Voor jezelf opkomen, tips

Voor jezelf opkomen is niet voor iedereen zo eenvoudig... Als je niet worstelt met wat je voelt en waar je behoefte aan hebt en je bent in staat om dat op een adequate manier te communiceren. Als je je grenzen goed, duidelijk en effectief stelt dan hoef je niet verder te lezen. Dan is dit artikel niet voor jou. Want dat is waar voor jezelf opkomen over gaat. Voor jezelf opkomen is goed voor jezelf en je eigen geluk zorgen! En daarmee zorg je hoe raar dit misschien ook lijkt, ook goed voor de ander. Want laten we wel zijn, bij wie ben jij liever? Bij iemand die goed in zijn of haar vel zit omdat hij of zij goed voor zichzelf zorgt? Of bij iemand die over zich heen laat lopen en zich steeds opnieuw ten koste van zichzelf aanpast aan de ander? Om vervolgens te klagen dat ze zich ongelukkig, moe en uitgeblust voelt?

Voor jezelf opkomen gaat over zelfvertrouwen

Goed voor jezelf opkomen kun je en doe je als vanzelf als je op jezelf vertrouwt en daarmee dat vertrouwen ook laat zien in de buitenwereld. Je laat dan zien: Ik houd rekening met mezelf en dat kun jij ook beter doen. Het betekent niet dat je geen rekening met een ander houdt en over hem of haar heen walst. Voor jezelf opkomen is hetzelfde als assertief gedrag. Lees meer over het verschil tussen assertief, agressief en sub-asssertief gedrag in mijn artikel: Assertief gedrag, wat is dat?

Vrouw duimen omhoog

Hoogsensitief en voor jezelf opkomen

Zoals ik al zei, assertief zijn en goed voor jezelf opkomen is voor lang niet iedereen even gemakkelijk. Vooral niet voor veel hoogsensitieve mensen die over het algemeen geleerd hebben om beter voor een ander te zorgen dan voor zichzelf. Toch is voor jezelf opkomen een belangrijke, noodzakelijke en ook aan te leren vaardigheid als je gelukkig met jezelf wilt zijn. Niet goed voor jezelf opkomen heeft tot gevolg dat je niet goed voor de invulling van je eigen behoeften zorgt. Met als gevolg dat je je daarin gefrustreerd kunt en zult voelen. Niet goed voor jezelf opkomen heeft daarmee ook tot gevolg dat je je minder gelukkig voelt. Wel goed voor jezelf opkomen betekent dat je contactuele en communicatieve vaardigheden beter worden wat weer leidt tot een beter sociaal vangnet. Voor jezelf opkomen is echt een belangrijke en niet te onderschatten vaardigheid. Maar hoe doe je dat opkomen voor jezelf nou?

Wat is het probleem onder het probleem?

Wat cruciaal is in het goed voor jezelf opkomen is dat je het probleem onder het probleem herkent en aanpakt. En het probleem onder het probleem bij mensen die niet goed voor zichzelf opkomen, is vrijwel altijd een gebrek aan zelfvertrouwen. Als je negatief over jezelf denkt en een negatief zelfbeeld hebt en een gebrek aan zelfwaardering, dan zul je ook niet gemakkelijk goed voor jezelf gaan zorgen en voor jezelf opkomen. Wees je ook bewust dat de buitenwereld weerspiegelt wat er in je is. Dus als jij jezelf niet de moeite waard vindt om rekening mee te houden, dan gaat de buitenwereld dat ook niet doen. En het resultaat is dat je keer op keer je negatieve beeld over jezelf versterkt. Herken je dat? Als je meer wilt weten over wat je kunt doen om je zelfvertrouwen te vergroten lees dan verder in het artikel Bewust bouwen aan zelfvertrouwen


Wat zijn jouw waarden?

Het is voor je zelfvertrouwen en zelfwaardering ook handig dat je je bewust gaat worden van wat voor jou belangrijk is. Waar hecht jij waarde aan? Waarvoor ga je om het zo maar te zeggen met een rechte rug staan? Weten wat voor jou belangrijk is helpt je ook om sneller en gemakkelijker keuzes te maken en minder te twijfelen. Overigens is twijfelen niets anders dan een (eerder gemaakte) keuze ter discussie te stellen. Als je stopt met die keuze steeds opnieuw ter discussie te stellen en je bereid bent de consequenties te dragen van je keuze, dan hoef je niet meer te twijfelen. Maar dat vraagt van je dat je bereid bent om minder gelukkige keuzes te maken. Om jezelf toe te staan niet altijd perfecte keuzes te maken. Meer lezen over keuzes en twijfel…..

Ik ben de belangrijkste persoon in mijn leven

Goed voor jezelf opkomen betekent dat je jezelf belangrijker maakt dan de ander. Belangrijker in die zin dat je je eerst en vooral bewust wordt van en rekening houdt met je eigen gevoelens en behoeften. En pas daarna kijkt wat de consequenties van jouw keuze voor de ander is. Als je je direct begint aan te passen aan wat een ander belangrijk vindt en wat hij of zij wil, dan leef je niet meer je eigen leven maar dat van een ander. En daar word je uiteindelijk heel ongelukkig van. Mag ik dan niet meer iets voor een ander doen? Ja tuurlijk wel. Maar een belangrijk criterium en uitgangspunt daarin is dat je stopt met geven en start met delen. Delen betekent namelijk dat jij leeft in overvloed en dat je van je overvloed deelt met anderen. Geven leidt ertoe dat je dat vaak ten koste van jezelf doet, met als gevolg dat je zelf in tekort leeft en uiteindelijk zo weinig energie over houdt dat je niks meer te geven hebt. Daar word jij niet beter van en de ander uiteindelijk ook niet. Dus hoe je het ook wendt of keert, zowel jij als de ander heeft er belang bij dat je goed voor jezelf zorgt.

Communicatie slaat de brug

Communicatie is heel bepalend bij het voor jezelf opkomen. Je communicatie kan namelijk maken dat je een conflict hebt of het zorgt ervoor dat je beiden krijgt wat je nodig hebt. Je in de ander kunnen verplaatsen en je afvragen hoe de boodschap het beste ontvangen kan worden kan je helpen. Stel jezelf als je de ander iets wilt duidelijk maken maar eens de vraag: Hoe zou ik als ik in de schoenen van een ander stond die boodschap willen krijgen? Stel je vriendin vraagt of je mee gaat naar de bioscoop en je hebt er eigenlijk geen zin in. Verplaats je dan eens in de positie van de ander. Stel jij vraagt een ander mee. Zou jij dan willen dat de ander met je meegaat tegen zijn of haar zin? Ik vermoed dat je antwoord nee is. En hoe zou jij willen dat de ander dat tegen jou zou zeggen? Waarschijnlijk zou je willen dat de ander dat gewoon tegen je zegt. Zonder eromheen te draaien. Je komt dan uit op iets van: Lief dat je me vraagt. (Dat zorgt ervoor dat de ander zich gezien en gehoord voelt in haar in intentie van een gezellig samenzijn). Vervolgens geef je je antwoord: Ik ben vandaag niet zo in de stemming om naar de bioscoop te gaan. En geef een alternatief: Misschien dat we volgende week een keer kunnen? Of: Misschien kun je Annemieke vragen om mee te gaan… Maar nogmaals: Lief dat je aan me hebt gedacht. Dit is nee zeggen volgens de sandwichmethode. Meer daarover lees je in het artikel Positief Nee zeggen.

Verschillende stijlen van communicatie

Een ander item in de communicatie waar je terdege rekening mee moet houden is welke communicatiestijl de ander heeft. De meeste mensen gaan er vanuit dat de ander de boodschap net zo wil ontvangen als jij dat zou willen. En daar ga je in een aantal gevallen de mist mee in. Want iemand met een dominante communicatiestijl ontvangt je boodschap echt compleet anders dan iemand met een standvastige communicatiestijl. Zolang je naar de werkelijkheid kijkt vanuit de overtuiging dat de ander net zo is als jij zul je in veel gevallen niet effectief zijn in je gedrag en communicatie. Meer hierover vind je in het artikel: DISC Communicatiestijlen, als jij nou maar...

Tien assertieve grondrechten

Verder is het goed om je bewust te zijn van de tien assertieve grondrechten. Kies er af en toe eens een uit en leef eens heel bewust een dag met een van die rechten. Op die manier kun je er achter komen dat al die onbewuste aannames die je hebt over hoe de ander wel niet over jou zou denken helemaal niet kloppen… Kijk in deze video welke tien assertieve rechten je hebt. Ze zullen je helpen bij het voor jezelf opkomen!

Assertieve communicatie, voorbeelden

Veel mensen die moeite hebben met voor zichzelf opkomen vertellen mij ook vaak dat ze niet weten hoe ze dat kunnen doen. In het artikel Assertieve communicatie, voorbeelden vind je allerlei tips en voorbeelden over het praktisch voor jezelf opkomen in de buitenwereld. Hoe je bijvoorbeeld op je standpunt kunt blijven staan en hoe je met behulp van (positieve en negatieve) vragen veel gedonder kunt voorkomen en op een constructieve manier je ruimte kunt innemen. Met veel voorbeelden en praktische handvaten die je helpen met voor jezelf opkomen. Lees verder in Assertieve communicatie, voorbeelden

Vrouw met bokshandschoenen

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen