goed is aan de ander en je irritatie neemt toe.

Geef wat je wilt ontvangen

Als je niet meer krijgt in je relatie wat je graag zou willen, vraag jezelf dan eens af of jij wel aan de ander geeft, wat je zelf graag wilt ontvangen? Als je graag wilt dat je man meer doet in het huishouden, waardeer en erken je hem dan in wat hij doet? Of moet ie het precies zo doen als jij dat doet? En is het als hij het anders doet of niet meteen doet, toch weer niet goed voor jou? Je partner bekritiseren als hij of zij iets voor je doet is vragen om een afwachtende houding. Het nodigt de ander niet uit weer iets voor je te doen. Geef je partner erkenning en waardering. Strooi met complimenten en doe eens iets onverwachts voor elkaar. Regel dat weekendje weg gewoon. Verras hem of haar en laat op allerlei manieren blijken dat de ander belangrijk voor je is. Houd je kritiek en je commentaar voor je. Want dat maakt de liefde dun en de fouten dik!

Gratis E-book Verbindende Communicatie


Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Verbindende Communicatie

Workshop: Verbindende Communicatie

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Website-reacties op dit artikel

Johan Calkhoven op maandag 31 maart 2014 om 17:59
Geweldig artikel. Goede adviezen, Daar kun je wat mee!

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen