Tien tips voor een soepele start van de dag
02 september 2013 

Tien tips voor een soepele start van de dag

Als je kleine kinderen hebt, dan is het 's morgens vroeg vaak spitsuur. Van alles moet er als het even kan tegelijkertijd. En in de praktijk loopt dat lang niet altijd bij iedereen even soepel. De kinderen moeten in de kleren en iedereen moet eten en dan het liefst in de tijd die daar beschikbaar voor is. Het valt niet altijd mee om dat voor elkaar te krijgen. Toch zijn er wel dingen die je doen kunt om het allemaal wat soepeler te laten verlopen. Hier vind je mijn tips voor een meer soepele start van de dag.

1.   Consequente routine

Zorg voor een consequente aanpak iedere dag opnieuw zodat je kinderen weten wat ze kunnen verwachten en waar ze aan toe zijn. Leg de kinderen als ze daar groot genoeg voor zijn ook uit wat die vaste routine inhoudt. Duidelijkheid en weten waar ze aan toe zijn helpt kinderen ook in hun gevoel voor veiligheid en zekerheid. Een aantal zaken komt consequent iedere dag terug. Als je daar een bepaalde vaste volgorde voor gebruikt,  wordt het voor iedereen op een gegeven moment ook een vaste routine. Je kunt daar ook hulpmiddelen voor gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een kleurenklok of je kunt op een whiteboard of groot stuk papier of schoolbord een overzicht maken van de dingen die gedaan moeten worden. Gebruik daar het liefst visuele hulpmiddelen voor. Plaatjes werken bij kinderen beter dan tekst.

2.   Sta wat eerder op

Zorg dat je eerder opstaat dan je kinderen om wat beweging te nemen of even rustig iets te drinken of als je meditatiemoment aan het begin van de dag. Eerder opstaan lijkt in eerste instantie misschien niet zo fijn omdat het tijd is die je van je ochtendslaap afsnoept. Maar oh, wat geeft het een rust als je voor jezelf net wat meer de tijd hebt. Het scheelt een hoop stress als je net wat meer tijd hebt en zelf in alle rust aan je dag kunt beginnen.

3.   Zelf eerst douchen

Zorg dat je zelf gedoucht en aangekleed bent voordat je kinderen wakker worden. Zelf eerst douchen en aankleden maakt dat je er daarna ook echt voor de kinderen kunt zijn en je bent je dag lekker begonnen met wat tijd voor jezelf. Een meer ontspannen start van de dag, maakt de rest van de dag ook meer ontspannen. Kinderen en zeker kleine kinderen jonger dan zes jaar weerspiegelen in hun gedrag veel van de innerlijke staat van de ouders. Dat betekent dus dat wanneer jij onrustig bent, de kinderen ook onrustig of vervelend gedrag gaan vertonen. Of je dat nu leuk vindt of niet... Ze zijn een loepzuivere spiegel van wat er in jou leeft. Dus zorg eerst en vooral voor je eigen rust.

4.   Alles  de avond van te voren klaar leggen

Leg de kleren van je kinderen de avond van te voren alvast klaar, zodat er geen strubbelingen ontstaan over wat je kinderen aan moeten trekken. Leg alles van te voren klaar en doe dat zoveel mogelijk in samenspraak met je kinderen. Als je je kinderen zoveel mogelijk hun eigen verantwoordelijkheid geeft zijn ze in het algemeen veel meer geneigd mee te werken, dan wanneer je ze allerlei dingen oplegt. Kinderen krijgen daar eigenwaarde van. Ze gaan zich er door gezien en erkend voelen.

5.   Lunchpakketjes

Maak de lunchpakketjes voor je kinderen de avond te voren al klaar. Alles wat je van te voren al kunt regelen scheelt in de morgen gedoe. Broodjes smeren en drinken klaarzetten zijn van die dagelijks terugkerende bezigheden die je prima al eerder klaar kunt maken. Als je ze de avond te voren doet, kun je dat ook in alle rust doen, zonder dat de kinderen tegelijkertijd je aandacht vragen.

6.   Zelf laten doen

Laat je kinderen zoveel mogelijk zelf doen. Aankleden, haren kammen of ontbijt klaar maken. Dit geeft hen de gelegenheid zich zelfstandig te voelen en het geeft jou de ruimte om iets anders te doen. Hoe meer verantwoordelijkheid je je kinderen geeft, des te makkelijker zal dat op enig moment gaan. Prijs je kinderen zoveel mogelijk wanneer ze meerwerken. Vermijd het om te veel te mopperen en te klagen als het een keertje niet volgens plan gaat. Hoe meer je moppert, des te meer reden verschaf je je kinderen om de volgende keer weer ergens een issue van te maken. Negeer de minder plezierige dingen zoveel mogelijk en erken en valideer wat soepel gaat. Benoem het alleen niet in termen van goed en fout. Vertel hoe blij je ervan wordt als ze meewerken.

7.   Eenvoudig

Houd het ontbijt zo eenvoudig en draaglijk mogelijk. Hoe minder franje, hoe gemakkelijker je het voor jezelf maakt. Als ieder kind iets anders te eten krijgt en een andere routine volgt, des te lastiger maak je het voor jezelf op een gegeven moment. Eenvoud bevordert het hanteren van vaste routines. En de vaste routines bevorderen de rust.

8.  Visualiseer je dag en begin met een portie dankbaarheid

Stel jezelf van te voren voor hoe je wilt dat jouw dag er uit komt te zien. Stel je dat zo gedetailleerd mogelijk voor. Haal alles wat jij graag wilt dat er die dag gebeurt zoveel mogelijk voor je geestesoog. Je moet het namelijk eerst bedenken voordat je het kunt gaan doen. Stuur met je visualisatie gelijk een flinke portie dankbaarheid mee alsof het al realiteit is. Op die manier nodig je meer van wat je graag wilt uit in je leven. Stel je maar voor hoe het voelt als alles soepel verloopt. Hoeveel rust jou en je gezin geeft en hoe lekker ontspannen de dag dan start.


9.   Gebruik affirmaties als het even 'mis' gaat

Wordt het op de een of andere manier toch spannend, zeg dan tegen jezelf: Ik ben rustig, geduldig en ontspannen. En wat er ook gebeurt: Ik kan alles aan. Of: Het komt zoals het komt en het is zoals het is.... Door jezelf op die manier toe te spreken, voorkom je dat in een negatieve spiraal terecht komt. Het leven leven we in golfbewegingen. We ervaren plezierige en minder plezierige momenten en dagen en periodes. Alles verandert altijd en ook die minder plezierige momenten gaan weer voorbij. Als je er geen energie in steekt, maar het laat voor wat het is, dan heb je er het minste last van.


10.   Hoe voel ik me nu?

Wees je bewust van je eigen stemming als je kinderen vervelend lijken. Zoals ik al zei weerspiegelen kinderen vaak jouw innerlijke staat.  Als jij slecht geslapen hebt en onrustig bent, ben je zelf eerder prikkelbaar, dan wanneer je wel goed hebt geslapen. Het helpt dan niet je kind of kinderen de schuld te geven. Sterker nog, je versterkt er een niet functioneel patroon mee. Vraag je liever af wat jij gaat doen, om je weer 'beter', meer ontspannen te voelen. Je mag als je kinderen groot genoeg zijn om dat te begrijpen dat ook best met je kinderen delen. Het is handiger en meer congruent als je je kinderen vertelt dat je moe bent omdat je slecht hebt geslapen, dan dat je doet alsof er niks aan de hand is. Je kinderen voelen aan jouw lichaamstaal en de toon waarop je tegen ze praat toch wel dat er wat aan de hand is. Je geeft ze door er niet over te vertellen de boodschap mee dat zij niet op hun eigen waarneming kunnen vertrouwen. En dat wil je vast niet!

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen