Stress tips voor werkende moeders

Gisteren was moederdag. En voor mij een fijne dag. Thuis werd ik in de watten gelegd en voelde ik de liefde en waardering. Mijn man die zijn best deed en mijn dochter die heerlijk voor me kookte. 

Niet elke dag moederdag

Dat was ook even een moment van reflectie want voor de meeste moeders is het niet elke dag moederdag. Hoe geweldig zou het niet zijn als moeders het wat vaker gemakkelijker zouden hebben en niet alleen op moederdag. Hoe zou het zijn als we wat vaker die steun zouden ervaren en we wat vaker goed voor onszelf zouden zorgen? Dat we wat meer hulpmiddelen zouden hebben om de spanning zo hier en daar los te laten?

Combinatie werk en zorgtaken levert vaak stress op 

Laten we wel zijn… ondanks de dankbaarheid die je als moeder soms ervaart, de combinatie van werk en zorgtaken kan regelmatig de nodige stress opleveren. Dat had je niet in beeld voordat je zwanger werd. Kinderen vragen continu je aandacht en je voelt diepe verantwoordelijkheid voor zo’n hummeltje. Verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van allerlei verschillende vaardigheden en in de verschillende ontwikkelingsfases van je kind. Vaardigheden die ook mettertijd steeds veranderen van geboorte tot aan volwassenheid. Om nog maar niet te spreken van al die verschillende rollen die je hebt. Van chauffeur, dienstmeid, verpleegster en praatpaal… En het lijkt misschien een platgetreden pad, maar de waardering die je krijgt voor al die verschillende dingen is vaak klein en wordt door weinigen gezien en erkend. 

Erkenning en waardering

Om die erkenning en waardering te kunnen ontvangen is het belangrijk dat je jezelf in ieder geval die waarde toekent. En dat je je bewust bent van al dat werk dat je doet. Want alles met elkaar is het gewoon veel. En het gebeurt best vaak dat je in de periode dat je kinderen klein zijn, weinig aan jezelf toe komt. En het lastige wat we vaak doen is dat we onszelf nog klein maken ook daarin. We leggen vooral de nadruk op wat we allemaal nog meer hadden moeten doen, maar wat ons niet is gelukt. 

Vier kleine kinderen

Veel van mijn klanten worstelen met deze thema’s. Een van de moeders heeft vier kleine kinderen. Haar leven bestaat voor een groot deel uit luiers verschonen, eten maken en opruimen. De hele dag door en steeds weer opnieuw. Als ze op haar werk is, komt ze, zegt ze soms een beetje tot rust. Soms heeft ze het idee dat een supermama is. En tegelijkertijd is daar die druk. Die stress die nooit stopt omdat kinderen niet volgens het boekje opgroeien. En bovendien voelen de kinderen haar stress, waardoor het allemaal nog een beetje spannender wordt. Haar vraag: Heeft iemand tips of suggesties om het allemaal wat ontspannender te maken?

Hoe doe jij dat?

Daarom mijn vraag aan jou: Wat doe jij om het allemaal voor elkaar te krijgen en hoe zorg jij ervoor dat je het volhoudt? Laat je advies en steun hieronder achter voor werkende moeders met stress of deel jouw tips onder het artikel: Stress tips voor werkende vrouwen met een gezin. 

Rust en vrede in jezelf vinden?

Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Geleide meditaties - visualisaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. 

Website-reacties op dit artikel

Sjoukje op maandag 28 mei 2012 om 12:50
Ik heb geen kinderen maar wel een druk leven. (wie niet?) Wat mij het meest helpt is keuzes maken (je kan nou één keer niet alles doen op 1 dag of in je leven) en je dan ook aan die keuzes vasthouden ongeacht wat anderen ervan vinden. Prioriteiten stellen en je daaraan houden. Afstrepen van een lijst helpt ook goed. Daardoor krijg je rust in je hoofd.

Ik vind het idee van een pool van linda hollander super. De ene keer de kinderen bij de ene moeder, de andere woensdagmiddag bij de ander. Zou mij helpen als ik moeder was in ieder geval. Voor de kinderen ook leuk. Je kan leuke dingen bedenken voor de kinderen om wat leuks te doen samen. En andere keren ga je jezelf lekker verwennen.

Nienke op donderdag 24 mei 2012 om 19:23
een paar ideeën:
-iedere dag een half uurtje mediteren; juist als je denkt dat je er geen tijd voor hebt is het goed om toch te doen!
-goed ademhalen zodat de stress niet in je lijf vast blijft zitten
- probeer te leren dat je niet alles moet, en dat het zeker niet perfect hoeft te zijn.
-geniet van je kinderen, ze zijn maar 1 keer klein, groeien maar 1 keer op en ze hebben t meest aan een blije moeder.
- wat doet vader/partner? delegeer of verdeel de taken. ga af en toe ook samen iets leuks doen.
- neem de tijd voor jezelf; sport, mediteer, lees, wat dan ook waar je energie van krijgt en door ontspant!
- bedenk hoe je zou willen dat je kinderen later aan je terugdenken en aan hun kindertijd terugdenken...
- geniet!

Hennie op woensdag 23 mei 2012 om 10:15
nodig:
iedere dag een ongestoord kwartiertje
1 isolerend matje (geen bed),
1 gevouwen handdoek als hoofdsteun
1 deken voor over je heen (warmte)
1 dagboekje

activiteit:
ruglig, armen zijdelings naast je,
gestrekte benen/ naar wens van rug met voetzolen op vloer
-tast met je huid naar de grond
laat je dragen door de grond
-tast rondom met de huid naar je kleding en de lucht
start bij je voeten richting hoofd
-tast opnieuw naar de grond
maak contact
laat je dragen door de grond
-neem waar wat je opvalt
-ga met je aandacht naar plaatsen met spanning
-leid de spanning in verbinding naar de grond
-laat los

-rek en strek je (als een poes) voordat je opstaat
-maak een (aan)tekening van je waarnemingen

Heb geduld met het lichaam. De eigen intelligentie van het lichaam weet wanneer het iets kan loslaten

Hilda Osinga op dinsdag 22 mei 2012 om 15:51
Ik heb nog wat tips om het jezelf in het huishouden en bij het opruimen makkelijker te maken. Mijn motto is: doe minder!
- Gebruik geen knijpers (als je de was binnen ophangt)
- Strijk zo min mogelijk, koop kleding die je niet hoeft te strijken
- Gebruik zo veel mogelijk de droger (de 1e jaren ben je toch al niet milieuvriendelijk bezig met al die luiers en doekjes ;-)
- Gebruik een bezem om het speelgoed (duplo) bij elkaar te harken
- Ruim 1 keer per dag het speelgoed op
- Gebruik een veger en blik op lange steel ipv telkens de kruimels op te zuigen.
- Ga zelf zitten (even lezen of ogen dicht) op de momenten waar dat kan (ramen lappen en afstoffen kan later wel weer!)
- Goed genoeg is ook perfect!

Evelyn op maandag 21 mei 2012 om 20:41
Waar ik zelf heel veel aan heb is, efficient het huishouden doen. Bv, de was bijhouden, meteen sorteren wit en donker.Een vast moment, ik pak altijd het moment, als de kids op bed liggen, de wasmachine aanzetten, dan die voor het naar bed gaan nog hangen.Als de was van de lijn komt, meteen opvouwen en opruimen.De afwas meteen na het eten doen.
Met wat oudere kinderen, de regel instellen dat zij om de beurt een keer in de week koken.
Kinderen betrekken in huishoudelijke klusjes.
Alles bijhouden, oud papier meteen in de schuur, iedere avond stofzuigen.
Dingen op vaste momenten doen.
Dit voorkomt dat alles zich op gaat stapelen en je aan het eind vd week je door een hele berg moet worstelen.

Hannelore op maandag 21 mei 2012 om 14:27
Mijn tips:
- Ik weet dat ik als ik wil ik altijd tijd voor mezelf of de kinderen kan maken. Er zijn maar weinig dingen zo dringend dat ze echt (nu) moeten. Dat geeft een gevoel van vrijheid en ruimte.
- ik accepteer dat een groot deel van je tijd niet meer van mij maar ook van de kinderen is (probeer ik ten minste).
- plan dingen die op je to-do lijstje staan en doe ze dan ook. Dan hoef je daar tot dat moment niet meer druk om te maken.
- En als het een dag niet lukt: morgen is er altijd weer een dag om het (nog) beter te doen doen.

Linda Hollander op maandag 21 mei 2012 om 12:14
1. Zorg voor een goede en vooral grote kalender. Zelf heb ik de family survival planner, een enorm groot ding met de hele maand erop. In een oogopslag zie ik (en manlief) wat er die dag, week en maand op de planning staat.
2. Wij hebben een kind dat extra zorg nodig heeft en om balans te vinden hebben we een dag in de week een lieve oma die hem uit school haalt en iets leuks met hem doet (ook als ik thuis werk). In ruil daarvoor krijgt ze een tijdschrift abonnement en een kerstpakket en (volgens haarzelf het beste) een actieve taak in de opvoeding en het opgroeien van haar kleinzoon.
3. Stel een 'pool' in met andere moeders. De ene week de kinderen bij de een op woensdagmiddag, de andere week bij de ander.
4. Gebruik je keukentimer. Opruimen is mijn ondergeschoven kindje en soms word ik gek van de troep in huis. Maar het is wonderlijk hoeveel ik gedaan krijg n vijf minuten. Zodra het ding afgaat stop ik gewoon. Het werkt ook goed bij kinderen: wie klaar is voordat de kookwekker gaat krijgt iets lekkers.
5. Gelukkig al vaak genoemd hierboven: de avond voor jezelf. Elke vrijdag hebben we een wisseling met onze vrienden: ik naar haar en hij komt hier. Ik kan pas ontspannen als ik niet meer steeds visueel herinnerd wordt aan alles wat er gedaan moet worden!
6. Zeg wat vaker nee en besteed dingen uit. Als je daar moeite mee hebt (dit was mijn grootste probleem) dan is de assertiviteitstraining van Nelly een goed idee. Het heeft mij in elk geval erg geholpen om beter na te denken over alle vragen en verzoeken die dagelijks op me afkomen: MOET ik het doen? Moet IK het doen? Verbazingwekkend hoe vaak het antwoord eigenlijk 'nee' is. Evenals het feit dat mensen helemaal niet gekwetst of teleurgesteld zijn als je nee zegt!

Tamara Hempenius op maandag 21 mei 2012 om 11:29
mijn tips:
- 1 avond in de week is van mij, dan mag ik doen en laten wat ik wil. Of het nu tv kijken, een boek lezen of gewoon helemaal niets het is mijn avond!
- ik heb en things to do boek aangeschaft en hierin schrijf ik op wat er per dag, week of maand moet gebeuren. Dit doe ik samen met mijn partner en dan maken we meteen een verdeling van wie wat gaat doen, zodat ik niet alles alleen hoef te doen en hij niet hoeft te vragen wat er nog moet gebeuren.
- omdat we een tweeling hebben van 2 en wij zelf veel werken vragen wij 1 keer in de 8 a9 weken of ze een nachtje/weekendje bij hun opa en oma mogen logeren. Zo kunnen wij even bijtanken, uitslapen, misschien nog wat dingen doen in huis die met kinderen erbij nogal lastig zijn of eventueel een weekendje weg.
- sinds kort start ik de dag met een moment voor mezelf. Nog voor de kinderen wakker zijn of uit bed komen even een half uurtje de tijd voor mezelf. Rustig mijn eten kunnen opeten, even lekker douchen, bakje koffie en dan pas de drukte van de twins. Ik ben erachter gekomen dat ik dan ook werkelijk mijn hele aandacht aan hun kan geven. Hierdoor gaan we steeds sneller op de ochtenden.

Mariette Dietz op maandag 21 mei 2012 om 11:19
Mijn tips:
- kan de balans tussen moeder en vader beter? Het kan heel knagend en frustrerend zijn als een van de twee het gevoel heeft alles draaiende te moeten houden
- krijgt deze moeder van haar man ook de erkenning die ze verdient? De een snakt naar een complimentje, de ander naar extra persoonlijke aandacht, een uitje samen, een goed gesprek, etc
- is het aantal uren dat ze werkt in balans? Met kleine kinderen kan het juist prettiger zijn meer te werken en zo wat zorg uit handen te geven. Als de kinderen groter zijn is het thuis ook weer makkelijker
- plan een vaste avond voor jezelf: sporten, sauna, kookclub, leesclub, zangkoor. Zo laad je je energie weer op
- zoek lotgenoten in het echt of via internet. Er zijn veel fora waar moeders ervaringen uitwisselen en elkaar oppeppen als het even moeilijk gaat.
- spreek af met andere moeders met kleine kinderen, in ren speeltuin of kinderboerderij. Hebben de kinderen een leuk uitje en jij even aanspraak.
Dat zijn zo de tips die in mij opkomen.

Patty op maandag 21 mei 2012 om 11:18
Maak één keer per week een menulijst voor het avondeten voor de hele week, en haal daarvoor alle boodschappen. Zo is duidelijk voor iedereen wat er gegeten wordt, en kan degene die het eerst thuis is vast aan het eten beginnen. Tevens hoef je dan na een lange werkdag geen boodschappen meer te doen.

Hannelore op maandag 21 mei 2012 om 11:09
Mijn tips:
- Ik weet dat ik als ik wil ik altijd tijd voor mezelf of de kinderen kan maken. Er zijn maar weinig dingen zo dringend dat ze echt (nu) moeten. Dat geeft een gevoel van vrijheid en ruimte.
- ik accepteer dat een groot deel van je tijd niet meer van mij maar ook van de kinderen is (probeer ik ten minste).
- plan dingen die op je to-do lijstje staan en doe ze dan ook. Dan hoef je daar tot dat moment niet meer druk om te maken.
- En als het een dag niet lukt: morgen is er altijd weer een dag om het (nog) beter te doen doen.

Helmi van bergen op maandag 21 mei 2012 om 10:51
Een van mijn tips is zorg dat je overzicht houdt. Zeker nu de kinderen ouder zijn en er clubjes, wedstrijden , uitvoeringen, proefwerkweken en nog van alles is, is het belangrijk dat er per dag of per week overzicht is wat moet en hoe.
Een andere tip is zorg dat je zelf ook aan de beurt komt, niet je wekelijkse sportavond continue overslaan, ga ook eens (alleen) naar een film of zo. Doe iets voor jezelf