Relaties: Zij is dik en hij is lui

Een van de grootste valkuilen in onze liefdesrelaties is dat we, nadat we van onze roze wolk zijn neergedaald, onmiddellijk klaarstaan met onze (voor)oordelen. We vullen alle gaten in. En ook als er geen gaten zijn, hebben we een mening over wat de ander doet en niet doet.

Etiketjes plakken

Je denken, je ego vindt het heerlijk als het anderen in een hokje kan stoppen. Als het zegeltjes en etiketjes mag plakken. Daar groeit het van en dan voelt het zich belangrijk. Het concludeert dat het belangrijk is als het gerechtvaardigde oordelen mag uitspreken.

Geconditioneerd

En daarin zijn we niet uniek. Want vrijwel allemaal zijn we op die manier geconditioneerd. We hebben gewoon het stokje van onze ouders en andere opvoeders overgenomen. We hebben geleerd om ons op een bepaalde manier te gedragen. Vooral doen zoals het hoort. Je aanpassen en niet teveel opvallen.

In hokjes stoppen

Voor een (heel klein deel) zit dat in je genen. Daarnaast zijn de ervaringen in je jeugd en de omgeving waarin je opgroeit mega-bepalend voor hoe je je nu gedraagt. Dat wil niet zeggen dat dat is wie jij bent, maar het is wel wat je doet. Hoe je je gedraagt en hoe je overkomt. En net zoals voor jou geldt dat je de ander in een hokje stopt met je oordeel, zo geldt voor al die anderen dat ze jou in een hokje stoppen met hun oordeel. Ook die ander doet niets anders dan zoals hij of zij geconditioneerd is. Ik ken in ieder geval geen enkele pasgeboren baby met moordneigingen.

Zij is dik en hij is lui

Toch staan we heel snel klaar met onze oordelen over anderen. Wat is ze dik. Hij is zo lui. Zij komt altijd te laat. Hij is gek. Als je dit soort oordelen over een ander uitspreekt, doe je de ander (en ook jezelf) tekort. Je bent altijd meer dan het etiket dat je op jezelf plakt of door een ander opgeplakt krijgt.

Aangeleerd gedrag

Ook het oordelen over een ander is aangeleerd gedrag. Dikke kans dat je beide ouders of een van hen ook de neiging had/heeft tot oordelen. En daar sta je vrijwel nooit bij stil. Je doet het gewoon. Op de automatische piloot en talloze keren op een dag. Door dat te doen, door de ander in een hokje te stoppen en te oordelen wek je de indruk dat de ander niet meer is dan het etiket dat je op hem of haar plakt. En vervolgens wordt het etiket een soort gevangenis waar zowel de beoordelaar als de beoordeelde nog maar lastig uit kan.

Het totale plaatje

Mag ik dan helemaal niets meer zeggen? Moet ik dan net doen alsof ik niets zie? Nee, natuurlijk niet. Dat is niet waar het om gaat. Waar het wel om gaat, is dat je het totale perspectief bekijkt. Dat je je realiseert dat de ander net als jij geconditioneerd gedrag vertoont. Waar hij of zij zich misschien wel of misschien niet van bewust is. Omdat hij of zij net als jij het grootste deel van de dag de dingen volkomen onbewust doet. Zonder erover na te denken en gewoon omdat dat altijd zo gaat.

Objectief waarnemen

Neem gewoon zo objectief mogelijk waar wat de ander doet zonder te oordelen. Je hoeft je er niet mee te identificeren. Je kunt er gewoon naar kijken, het observeren voor wat het is. Gedrag dat de ander zich in veel gevallen niet bewust is. Als je dat doet, neem je afstand van je eigen conditionering. En je wordt er empathischer en aardiger door. Met als gevolg dat je relaties warmer worden en jij toegankelijker. Omdat je meer kijkt door de ogen van het bewust zijn, in plaats van het denkende, oordelende ego. Als we dat allemaal een beetje meer zouden doen, zou er al heel veel gewonnen zijn in relaties en in de wereld. Ik doe er mijn best voor. Doe jij mee?

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen.

Website-reacties op dit artikel

Pauline op maandag 10 september 2012 om 10:53
Dank voor dit artikeltje. Inderdaad zo herkenbaar! Ik neem me iedere keer voor om te stoppen met oordelend denken, maar wat is dat lastig. Blijf het proberen want mijn leven zal een stuk gezelliger worden als het lukt.

Margriet op vrijdag 7 september 2012 om 14:52
Mooi gezegd! Het blijft menselijk om iemand in een hokje te plaatsen, ik doe dat ook. De kunst is inderdaad om te observeren. En niet te oordelen. Wat ik vaak doe is interesse te tonen. Hierdoor kom ik er vaak achter waarom iemand bepaalt gedrag vertoont. Mooi artikel!

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen