Zelfvertrouwen vergroten met EFT oefening
06 september 2021 

Zelfvertrouwen vergroten met EFT oefening

Zelfvertrouwen hebben is je geboorterecht. Zelfvertrouwen hoort bij je basale innerlijke staat. Het is de staat waarin de meeste mensen ter wereld zijn gekomen. De meeste mensen, omdat er tijdens de zwangerschap al iets gebeurd kan zijn waardoor je moeder zoveel stress en spanning had, dat er bij jou ook al een eerste deuk is gekomen in dat geboorterecht. Maar voor de meeste mensen geldt dat je gewoon als jezelf wordt geboren, zonder verhaal. Nog niet volgestopt met allerlei aangeleerde angsten, maar gewoon helemaal wie je bent. Nog niet bang voor wat de buren of je ouders van je denken. Nog niet bang dat je niet goed genoeg bent. Nog niet bang dat je niet belangrijk bent. Enzovoorts. Je bent gewoon wie je bent.

Je raakt het kwijt

Maar ergens onderweg in de ontwikkeling van je ego, van je denken, raken de meeste mensen een deel van hun zelfvertrouwen en zelfwaardering kwijt. En misschien sta je er niet dagelijks bij stil, maar jeetje wat een impact heeft het ontbreken van zelfvertrouwen op wat je in je leven creëert. Ga maar eens voor jezelf na. Je gaat namelijk alles wat je doet ter discussie stellen. Wat als… of wat zou .... wordt een standaardecho in je hoofd. Wat als Kim me niet aardig vindt? Wat als Ineke over me gaat roddelen. Wat zouden ze wel niet van me denken. Wat als ik het niet kan? Wat als ik niet goed genoeg ben? Herken je het? Dat deed je niet toen je net op deze wereld was. Je deed gewoon. Je ging op je eigen houtje de wereld ontdekken. En soms viel je. En dan stond je weer op. Tenzij je moeder schrok toen jij viel, want toen schrok jij van je moeder en moest je ineens huilen. Want ja, als je moeder schrikt, dan is het voor jou natuurlijk helemaal spannend.

Kijk je wel uit?

Of stel je voor dat je op regelmatige basis de boodschap mee hebt gekregen dat je 'voorzichtig' moet doen. Dat je wel moet 'uitkijken'. Wat krijg je dan mee als kind? Dat de wereld een veilige plek is? Dacht het niet. De wereld is dan niet veilig. Anders zou je daar niet steeds voor gewaarschuwd hoeven worden. Wat denk je dat er in een klein kind gebeurt door dat soort boodschappen? Creëert dat een gevoel van vertrouwen of een gevoel van angst? Het zijn maar voorbeelden van hoe conditionering werkt en wat het effect ervan is en kan zijn. Nu is het gelukkig zo dat ook al zitten er zeg maar 'foutjes' in je programmering dat niet wil zeggen dat je daar niks aan kunt doen. Sterker nog: Je kunt er heel veel aan doen. En door jezelf beter je leren kennen en jezelf verder te ontwikkelen kun je de beste versie van jezelf worden. Maar wat is daar voor nodig?

Wat als je wel zelfvertrouwen had?

Laten we om te beginnen eens kijken wat er zou gebeuren als....Stel nou eens. Stel nou eens dat…. Stel nou eens dat je heel veel zelfvertrouwen zou hebben…. Als je zou blaken van het zelfvertrouwen. Als je zelfvertrouwen geen enkele beperking voor je toekomst zou opleveren. Hoe zou dat je kijk op je leven dan veranderen? Hoe zou je je voelen met dat zelfvertrouwen? Wat zou je doen als je wist dat je niet kon falen? Stel jezelf die vraag eens. Wat nou als je zeker wist dat je niet de mist in kon gaan?

Grotere doelen

Je zou met een onverwoestbaar zelfvertrouwen veel grotere doelen stellen. Je zou alles doen wat nodig was om in overvloed te leven als je dat zou willen. Om vaker op vakantie te kunnen. Om verder weg op vakantie te kunnen. Je zou alles doen wat nodig was om mooie kleren te kunnen kopen als je daar behoefte aan had. Je zou gewoon doen wat je wilde. Gewoon doen wat je echt wilde. Niet wat een ander wil dat je doet. Maar gewoon: Ik wil dat, dus ik doe dat.

Vragen om wat je wilt

Je zou consequent en consistent vragen om je wat wilde en waar je behoefte aan had. Alles zou anders zijn in alle opzichten. Je zou als je dat zou willen gewoon om promotie vragen. Met veel gemak bij een ander bedrijf gaan werken. In ander werk in een andere branche. Je zou gaan voor een betere presentatie, voor een betere werkomgeving. In plaats van tevreden te zijn met allerlei halfbakken compromissen. Want dat is het wat we doen met te weinig zelfvertrouwen en zelfwaardering. We zetten onszelf klem met gemengde neurologische associaties. Oftewel gemengde gevoelens. Meer daarover kun je lezen in het artikel: Onbewuste programma's: denken en voelen

Ijsberg

Creatiever

Je zou ook veel creatiever zijn. En meer, veel meer risico’s durven nemen. Je zou gemakkelijker nieuwe dingen gaan leren en ontdekken. Je zou je veel krachtiger en invloedrijker opstellen tegenover andere mensen. En wat je ook zou doen, je zou veel populairder zijn en aardiger gevonden worden, waar je ook maar heen zou gaan. Je zou van je laten horen en je zou worden gerespecteerd om wie je bent. Iedereen respecteert je en kijkt naar je op. Zo bizar is het. Want: zo binnen zo buiten. Je krijgt weerspiegeld in je werkelijkheid wat jij over jezelf gelooft. Als jij jezelf onzeker gedraagt, reageren andere mensen daarop. En als je je zeker gedraagt reageren ze daar op een andere manier op.

Prestige en status

Met zelfvertrouwen krijg je de verantwoordelijkheid omdat iedereen vindt dat jij weet wat er gebeuren moet. Want jij weet wat nodig is om te bereiken wat je bereiken wilt. Je zou prestige ontvangen en status. Niet dat ik vind dat je dat zou moeten willen, maar het is een natuurlijk gevolg van meer zelfvertrouwen. Er zouden allerlei kansen en mogelijkheden op je pad komen. Je zou veel effectiever omgaan met problemen in je leven. Problemen zouden kansen zijn op iets beters en iets mooiers. Je zou denken in termen van oplossingen die tot jouw voordeel strekken. 

Lachen om verschillen

En ja, ook dan zul je wel eens de mist in gaan. Maar je zou lachen om verschillen en hoe groot de mislukking ook zou lijken: Jij zou er uiteindelijk toch weer een succes van maken. Want je weet: fouten zijn kansen om van te leren. Om van te groeien en dan weer verder te gaan. Je zou in staat zijn om limonade uit citroen te maken. Je zou onoverwinnelijk zijn. En je zou veel effectiever omgaan met andere mensen en met andere situaties. Je zou beter onderhandelen waardoor je een betere prijs en betere voorwaarden zou ontvangen. Wat je ook zou doen: Niets is onmogelijk.

Heerser over jouw ziel

En je voelt je fantastisch. Je voelt je helemaal gelukkig onder alle omstandigheden. Want je weet dat alles dat je nodig hebt in jou aanwezig is om je onder al die omstandigheden goed te voelen. En je weet ook dat je leven precies zo is als jij wilt dat het is. Je hebt het idee dat je helemaal de regie over jouw leven zelf in handen hebt. Jij bent de kapitein van jouw schip en de heerser over jouw ziel. Met dat gevoel van controle over je leven zou je een heel bijzonder mens zijn, toch?

Bang voor het onbekende

De praktijk is alleen voor de meeste mensen een beetje anders. De meeste mensen zijn bang voor het onbekende. Voor alles dat ze niet  kennen en wat anders en nieuw is. De meeste mensen vergelijken zichzelf constant met andere mensen en doen zichzelf daarmee tekort. Ze nemen genoegen met minder dan hun volledig potentieel in plaats van dat ze vol zelfvertrouwen, zelfwaardering en trots zijn. De meeste mensen laten hun dagen stilletjes aan zich voorbijgaan in een aangeleerde routine.

Chronisch gebrek aan zelfvertrouwen

Je zou daaruit op zijn minst kunnen concluderen dat zelfvertrouwen wel heel belangrijk is. Misschien zelfs wel cruciaal. Hoe komt het dan toch dat zoveel mensen er zo’n chronisch gebrek aan hebben? Naja, dat heb ik eigenlijk al uitgelegd. Het Pavlov effect. Het is je aangeleerd. Of je hebt geleerd het na te doen van je ouders of andere invloedrijke rolmodellen. Of je hebt van hen boodschappen meegekregen waardoor je bent gaan geloven dat je niet goed bent zoals je bent. Dus je gebrek aan zelfvertrouwen is je aangeleerd. En alles wat is aangeleerd kan weer afgeleerd worden. Ja het is makkelijker om gewoon iets nieuws aan te leren, dan iets af te leren. Maar het feit dat iets makkelijker is wil niet zeggen dat het niet kan.

Zelfvertrouwen kun je leren

Zelfvertrouwen is uiteindelijk een kwaliteit die je je gewoon eigen kunt maken.  Iets dat je stap voor stap kunt leren om het leven te leiden dat jij wilt. Iets dat als je de instructies volgt ook gewoon in jouw werkelijkheid kan zijn. Iedereen heeft een bepaalde basis van zelfvertrouwen. Je voelt je niet altijd en overal onzeker. Je voelt je alleen maar onzeker in een bepaalde context. En je kunt leren van wat je doet om je zeker te voelen in de ene situatie te gebruiken in de andere situatie waarin je je nog niet helemaal zeker voelt.

Oorzaak en gevolg

Je hoeft daarvoor alleen maar gebruik te maken van de wet van oorzaak en gevolg. Wat ik daarmee bedoel is dat je als je meer van een bepaald gevolg wilt, je meer van de oorzaak moet creëren. Als je ergens succesvol in was, achterhaal dan voor jezelf wat de oorzaak was en door dat te herhalen creëer je meer van de gevolgen.

Creëer andere oorzaken 

Dus als er dingen en situaties in je leven niet zijn zoals jij graag zou willen dat ze zijn, ga dan terug naar de oorzaak ervan en creëer andere oorzaken. Daardoor creëer je ook andere gevolgen en andere resultaten. Je hoeft er helemaal geen ingewikkelde studie van te maken of voor te volgen. Maar gewoon nagaan wat je deed wat werkte en daar meer van doen. En datgene dat niet werkte vervangen door wat wel werkt. Keer op keer. Steeds opnieuw. Net zoals je deed toen je leerde lopen. Toen gaf je ook niet na de 1323ste keer vallen op. Je ging door. Net zolang tot je het lopen onder de knie had en je succesvol was. 

Steeds opnieuw

De vaardigheid om andere keuzes te maken en net zolang te oefenen tot je het kunt bezit je nog steeds. Je kunt nog steeds iedere keer opnieuw opstaan en net zolang doorgaan tot je kun lopen. Elke dag opnieuw. Elk uur opnieuw. Elke minuut opnieuw. Gewoon doorgaan tot je dat wat je echt wilt bereikt hebt.

Even ter nuancering

Het voorgaande waarin ik de nadruk leg op wat je allemaal kunt met zelfvertrouwen, kan de indruk wekken dat je volkomen op jezelf gericht zou moeten gaan leven. En dat is niet wat ik ermee zeggen wil. Ja, als je in onze Westerse samenleving niet voor jezelf zorgt en geen of te weinig zelfvertrouwen hebt, dan zal het resultaat zijn dat het evenwicht verstoord raakt. Oftewel als jij vooral voor anderen zorgt maar niet voor jezelf, dan zijn er twee die voor de ander zorgen en niemand zorgt voor jou. In veel Oosterse landen was en is het in veel landen nog wel zo, dat men voor elkaar zorgt. En dat systeem kan natuurlijk ook prima functioneren als iedereen voor elkaar zorgt. Want als jij dan voor anderen zorgt, zorgen anderen ook voor jou. 

