We hebben allemaal zo onze energievreters. Dingen die ons zo op het oog lijken te overkomen en waar we niets aan kunnen doen, denken we. Toch als je er eens rustig voor gaat zitten, kun je er vaak wel een lijn in terug vinden. Welke situaties zijn in jouw leven risicovol en zorgen ervoor dat jouw balans verstoord raakt? Stephen Covey, de auteur van het boek de Zeven eigenschappen van effectief leiderschap schrijft in zijn boek hoe belangrijk het is om regelmatig de tijd te nemen om jezelf, je werk en je leven eens van een afstand te bekijken en vast te stellen wat echt belangrijk is. Een goede vraag daarin zou kunnen zijn: Hoe zorg ik zo goed voor mezelf (en mijn omgeving) dat ik in balans blijf?
Te pas en te onpas
Mijn dochter had jaren geleden bijvoorbeeld nog wel eens de neiging om te pas en onpas te laten weten dat ze vond dat ik in de houding moest springen. Natuurlijk heb ik dat patroon zelf gecreëerd door iedere keer als zij een kik gaf inderdaad direct te reageren. Dan zat ik bijvoorbeeld net in de voorbereiding van een of ander, was net lekker op dreef en batste ze zo mijn werkkamer binnen. En dan was ik er helemaal af. En moest ik steeds opnieuw moeite doen om me te focussen op waar ik mee bezig was. Een deel van mij wilde haar graag ter wille zijn, maar een ander deel van mij wilde gewoon door kunnen gaan met mijn werk. Naarmate het storen vaker gebeurde merkte ik dat mijn irritatie op liep. Ik raakte gefrustreerd omdat wat ik zelf wilde doen in de knel kwam. Daar werd ik in de invulling van mijn eigen behoeftes 'gestoord'. En daar veriles ik dan vooral mijn energie in.
Van een afstand kijken
Als je thuis werkt is het ook dubbel lastig. Het viel me nog niet mee daar iets in te veranderen. Toch door er eerst eens rustig van een afstand naar te kijken en door hier met haar over te praten en vervolgens misschien wel het belangrijkste: door het consequent aangeven: Nee lieverd, ik ben nu aan het werk. Je kunt me nu niet storen, straks over een uur heb ik tijd voor je, werd de situatie langzaam beter. Nu klopt ze (meestal) voor ze binnenkomt en vraagt netjes of ze storen mag. Soms mag dat en soms niet. Maar ik raak er nu niet meer zo mijn energie in kwijt.
Voorkomen of verbeteren
Onderzoek eens bij jezelf wat jou raakt en wat jouw risicovolle situatie(s) zijn? Waar verlies jij je energie in en zou je beter voor jezelf kunnen gaan zorgen? Vraag jezelf vervolgens eens wat je nodig hebt en wat je kunt doen om die situaties te voorkomen of te verbeteren. Bereid jezelf voor op die situaties. Vraag jezelf: wat kan ik doen om…. Veel mensen hebben de neiging om in die energie vretende situaties te gaan klagen en de ander te bekritiseren, maar wees je bewust: Het gaat niet over de ander. Het gaat over jou en jouw onvermogen keuzes te maken of om beter voor jezelf te zorgen. Dus blijf uit die valkuil!
Een oud spreekwoord zegt het al: Een gewaarschuwd (lees: voorbereid) mens telt voor twee. Dus:
- Welke energievreter bezorgt mij het meeste energieverlies?
- Wat precies zorgt er voor dat ik dat zo voel?
- Wat heb ik nodig om me er beter in te voelen?
- Wat ga ik (liefst) vandaag nog doen om dat beter te maken?
Ga hierbij uit van het principe van Altijd Doorgaande Verbetering voor een duurzaam en moeiteloos te bereiken resultaat.
Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?
Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.
Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid
Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?