Vooral als je het niet kunt gebruiken is het er. Als je in een belangrijk gesprek in je werk zit bijvoorbeeld. Of als je partner terwijl je samen op visite bent iets onaardigs tegen je zegt. Of wanneer je ineens oog in oog met een dominant figuur staat. Er zijn veel situaties waarin het er ineens is. Situaties waarin je je getriggerd voelt en je ineens niet meer precies weet wat je doen moet. Of als je in een ongemakkelijke emotie schiet.
Klein en ongemakkelijk
Wie dan? vraag je je misschien af. Ik heb het over jouw innerlijke, kleine kind. Dat kind in jou dat er zo af en toe, of misschien zelfs wel regelmatig, voor zorgt dat je je ineens weer heel klein en heel ongemakkelijk voelt. Je bent ineens weer vijf en staat tegenover je vader of moeder. Of misschien wel tegenover een meester of een juf of iemand anders uit jouw omgeving.
Machteloos gevoel
En je voelt heel sterk dat je machteloos en afhankelijk bent van je omgeving. Nog niet in staat om goed en adequaat voor jezelf te zorgen en op te komen. En als het er is, dan voel je in veel gevallen dat je dichtklapt. Je weet even niet meer wat je moet doen. Maar oh, wat voel je je op dat moment naar.
Ik wil jou niet
En omdat je je zo naar voelt en je niet weet wat je er mee aan moet, stuur je dat kind in jezelf, dat je op dat moment als heel vervelend ervaart, weer weg. Het mag er niet zijn. Getsie…. Net op dit moment, waarom moet ik nu weer huilen. Ik wil helemaal niet huilen….. Of: Waarom word ik zo onredelijk boos? Zo erg is het als ik er met mijn verstand naar kijk helemaal niet.
Ik mag er niet zijn
Maar het kind in jou is het daar echt niet mee eens. Die weet nog heel goed wat er vroeger allemaal gebeurd is. Dat is het echt niet zo maar vergeten. En toen mocht het er al niet zijn, en nu nog steeds niet. Maar het lijkt wel alsof de intensiteit van de emoties steeds heftiger wordt naarmate je ouder wordt en opgroeit.
Je blijft herhalen
Je herhaalt dezelfde situatie keer op keer in een andere context. En nog steeds mag het er niet zijn…. Je wilt het nog steeds gewoon niet. Je wilt je nog steeds niet voelen zoals je je voelt. En zolang je dat gevoel ontkent, maak je je situatie uiteindelijk alleen maar erger. Het is net een strandbal die je onder water probeert te duwen. Het kost je heel veel energie en hij plopt toch steeds weer opnieuw omhoog.
Steeds vervelender
Wat moet je daar nu toch mee? Wat zou jij doen als je kind was en er werd steeds niet naar je geluisterd? Wat ging jij dan doen? Ik weet in ieder geval wel wat ik zou doen en wat ik ook heel vaak gedaan heb. Ik werd namelijk steeds vervelender. Het is ook een paradoxale (tegenstrijdige) situatie. Want als je wel naar dat kind in jezelf gaat luisteren, dan gebeurt er iets geks…
Kijken naar de pijn
Het kind laat steeds minder vaak van zich horen. Het wordt rustiger en gezeglijker. Maar dat vraagt wel dat jij bereid bent te kijken naar de pijn, het verdriet en de boosheid van dat kind te kijken. En dat je het kind in jezelf de steun en de troost geeft die het toen het klein was niet heeft ontvangen, maar waar het wel behoefte aan had. Misschien kun je haar vragen waar ze behoefte aan heeft. Of anders kun je door heel goed naar haar te kijken of te luisteren zelf bedenken wat ze nodig heeft. Want misschien weet ze het zelf ook nog niet zo goed wat ze precies nodig heeft. Wat de meeste kinderen echter fijn vinden is als ze op die momenten even worden vastgepakt. Even op schoot genomen. En dat je haar dan vertelt dat ze goed is zoals ze is. Dat jij er voor haar zult zijn en haar nooit, maar dan ook nooit meer in de steek zult laten. Ik zal er altijd voor je zijn. Ik bescherm je. Ik houd van je en ik houd je vast, zijn voorbeelden van wat je tegen dat kleine kindje in jezelf kunt zeggen.
Beter voor jouw kind zorgen
Er zijn nog andere manieren waarop je beter voor je kind kunt zorgen. Ik deel er hier een paar met je:
1. Ga foto's van vroeger kijken
Pak eens een oud fotoboek erbij en kijk goed naar jezelf als kind. Wat voor kindje zie je? Is het een blij kind? Of is het ongelukkig? Het maakt niet uit wat je ziet of voelt, als je maar contact maakt met het kind. Als je een angstig kind ziet, vraag dan waar het bang voor is. Bij elke foto kun je voor jezelf deze vragen stellen en onderzoeken hoe het met het kind is. Praat tegen jezelf, tegen het kind in jezelf. Gebruik ook de naam of bijnaam die je als kind had. En zorg dat je zakdoekjes klaar hebt liggen.
2. Ga schrijven
Je kunt ook gaan schrijven. Schrijf de vraag die je aan je kind hebt met je dominante hand op en het antwoord met je andere hand. Op het moment dat je de vraag stelt, denk je met je volwassen ik het antwoord al te weten. Maar je kunt verrast worden door de antwoorden die er via je niet-dominante hand komen. Schrijf het antwoord ook in een andere kleur op dan de vraag.
3. Samen tekenen
Samen tekenen is ook een alternatief. De kans is groot dat je tekenen als klein kind fijn vond. Totdat je misschien geleerd werd dat je binnen de lijntjes blijven moest. Teken ook met je niet-dominante hand en maak een tekening over iets wat recent heeft plaatsgevonden. Voel daarbij wat je voelt. Stel ook hier je kind weer een vraag en wacht geduldig het antwoord af.
4. Spelen
Speel met het kind in jezelf en doe samen de dingen die het graag deed. Wat vond je fijn om te doen toen je klein was? Wanneer heb je dat voor het laatst gedaan? Gun het jezelf om weer als een kind te spelen en laat je volwassen jij eens een toontje lager zingen. Speel, stoei en doe alles wat je deed toen je jong was. Als je in staat bent om meer in contact te komen met het kleine, spontane kind in jou, dan ziet je hele leven er ineens veel zonniger uit. Dat beloof ik je.
Schakel hulp in als je merkt dat het niet werkt
Er kunnen ook andere dingen nog een rol spelen en soms kom je daar zelf niet uit en heb je er een beetje hulp bij nodig om je leven bij te sturen in de richting die je graag wilt. Schroom dan niet om hulp in te schakelen. We hebben allemaal soms iets of iemand anders nodig om onszelf bewust te worden van bepaalde onbewuste ondermijnende gedragspatronen. Soms kom je daar zelf gewoon niet uit, omdat je in dezelfde kringetjes blijft rond draaien. Vraag een goede vriend of vriendin of als je niet iemand hebt die je daar geschikt voor acht professionele hulp om je verder te helpen. Je kunt ook mijn online training Zelfvertrouwen voor vrouwen doen. Er zijn legio mogelijkheden om een andere, plezieriger werkelijkheid te creëren dan die waar je nu in zit :-)
Zelfvertrouwen voor vrouwen
Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.
Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?
Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?