Wat doen succesvolle mensen om succesvol te zijn? Wat zijn de karakteristieken voor succes? Als jij ook succesvol wilt zijn, doe dan gewoon wat andere succesvolle mensen doen. Succes is gewoon te leren en niet iets wat voor de een wel en voor de ander niet is weggelegd. Maar.... Je moet er wel wat voor doen! Is het moeilijk? Nee, niet echt. Als je je maar houdt aan de basisprincipes waar succesvolle menen zich ook aan houden. In feite is het voor vrijwel iedereen weggelegd om meer succes te hebben in zijn of haar leven. Als je naar de onderstaande tips kijkt, dan ontdek je vast waar jij nog wat te doen hebt.
1. Alles begint bij hoe je denkt.
Of je positief denkt of negatief, in beide gevallen krijg je gelijk, was een uitspraak van Einstein. Je bent namelijk wat je denkt. Denk je positief, zul je een positief en succesvol leven leiden. Denk je negatief, zul je een leven leiden wat dat denkpatroon weerspiegelt.
Je wilt bijvoorbeeld meer balans in je leven. Denk er dan vooral aan dat er balans is in je leven. Sta vooral stil op welke punten in je leven nu al balans ervaart. Waar voel je dat er wel evenwicht is. Meestal is dat op meer plekken dan je je bewust bent. Maar de kans is groot dat je je vooral focust op de afwezigheid van balans. Focus niet op wat je niet hebt, maar op wat je wel wilt.
2. Zonder doel geen doelpunten
Je zult nooit kunnen vaststellen of je succesvol bent als je niet vaststelt wat je wilt bereiken. Hoe gedetailleerder je beeld van wat je manifesteren wilt, hoe beter. Maak het concreet en helder. En nogmaals: denk er vooral om wat je wel wilt! Zorg dat het woord NIET, MINDER en GEEN niet voorkomt in de beschrijving van je doel. Je concrete doel kan dan bijvoorbeeld zijn dat je in ieder geval een dagdeel in de week tijd voor jezelf creëert. Vind je het nog lastig om voor jezelf doelen te leren stellen? Lees dan eerst verder in het artikel: Van wens naar doel. Waarom is het zo belangrijk om doelen te stellen? Dat leg ik je graag uit aan de hand van een metafoor. Stel je wilt naar Amsterdam. Dat is je doel. Is de kans 100% dat je daar gaat uitkomen? Nee. Maar wel vrij groot, tenzij er onderweg problemen op de weg zijn, zul je hoogstwaarschijnlijk wel in Amsterdam uitkomen. Maar hoe groot is de kans dat je in Amsterdam uitkomt als je niet vaststelt dat je daar heen wilt? Die kans is niet 0%, maar hij is vrij klein. Want als je zonder doel op weg gaat, zijn er zoveel andere afleidende factoren die zullen maken dat de kans groter is dat je ergens anders heen gaat. Dus stel vast waar je naar toe wilt! Wat is je doel?
3. Doen, doen, doen
Elk doel wat je stelt, moet je laten volgen door een of meerdere acties. Doen leidt altijd tot het beste en snelste resultaat. Anthony Robbins noemt het: Take massive action!
Dat betekent dan dat je misschien met je partner om de tafel moet om afspraken te maken over wanneer jij dat dagdeel voor jezelf hebt. Stel van te voren vast wat je onderhandelingsruimte is. Onderhandelen over bijvoorbeeld de avond is prima, maar laat je niet verleiden je doel zelf ter discussie te stellen, tenzij er een veel beter tegenvoorstel is. Stel vast wat je minimaal wilt bereiken en wat je ideale uitkomst is. Bedenk ook van te voren hoe je dat gaat bespreken. Als je een plan hebt, is de kans veel groter dat je je doel gaat bereiken. Bereid je goed voor en stel vast wat je ideale uitkomst van het gesprek is.
4. Blijf oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Je zult in alles wat je doet soms tegenslag meemaken. Dat hoort er bij. Laat je er nooit door weerhouden verder te gaan. Leer wat je te leren hebt van wat er niet ging zoals jij dat wilde en bedenk een nieuwe strategie.
Misschien ben je op je vrije avond toch in de houding gesprongen toen een van de kinderen huilde omdat je eigenlijk vond dat je je kind beter kan troosten dan je partner. Accepteer dan dat het is gegaan zoals het is gegaan en zie het als een leermoment. Je weet nu dat dit soort dingen dus voor kunnen komen. Goeie vraag aan jezelf is: Hoe ga je de volgende keer beter voor jezelf zorgen? Welke afspraken moet je misschien nog extra met je partner maken? Of: Misschien helpt het je om de eerste keren er voor te zorgen dat je niet thuis bent om te leren de zorg los te laten.
5. Geef nooit op
Het komt in veel dingen aan op volhouden. Het veranderen van situaties waarin je gewend bent vanuit patronen en vanzelfsprekendheden te leven, vraagt tijd, moeite en doorzettingsvermogen.
Misschien merk je in het begin dat het je moeilijk valt om je kinderen en partner los te laten. Misschien vind je het zelfs wel lastig om te genieten terwijl je weet dat je partner met zijn drukke baan nu voor de kinderen zorgt en voel je je schuldig. Houd dan vooral vol. Dat gevoel verdwijnt, naarmate je je nieuwe gedragspatroon langer volhoudt. Dikke kans dat je partner er ook plezier in heeft om tijd samen met de kinderen te hebben, zonder dat jij er met je neus bovenop staat om te kijken of hij het wel goed doet.
6. Kijk naar wat werkt
Let goed op wat je doet/deed en onthoudt wat werkt, zodat je dat de volgende keer opnieuw en bewust kunt in zetten.
Als je hebt gemerkt dat je partner in het weekend beter aanspreekbaar is dan door de week en je wilt nieuwe afspraken maken, zorg dan dat je de volgende keer dit in het weekend bespreekt.
7. Richt je aandacht en tijd op je doel
Houd je doel voor ogen en kijk wat goed gaat. Beloon jezelf voor alles wat goed gaat. Dat maakt het veranderingsproces een stuk plezieriger dan te letten op wat er allemaal nog niet goed gaat. We leven in een cultuur die erop is gericht van een vier een zes te maken in plaats van de achten en negens te vieren.
Als het een keer een avond ‘mis’ gaat als je partner voor de kinderen zorgt, laat je daardoor dan niet van het padje brengen en blijf er op vertrouwen dat je partner hier ook lerende in is en het de volgende keer weer beter zal gaan. Het gevaar is anders dat je je heel gemakkelijk weer terug in je oude patroon laat manipuleren. Blijf daarom vooral kijken naar wat je wel wilt en kijk eventueel samen met je partner hoe hij de situaties die hij tegen komt de volgende keer kan oplossen.
8. Doe eens iets anders
Spring eens uit de band. Hoe makkelijker je iets nieuws durft te doen, hoe succesvoller je zult zijn. Je zult dan niet voor een gat te vangen zijn en net zolang iets nieuws blijven bedenken tot je je doel hebt bereikt. De meeste mensen zeggen bijvoorbeeld wel eens dat ze echt alles al hebben geprobeerd om af te vallen. De realiteit is echter dat ze maar een paar en hooguit tien dingen hebben geprobeerd in plaats van al die tienduizenden dingen die je zou kunnen doen.
Als het lastig blijkt om de aandacht van je partner te trekken voor dat goeie gesprek waarin jij dat dagdeel voor jezelf wilt regelen, bedenk dan eens iets origineels waarmee je zijn aandacht kunt trekken. Doe eens iets geks.
9. Wees effectief in de manier waarop je communiceert en met andere mensen omgaat.
Mensen zijn nu eenmaal sociale dieren en communicatie is daarin echt belangrijk. Als jij weet wat voor een ander belangrijk is en wat hem of haar motiveert en je kunt daar effectief op inspelen dan schieten je kansen op succes omhoog.
Als je tegen je partner zegt: Ik heb recht op een dagdeel voor mezelf en ik neem voortaan de dinsdagavond voor mezelf en jij moet voor de kinderen zorgen, dan zul je andere resultaten boeken dan wanneer je zegt:
Ik heb gemerkt dat ik behoefte heb aan tijd voor mezelf. Ik ben steeds vaker moe van de constante zorg voor de kinderen. Ik wil graag bij kunnen tanken zodat ik voor jou een betere partner en voor de kinderen een betere moeder kan zijn. Welke avond past jou het best als ik een dagdeel in de week voor mezelf wil?
10. Wees verantwoordelijk
Wees je ervan bewust dat jij je eigen werkelijkheid creëert en dat de voorgaande zaken pas echt waarde krijgen als jij daar op een integere en verantwoordelijke manier mee omgaat.
Dus: Ga niet in de slachtofferrol om voor elkaar te krijgen wat je (niet) wilt, maar zorg op een constructieve en eerlijke manier voor jezelf en de ander.
Tijd en oefening
Ieder succesvol mens heeft veel tijd en oefening in dat proces gestopt. Geef jezelf die tijd ook. Sommige dingen zullen je gemakkelijker afgaan dan andere. Maar houd altijd je doel vast en laat je resultaat los. Je hebt het resultaat namelijk niet altijd in de hand. Focus op je doel heb je wel in de hand, maar de uitkomst en het resultaat kunnen anders en vaak beter komen als jij niet te 'vast' zit in wat er volgens jou zou moeten zijn.
Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?
Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.
Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid
Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?