We zijn onderdeel van een groter geheel

Als je vanuit de biologie kijkt dan heeft alles in het grotere geheel een rol, een functie. En het is belangrijk voor het geheel dat ieder onderdeel zijn eigen rol vervuld. Wat voor ons dan ook weer betekent dat het belangrijk is om te ontdekken wat onze rol in het grotere geheel is. Oftewel wat is jouw levensdoel? Maar in de natuur is ook een mechanisme ingebouwd waarbij als het vervullen van je rol, van je functie het geheel zou schaden, dat het 'onderdeel' zichzelf opheft om het geheel in stand te houden. Zo hebben wij ook allemaal onze eigen rol en onze eigen functie in dit universum, maar tegelijkertijd zijn we onderdeel van een groter geheel. Als we niet goed voor dat grotere geheel zorgen, dan zal dat uiteindelijk onszelf ook schaden. Daarom is zelfvertrouwen hebben geen vrijbrief voor egoïsme, maar het is wel zo, dat als je vertrouwt op jezelf en vertrouwen hebt in jezelf dat je jezelf gelukkig kunt maken. En als jij gelukkig bent, dan is je energetische vibratie, de frequentie waarop je cellen trillen hoog. En dat komt weer ten goede aan het grotere geheel. Want uiteindelijk is alles energie en informatie. Dus daarmee is goed voor jezelf zorgen ook goed zorgen voor het geheel. Het hebben van voldoende zelfvertrouwen helpt je bij het goed voor jezelf gaan zorgen. Goed voor jezelf zorgen in alle opzichten. Niet alleen materieel, maar ook zorg je dan beter voor je lichaam. Je zorgt voor voldoende beweging. Je eet gezond. Je reguleert je stress beter, enzovoorts.

Wat is jouw levensdoel?

Maar goed als zoals het in onze werkelijkheid momenteel is, zijn er nogal wat mensen die geen flauw idee hebben van wat hun levensdoel is. Wat hun rol in het grotere geheel is. En als je dat niet weet, dan is het ook verrekte lastig om goed voor het grotere geheel te zorgen. Wat er weer voor zorgt dat het evenwicht in het grotere geheel verstoord is geraakt. Op allerlei fronten is dat evenwicht verstoord. Zowel in het groot als in het klein. De kans is ook groot dat niemand je ooit die vraag heeft gesteld? Wat is het dat jij hier komt doen in dit leven hier op aarde? Als je weet wat je te doen hebt, dan geeft dat veel richting en houvast, maar ook zelfvertrouwen.

EFT als hulpmiddel

Maar goed, in de blauwdruk van de meeste mensen zitten deuken en butsen en die maken dat we onszelf ergens in ons leven geleerd hebben te ondermijnen. En een van de manieren waarop je daar vanaf kunt komen is door gebruik te maken van EFT, emotional freedom technique. Dat is ook de reden dat ik voor het verbeteren van je zelfbeeld en zelfwaardering een filmpje heb opgenomen. Om je gevoel over jezelf te versterken. Je zelfbeeld te verbeteren. Het kan zijn dat je na één keer al verschil merkt. Het kan ook zijn dat je de oefening vaker moet doen om resultaat te hebben. Meer over EFT lees je in het artikel: Emotional Freedom Technique EFT, Wat is het en waar helpt het bij?

Vrouw in een korenveld vrijheid

Bewustzijn vergroten

Meestal geef ik aan mijn klanten de EFT tip pas aan het einde van een traject. Omdat ik het vergroten van het bewustzijn en leren begrijpen en kennen wie je bent en hoe jij functioneert belangrijker acht dan snel van je 'klachten' af te komen. Ik zeg dat omdat zelfkennis je echt de regie over je leven terug geeft. En dat doet een simpele tool, hoe goed hij ook is niet. Omdat je dan het onderliggende mechanisme niet goed begrijpt en je als gevolg daarvan de plank soms mis kunt slaan bij het gebruiken van 'tools'. Dat maakt de tools niet minder waardevol, maar je leert ze op een effectieve manier gebruiken. Niettemin deel ik met veel liefde dit EFT filmpje voor een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen en zelfwaardering. Brengt het je wat? Dan is een like bij filmpje natuurlijk fijn. Je abonneren op mijn kanaal ook, want hoe meer likes en abonnees hoe meer mensen de filmpjes kunnen vinden op youtube. En zo maken we met elkaar de werkelijkheid bij alles wat we doen om de beste versie van onszelf te zijn een beetje mooier.

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen